Полигонът в Ново Село. © ДЕСИСЛАВА ВЕСЕЛИНОВА

БЪЛГАРИЯ МАЙ ПАК Е НА КРЪСТОПЪТ

16965 | 8 авг. 2012 | 16:48

Проф. Драгомир ДРАГАНОВКой каквото и да си мисли, но Обама е един интелигентен президент. И не само поради това, че е демократ или цветнокож. Но и защото първо мисли, а после казва.

Опасявам се, че Мит Ромни, конкурентът му от Републиканската партия, прави точно обратното. В смисъл че първо казва...
Занаятът ми е такъв, че трябва да следя цялата история на САЩ през ХХ и началото на ХХI век. А следователно и да правя сравнения между различните управления там.
Ами много умни президенти са имали. Рузвелт и Кенеди (демократи), Рейгън (републиканец). Първият извади Щатите от световната икономическа криза. Вторият ги изведе до „новите хоризонти“, за да ги направи безспорна първа световна сила. А третият довърши делото на втория, като събори комунизма като абстрактна политическа система.
Ама и много тъпи управници са имали. „Блестят“ сред тях Хувър, който вкара САЩ

в кризата от 1929-1933 г.

и особено двамата Бушмени - старши (1989-1993) и джуниър (2001-2009), който пак успя да напъха целия свят в невиждана финансова криза.
Обама полага неистови усилия да заличи (или поне да отслаби) последиците от икономическата глупост на предшественика си. Следейки обаче рейтинга на опонента му, започвам да се опасявам, че американският избирател не се отказва от принципа „Може да сме тъпи, ама сме най“.
„Най-какво“ е въпрос на отделна дискусия. Важното е, че са „най“.
Разбира се, нямам нищо против опонента на Обама. Притесняват ме обаче разни неща, свързани с родното ни бъдеще. Защото за нещастие ние наистина вече сме част от световната икономика. При това - за още по-голямо нещастие - от най-бедната й част.
И - пак за нещастие - като прегърнахме любящо САЩ като новия голям брат, вече сме част и от

групата мишени на световния тероризъм

Защото много пъргаво (и много доброволно, а и много безплатно) се включихме във всички коалиции, които пък са в състава на тези мишени.
Та сега за притесненията ми.
Първото е свързано с енергийните ни перспективи.
Някакъв виден „спец“ от екипа на републиканския кандидат-президент препоръчал незабавна атака на Израел срещу Иран. По случайност „спецът“ е от еврейски произход.
Израелците мразят арабите. А и те - израелците. Вероятно с основание.
Но иранците, макар и мюсюлмани, не са араби, а перси. Разликата е малка - само колкото от небето до земята.
По-важното за нас, българите, обаче е, че Иран, освен че е център на една от най-древните цивилизации в света (някакви си едва 28 века в сравнение с впечатляващите 200 г. на САЩ), към настоящия момент е вторият най-голям петролен производител на ОПЕК. И държи

10% от световните петролни запаси

както и вторите най-големи запаси от природен газ в света след Русия. (Цитирам „Уикипедия“, да не ме упрекнат в пристрастност).
Да добавя и още нещо - Иран владее Ормузкия пролив, известен и като „петролния катинар на света“, доколкото през него минават 20% (а според други данни - до 40%) от нефтените доставки на световните пазари. Досещате ли се какво би се случило, ако той бъде затворен?
Ами за самите САЩ - нищо или почти нищо. Най-много галонът бензин (3,8 литра) да се качи от 3,50 на 3,80 долара. Сиреч, от 2 на 2,10 лв./л, преведено на нашенски. Само дето доходите им хич не са нашенски, а 17 пъти по-големи...
И сега събирам това с другото - ревовете на родната ни десница „да сложим край на енергийната ни зависимост от Русия“. Прекрасно. Само че нещо не ми се връзват нещата.
Значи, от една страна, да се „откачим“ от Русия. От друга - да подкрепим нападението над Иран, като си запушим ушите пред изявлението на иранския посланик в София, че държавата му е готова „да обсъди строежа на нефтена рафинерия до Варна, ако България е готова за това“.
И какво ни остава като енергийна перспектива? Затваряме „Лукойл“, не отваряме „Белене“, оставяме „Козлодуй“ да си отживее. Ами значи остават ни само САЩ, които ни предлагат

далечната алтернатива „шистов газ“

вече действащите заробващи цени на тока от „Мариците“ и петрол под техен контрол...
Второто ми притеснение идва от изявлението на републиканския кандидат-президент в Полша, че Русия продължава да е „геополитически враг номер едно на САЩ”. Не стържа по русофилската струнка в душите български. Просто подобно изявление означава и евентуална тотална подмяна на приоритетите на новия световен лидер.

След края на студената война САЩ обявиха, че една от големите им цели е противодействието на тероризма в световен мащаб. България горещо (и правилно) подкрепи тази цел. И любезно (и пак много безплатно) предостави територията си в името на нейната реализация.

Всъщност не цялата си територия, а само три ключови места

На полигона в Ново село край Сливен американците тренират как да ловят терористи, като използват за статисти местните роми. В Граф Игнатиево американски изтребители „прехващат“ онези самолети, дето ги изпуснаха на 11 септември 2001 г.
А от Сарафово (най-добрата писта след тази в София) излитат тежките американски военни машини, за да доставят „стоката“ си в Близкия изток. Каква е „стоката“ ние, българите, не знаем, защото тя се ползва с привилегиите на екстериториалността, прилагана само в колониални държави.
Но пък дали да не започнем да си обясняваме защо атентатът се случи точно в Сарафово? Да продължа ли с питането защо „лицето камикадзе“ имало шофьорска книжка от САЩ? Да прогнозирам ли мрачно, че нещо лошо може да се случи и в Пловдив и Сливен?
Рядко ми се е случвало в един анализ да намеся три уж трудно съвместими теми - в случая американските президенти, енергийната ни независимост и бъдещето на националната ни сигурност. Вероятно форумците ще ме подберат с наслада.

Да, ама, от друга страна, ако тези три теми вземат, че се съвместят? Да не би пък тогава целокупното ни отечество да изпълни пожеланието на пресаташето на Митьо Рома, както вече е популярен из форумите Ромни, да го „цункаме...“?


 


От категорията

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Огнян Минчев: Трябва да се преосмисли мястото на институцията "президент" в политическата ни система

-1546070674.jpg

Ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане ...

30 септ. 2020 | 00:04

Проф. Владимир Чуков: Нагорни Карабах е част от големия пъзел, в който Турция и Русия са в конфликт

Проф. Владимир Чуков-1544595695.png

"Може да се стигне до някакво замразяване на конфликта, до някакво ...

29 септ. 2020 | 21:33