Рудник Ораново

Съд, не подаяния за трагедията в „Ораново“

7401 | 4 авг. 2013 | 09:30

Не сме толкова беззащитни, ако си познаваме законите


 


Елена Кодинова

 

Много се надявам отпуснатите от държавата помощи за загиналите миньори от „Ораново“ да не приспят вниманието на близките им и на обществото като цяло. Защото след толкова поредни смърти там май вече е време да спрем да отдаваме трагедиите на непредвидимостта на природата. И да ги предадем на предвидимостта на съдебните доказателства. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев съобщи за груби нарушения на концесионния договор от страна на фирмата, разработваща находището. Предстои да се докаже дали те са довели до пестене от сигурността на работниците и дали тази спестовност в името на печалбата е станала причина за смърт. И силно се надявам след това да се стигне до съд и големи обезщетения за пострадалите.

Няколко неща станаха ясни през последните дни. Първо, че ако си приятел на местния инспектор по труда, може и никога да не бъдеш хванат в нарушения на условията за безопасност. Второ, че ако в България има синдикати, то те се занимават с всичко друго, но не и със защита на работниците в най-голям риск. Случващото се от години в мина „Ораново“ прилича на Дикенсов сюжет, който никак не подхожда на държава от ЕС през ХХI век. След като профсъюзите са напълно необезпокоени от тази ситуация, време е хората да вземат нещата в собствените си ръце. И то не само в „Ораново“, но във всички мини със злополуки и злоупотреби, във всички предприятия, където не се плаща, нарушава се трудовото законодателство и не се мисли за безопасността и здравето на работниците.

Трето, че българите трябва най-накрая да си опознаят законите и да проумеят колко много неща зависят от тях, че не са толкова беззащитни пред големия бизнес и мизерията. Вместо да чакат на държавата, синдикатите и Господ, близките на загиналите и пострадалите трябва да заведат дела срещу концесионерите на мината. На Запад се съдят и защото са си изгорили езика, понеже ресторантът не предупредил със специален надпис на чашата с кафе, че течността е гореща. И получават огромни обезщетения за това. У нас все чакаме след трагедия на държавата на въздаде правосъдие и да отпусне по някой смешен лев, който е по-скоро унизителна индулгенция, отколкото истинска помощ.

Къде са всички НПО-та, които твърдят, че милеят за правата на хората и за демокрацията? Къде са синдикатите? Активистите, които си дерат ризите по телевизиите в името на демокрацията? Вместо да се чудят как да си оправдаят бюджетите пред донорите с декоративна дейност, да наемат адвокат, който да заведе дела за безотговорност на концесионера. И ако намери вина, да фалира мината, като я осъди да плати огромни обезщетения.


(в. Преса, печатно издание, брой 210 (561) от 04 август 2013)

 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35