Димитър Николов

Димитър Николов: Вече имаме около 30 хиляди нови бургазлии

16670 | 9 авг. 2012 | 18:52

Бургас дълго е бил пренебрегван. Това, че показва амбиция и потенциал, трябва да радва всички и да не бъде повод за завист.


Димитър Николов е роден на 18 май 1967 г. в Бургас. Завършва висше образование в Икономическия университет в Москва. През 1998-2006 г. ръководи „Победа“ АД, и за кратко - „КБС“ ООД Бургас. Бил е заместник-председател на Бургаската търговско-промишлена палата и председател на Комисията по икономика и инвестиции към общинския съвет. Член е на настоятелството на Бургаския свободен университет. През есента на 2007 г. е избран за кмет на Бургас като кандидат на ГЕРБ; печели във втория тур с 62,37%. През октомври м.г. е преизбран с убедителните 70,86%.- Г-н Николов, след атентата на летището може ли Бургас да претендира, че е най-добрият град за живеене?
- Сега Бургас е не само най-добрият град за живеене, но вече е и по-сигурен. Може би заради засиленото полицейско присъствие. Тези дни коментирахме - нападенията, домовите кражбите и посегателствата сега са четири пъти по-малко. Инцидентите на пътя са сведени до минимум, повече са заловените нарушители. И аз моля да не дамгосват Бургас. Защото това може да се случи на всяко място в България, навсякъде по света, в държави, които разполагат с много повече ресурси.
Ние направихме невъзможното да не се увеличи броят на жертвите. Този факт малко се отчита. Благодарение на експедитивността, бързата организация, осигуряването на спешна връзка с окръжната ни болница и добрата намеса на нашите медицински екипи жертвите не са десет.
- Кметът на Варна, чието управление наскоро премиерът косвено смъмри за липсата на инициативност и даде за пример Бургас, намекна, че едва ли не подобен инцидент не може да се случи там. Какъв е вашия коментар?
- Да не дърпа дявола за опашката.
Във Варна могат да бъдат благодарни, защото за времето, в което нашето летище беше затворено, им прехвърлихме 14 500 пасажера. Доколкото знам, пряк ангажимент към сигурността на летището общината там няма. А в Бургас летището се намира на наша територия. И аз съм в ежедневна връзка с ръководството на аеропорта и преди, и след атентата.
- Какви проблеми са решени по този начин?
Няма въпрос, с който да не съм запознат и по който да не съм съдействал за по-бързото му решаване. Със собствени средства на входа на летището построихме голям безплатен обществен паркинг. В момента проектираме втори. Поставили сме осветление на пътния възел в района, защото имахме проблеми с безопасността на движение в тъмната част. Изключително бързо съгласувахме всички проекти за изграждането на новия терминал. Той е жизнено важен за нас и ни е нужно да бъде построен и въведен в експлоатация в началото на 2013 г., за да посрещнем новия сезон с нова аерогара.
- Как атентатът ще се отрази финансово на Бургас?
До 30 юли т.г. бяха отменени 34 полета от Тел Авив за Бургас. Това е под 1,3 процента от обема на туризма в Бургаска област. Не очакваме по-сериозен спад. С три пъти повече обаче са завишени заявките за полети, най-вече от Русия и бившите съветски републики. А това означава, че в пряк финансов план няма да се отрази.
- Как се чувствате като кмет на града, който често сочат като витрина на европейската политика? Усещате ли завист?
Факт е, че Бургас дълго е бил пренебрегван. Това, че показва амбиция и потенциал, трябва да радва всички и да не бъде повод за завист, каквато наистина усещам. След атентата се чуваха дори реплики като „Нали сте номер едно“... Искам бургазлии да бъдат оставени на спокойствие, за да си реализираме проектите.
Не бива да забравяме, че Бургас е вторият икономически център на България, който осигурява немалка част от постъпленията на републиканския бюджет. Значи от данъците, които бургаските граждани внасят, се възползват много региони в страната.
- Разбира се, че ще хвалите града си. С какво все пак той е по-добър от останалите?
- Ние, бургазлии, не се съревноваваме с другите градове. Нашето желание е да получим достойно място и признание. Нямаме точна формула, която да е ключ към успеха към един град. Работим по всички направления. през последните три години строихме спортни комплекси, възстановявахме и изграждахме нова инфраструктура, създадохме нови знакови събития, които привлякоха много посетители.
- Знакови събития?
- Фестивалът на пясъчните фигури, например. Всяка година в пъти се увеличават желаещите да го посетят. Това показва, че има потенциал, че сме намерили правилната тема.  Такива събития днес не само са популярни, те ни носят и сериозни приходи. Често се срещам с хора, както ги наричам аз, нови бургазлии...
- ...бихте ли пояснили?
- Сред тях има представители на туристическия бранш, дребния или средния бизнес, предприемачи. Мнозина са ангажирани в сферата на недвижимите имоти, с новата вълна на строителство, свързана с масовото купуване на имоти от руснаци. Всички те са дошли от други градове и са получили реализация именно тук. Бургас е съвременен град, с хубави университети, с добра инфраструктура.
- Колко са тези нови бургазлии?
- Според мен са над 30 000 (според преброяването от 2011 г. общото население на града е 215 000 - бел. ред.). И броят им се увеличава.
- Може ли моделът на Бургас да послужи и другаде?
- Не съм имал време да мисля дали може да се мултиплицира модел или матрица за успех. Всеки град е индивидуален, с различен характер на управление, с различно присъствие на политически партии в общинските съвети, различни традиции, различни авторитетни имена.
Как всъщност успявате да наложите позицията си в общинския съвет? търпите доста критики от опозицията в местния парламент?
Като кучето и котето сме. Не ми е лесно. Но успявам да намеря вярната тема и тон, с който да мотивирам. Обикновено общинската администрация е винаги дежурният виновник и заподозрян за всички трудности и несгоди. Няма проект, който да не е подложен на критики. Даже май е нетипично за Бургас да няма критики.
- Ако е така, как си го обяснявате?
- В това може би е чарът на бургазлии - да се съмняват във всичко. Може би се дължи на факта, че дълги години им е обещавано, без да се прави нищо. И хората са станали подозрителни и мнителни. Това е нормално. Аз обаче не съм дал повод да се съмняват в мен.
- С вашия опит от частния сектор как виждате отношенията между общинската власт и бизнеса?
Те са изключително динамични. В Бургас бизнес климатът е добър. В момента наш приоритет е реализирането на първата индустриална зона - в очертанията на града. Вече имаме запитвания от няколко компании, свързани с логистиката, машиностроенето, електротехническата промишленост.
Сега поискахме от държавата да ни бъде прехвърлено и бившето военно летище в Равнец, което смятаме също да използваме за развитието на индустрията. Това вече е урбанизирана територия и няма как да се рекултивира за земеделие. Идеята ни е предоставим там терени на индустриални компании, така че да могат срещу символични цени да реализират свои проекти.
- Означава ли това, че и в Бургас ще има Силициева долина?
- Как ще бъде наречена тази зона, е отделен въпрос. Важното е, че има добра инфраструктура, връзка с големия икономически център. Трябва максимално да се възползваме от това, че автомагистрала „Тракия“ вече е почти изградена до Бургас и ще имаме много добра връзка със страната. Догодина ще функционира и високоскоростната жп връзка София - Пловдив - Бургас.
- Може ли да посочите дата?
- Отсечката София - Пловдив вече е готова. До края на следващата година ще бъде пуснат и участъкът Пловдив - Бургас.
- След довършване на магистрала „Тракия“ много по-голям автомобилен поток ще върви през града. Как ще се отрази това върху инфраструктурата, върху екологията, мислено ли е в тази насока?
- Ще бъде шоково за Бургас, 35 процента от транзитния трафик ще минат буквално през центъра. Затова сме подготвили проект за обходен маршрут, изграждане на пътен възел „Запад“. Ще отделим основния трафик за Южното Черноморие, за да не минава той през жилищните квартали. Надявам се процедурата за изграждането на този пътен възел да стартира съвсем скоро. Той ще бъде завършващият елемент на магистрала „Тракия“.
- Кога най-после ще бъде изградена магистрала „Черно море“?
- На този въпрос никой в момента не може да отговори. Знам, че едно от направленията, по които се работи, е да се даде на концесия на стратегически инвеститор, а после да се търси финансиране по оперативна програма. Подавам ръка на нашите събратя от Варна - да обединим усилията си и да се преборим максимално бързо да включим магистрала „Черно море“ в следващия програмен период на оперативна програма „Транспорт“. Заедно можем да подобрим инфраструктурата около морето и можем да се противопоставим на терористични заплахи.
- Колко са в Бургас усвоените средства по оперативни програми?
- До момента над 380 милиона лева по всички оперативни програми. Големите проекти са за интегриран градски транспорт на стойност 127 млн. лв., за изграждане на регионално депо, подземна инфраструктура. Статистиката сочи, че 75 процента от договорите се изпълняват от местни фирми, т.е. основната част от парите ще останат в Бургас. Законът не ни позволява да сложим изисквания в изгода на местния бизнес, но се радвам, че бургаските фирми печелят голяма част от тези договори.
- А отношения ви с Центъра? Чувствате ли се любимец на властта?
- Не. Всичко това, което сме направили за Бургас, сме го постигнали с конкретни проекти, стотици пътувания до София, до Брюксел, за да бъдат идеите прочетени, защитени и реализирани. Бургас не е получавал повече пари, отколкото другите големи градове в страната. Напротив. Много пъти сме били ощетявани.
Бургазлии 30 години бяха лъгани за изграждането на пътния възел „Юг“, през него се процеждаха хилядите автомобили, пътуващи към Южното Черноморие и към комплекс „Меден рудник“. Заради това, че нямаше реализиран проект, 37 души са загинали в отсечката с дължина три километра, където се събираше целият автомобилен трафик.  Пропускателната възможност на старото кръстовище отдавна бе изчерпана.
На пътя беше истински ад - километрични опашки, задръствания, катастрофи. Това могат да го потвърдят всички бургазлии. Този пътен възел го дължахме не само на  жителите на града, а и на всички гости на града. Но проектът беше забавян от няколко правителства. По политически, според мен, причини бе отхвърлен и от предишния кабинет. А той бе от жизнено важно значение. За изграждането му получихме много силна подкрепа от премиера Бойко Борисов, от правителството.
Така от 30 юни т.г. пътният възел „Детелината“, на южния изход на Бургас, вече е факт. Той е изграден на две нива - кръгово кръстовище и естакада. Сега потокът от автомобили от Бургас към Созопол и от центъра към вътрешността на жилищния квартал са разделени.  Трафикът се отпуши, вече стигаме по-бързо до курортите на юг, а количествата на вредни емисии от изгорели газове са намалени в пъти. Задръстванията, затрудненото придвижване и злополуките вече са в миналото. Това са важните неща. В Бургас нито стотинка не отива за имиджови проекти.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15