Людмил Селановски

О.р. полк. Людмил Селановски: Заплахата за нови терористични атаки срещу България остава

17673 | 9 авг. 2012 | 17:51

Хващали сме и хора на Осама бен Ладен в България


О.р. полк. Людмил Селановски,експерт по тероризъм. Бил е в системата на МВР 25 г.
Започнал работа първо в СДВР, достига поста началник на координационния център за противодействие на международния тероризъм в Национална служба „Сигурност“ (НСС). Напуска в края на 2006 г. Завършил е Академията на МВР и Висшето национално училище на полицията във Франция. Бил е ръководител на звеното за европейска интеграция на МВР. Член на УС на Националния антикриминален и антитерористичен форум.


 

- Г-н Селановски, има ли проблем със сигурността на България, след като вицепремиерът Цветанов и бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев влязоха в задочен спор по темата?
- Вицепремиерът и министър на вътрешните работи твърди, че имаме сигурност, а началникът на кабинета на президента казва, че имаме проблеми в сигурността. Мисля, че скандал няма. Защото по същество специалистът по сигурността е г-н Йовчев, който доскоро ръководеше ДАНС. Защото той има предвид, че сигурността е състояние. И когато говорим за национална сигурност, говорим за състоянието на нацията и сигурността на обществото. Всички виждаме, че имаме много проблеми в обществото. И то не само икономически и политически.
Позицията на вицепремиера е позиция на политик и ръководител на едно от силовите ведомства в държавата. Той има право да защитава себе си и да доказва, че са вложени всички усилия. Самият терористичен акт в Сарафово е само малка частичка. Имаме много повече проблеми в обществото. И те генерират несигурност. Защото и държавни, и обществени структури не могат да работят по-добре за своята сигурност.
Ако погледнем конкретния терористичен акт в Сарафово, ще видим едно лице, което отива, залага бомба и се самовзривява. Но то е бил подготвено да отиде и да го направи. Някой му е помогнал да намери взрива, да го приготви и занесе. Друг му е дал информация кога ще дойде самолетът с израелските туристи и как ще бъде организирано извозването им до мястото, на което ще почиват. Не може сам човек да го е направил това, участват много структури дори в този атентат, привидно  елементарен. Защото къде по-сложни актове са се случвали по света.
- А в България?
-Смея да кажа, че да, подготвяли са се и в България. Но ние преди години сме успявали ефективно да работим срещу това.
Просто няма звено, което да координира, организира и провежда цялостната политика по противодействие на тероризма. Мястото на тази структура едва ли е в ДАНС, както е сега. Тя има други функции и задачи. И ако това не се разбере от политическата класа и от управлението на държавата, ние ще бъдем в същия този самолипс. Какъв е смисълът в България всяка служба да работи сама за себе си?
- Имаше ли все пак в системата за сигурност слаби звена?
- Пак ще се върна на обезпечението. От атентата става ясно, че терористите се открили слабите места в системата за посрещане на туристите у нас и са нанесли удара си там. Ако е имало в структурите на ДАНС предварителна информация за туристическия поток от Израел към България, е трябвало да се помисли за оценка на риска от този обмен. Какви са рисковете и къде са? Да се подготвят съответните мерки и те да се координират с останалите служби, включително и с Бърза помощ. Дори с персонала на хотелите, където отсядат израелците и с хората от транспортните фирми. Защото противодействието на тероризма не е функция само на ДАНС и МВР, а на цялото общество.
- От ДАНС обаче се оплакват, че парите им са малко?
- Ако погледнем средствата от бюджета, които се отделят за сектора „Сигурност“, ще видим, че ние сме на едно от първите места в Европа по този показател. 80% от бюджета на МВР обаче отива за заплати на служители. И какво да направи ръководството с останалите 20%? За сгради, подготовка на състава, повишение на квалификация, за телефони, за техника и т.н. Има нещо неправилно заложено в самото планиране. Не познавам израза мека цел, но вероятно специалистите имат предвид факта, че в последните 26 г. у нас не е имало реални терористични актове. И в този смисъл подготовката ни за реакция е омекнала. До 10 ноември 1989 г. реакцията на държавата бе много по-твърда и бърза. Колегите в службите работят, но въпросът е какви задачи им се поставят, как се управляват и какви са резултатите от тяхната дейност. ДАНС, която е натоварена от Стратегията за национална сигурност и Националния план за противодействие на тероризма като координатор на тази дейност, не отговаря на възложените й задачи.
- Защо не отговаря?
- Питайте каква е работата на дирекцията за противодействието на международния тероризъм в ДАНС. Като се погледне тази структура и се наложи върху националния план, ще се види, че има несъответствия. Например, че те отговарят за международния тероризъм, който е само част от тероризма. Второ несъответствие - твърди се, че у нас има радикален ислям в Родопите и клетки за подготовка на терористи. Това ме учудва. ДАНС да каже има ли спящи клетки, има ли радикален ислям у нас? Зашото, ако няма - усилията за стопиране на терористична активност ще предизвикат обратен ефект сред местните хора. Когато съм бил в Родопите, не съм видял терористи, а нормални хора. С неправилни действия можем да създадем обратен ефект. Още повече че при атентата в Сарафово загина един български гражданин именно от тези среди.
- От няколко държави - Израел, САЩ и Великобритания, твърдят, че зад атентата стои „Хизбула“. Премиерът Борисов твърди, че не сме получили доказателства за това?
- Има няколко гледни точки. Първата е международната. Поглеждайки в историята, ще напомня, че Първата световна война започва вследствие на един атентат. И можем да очакваме всякакъв род провокации, които да генерират всякакъв род конфликти. Същевременно, съдейки от процесуална гледна точка, у нас не са получени никакви данни, потвърждаващи една или друга хипотеза, издигната от други. Затова ние като българи трябва да приемаме за меродавно мнението на специалистите. Вероятно премиерът има достатъчно данни от извършващите се проверки на службите за сигурност и от разследващите. Третата страна на въпроса е, че не бива да приемаме безрезервно тези на този или онзи, защото може да е заинтересован да ни направи внушения, които нямат нищо общо с нашите интереси и обективната действителност.
- Казахте, че сте предотвратявали терористични заплахи у нас?
- Повечето случаи все още са класифицирана информация. Комисията по досиетата издаде книга за противодействие на международния тероризъм от страна на ДС. Там са написани много от нещата, които сме правили. Аз съм противник на изваждането на такава информация, макар и след 30 г. Защото международните терористични организации се интересуват от нея. В книгата са описани действията на Карлос Чакала у нас. Но неговата организация „Световна революция“ е била свързана и все още е свързана с  международни терористични звена. И всяко едно от тях е имало активност и интереси на Балканите и в България. В една от книгите за Осама бен Ладен пък е описано как българските служби за сигурност заедно с египетските си колеги са минимизирали заплахата от тероризъм, като са обезвредили в България гражданин на Египет. Той е бил свързан в логистичната структура на Осама бен Ладен. Това става в края на 90-те години на миналия век.
- След атантата в Сарафово продължава ли да има заплаха за България от терористични атаки?
- Да. Категорично. Допреди няколко години България се оценяваше като място за логистична дейност на терористични организации и място за срещи и почивка на терористи. Сега вече не е така. Но ние сме и международно кръстовище, и предмостие към Европа. Затова винаги съществува заплаха за терористичен акт. Но той не бива да се разглежда само в международен план. Тероризмът не е само международен. Той може да бъде индуциран и във вътрешен план. Терористичен акт може да бъде предизвикан и от престъпни елементи.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15