Васил Гарнизов:

Младите леви да си оправят партията

21694 | 8 авг. 2013 | 07:19

Интервю на Елена КОДИНОВА за грешките на бащите и новия шанс на децатаВасил Гарнизов е роден през 1958 г. в София. Завършил българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирал социална антропология във Франция, преподава политическа и визуална антропология в НБУ. Следи отблизо протестите срещу правителството на Пламен Орешарски от самото им начало.


 

Г-н Гарнизов, имаше много спекулации кои са тези хора на площада, кой ги изведе там, кой им плаща. Вие сте сред тях всеки ден. Какви са вашите наблюдения?

Гръбнакът на протеста е антикомунистически. Това са хора от семейства, които в началото на прехода са били срещу БКП, искрено са вярвали, че системата може да се разгради. Има една потомствена градска култура, която е много враждебна към всяко нещо, което мирише на някогашния тоталитаризъм. А именно: пълна липса на морал, наглост, пълна демонстрация на пренебрежение към човешките искания, чувства, мисли, арогантност и други такива неща. Тези хора изграждат скелета на протеста. Енергията на протеста обаче не идва от антикомунизма, тя е поколенческа. Едно поколение на хора между 35 и 40 години, не непременно от антикомунистически семейства, не непременно от София, които усещат, че за тях е построен един свят от хората преди тях по един изцяло сгрешен или много сгрешен начин. Оттам идва енергията на протеста - едно поколение, хора с работа, семейства с деца, които виждат сгрешено устройство и липса на перспектива и бъдеще. Те са най-непреклонни. Съюзът между антикомунистическия скелект и поколенческата енергия никога няма да отстъпи.

Има ли нещо, с което това поколение се различава от бащите си и което може да им даде шанс да разградят тази система?

Има. Първо, те са много по-глобални. Бащите им идваха от епохата на комунизма, от едни частни пространства, с един доста окастрен социален и политически опит. Тези плуват в глобалния информационен свят, много от тях са учили в чужбина, други са работили в чужбина или пък ще отидат да учат и работят там. За тях България не е един изолиран затвор. Могат да живеят навън, но трудно приемат, че без тях България ще остане някакъв изолатор, склад на минали спомени, минали мръсотии, политици, мошеничества и злоупотреби.

Не си ли направиха лоша услуга с това определение „млади, красиви и интелигентни“? Не се ли получиха обратен ефект и разделение, от което никой нямаше нужда?

Сигурно са си направили лоша услуга. Сигурно можем да разберем и кой го е казал, защо го е казал, кога го е казал. Но това не е толкова важно. В един момент те заявиха на света, че са неговата по-добра част. И не можем на никого да се сърдим за това. Още от самото начало този антикомунистически скелет наложи всичко. Наложи риториката - „червени боклуци“. И колкото и вътре да имаше хора, които да се борят да не се скандира „червени боклуци“, а само „боклуци“ - не става. Протестът има своя логика. Ти няма как да му махнеш гръбнака, защото махнеш ли го, всичко ще се разпадне. Това нещо прогони млади леви. Разговарях с тях и продължавам да го правя. Те говорят с огорчение. Казват: „Нашето място е там, ние също сме недоволни.“ Но те не могат да бъдат чути на този протест.

Защо?

Защото не могат да отговорят на следните въпроси, които им бяха зададени от първия ден. Щом сте леви, червени и не сте боклуци, защо допуснахте Станишев? Защо не водите битка срещу него и му позволявате да говори от ваше име? Докато той говори от ваше име, мръсотията от него ще пада и върху вас. Има изключително свестни хора сред тях, които познавам от деца и ме е яд, че не са на площада. Но те нямат алиби, защото не водиха вътрешна борба в партията си и позволиха БСП да стане това, което е. А имайте предвид, че Станишев дойде на власт в името на младите леви. Той трябваше да извърши обновлението на партията, като вкара поколението на 30- и 40-годишните във властта. А младите модерни образовани леви не са никъде. Те са два пъти по-заинтересовани от останалите Станишев да падне. И ако са разумни, ще са на площада и ще кажат на другите - макар че сме червени, не сме боклуци, с вас сме, докато свалим Станишев, след това ще ви станем врагове. Да си млад, ляв и обидчив, е много лоша комбинация.

Ръководи ли някой протеста?

Този протест не е ръководен от никого и той се подчинява на взаимодействието на големите групи. Няма лидери, има групи. Има едно антикомунистическо софийско поколение, има едно поколение на 30 - 35-годишни, които имат сравнително добри доходи за България. Редом с тях имаше и трета група, на младите леви, но техният глас се загуби. Вместо да се запитат защо улицата отхвърли посланието им, се обидиха. Няма място за обида, това е социален процес. Не видях нито веднъж някой да посегне или да крещи на друг, който има различно мнение. Появиха се хора със социални послания, с послания за безусловен базов доход, срещу концесиите. Никой не ги изгони. В този протест има място за всеки. Но очевидно има групи, които се чувстват по-уютно в окопа. И това е големят проблем на младите леви. Рискуват да тръгнат по следите на Френската комунистическа партия след Втората световна война. Понеже са морални, понеже са чисти, понеже не са опортюнисти, не се сговарят с едър бизнес и олигарси, седят в окопи и мърморят, но не седят във властта.

Има ли шанс БСП да стане наистина модерна лява партия, която да бъде припозната от тези млади леви, или ще се наложи да си създадат нова?

.Зависи от тях. Всеки индивид и всяка група в определен момент са изправени пред избор. Българските социалисти бяха изправени пред избор през 1989-90 г. и не го направиха. Тогава имаха нужда БКП да поеме вината, за да освободи от вина редовия член. БКП трябваше да се саморазпадне, да се самозабрани и новата БСП да се изгради не като приемник на старата. Ние виждаме обратното. Сега празнуваха 122 години от Бузлуджа. Отново социалистическата партия опря до твърдия електорат, до носталгията, до миналото. И в този смисъл младите леви са пред избор - или вземат властта в тази партия, разтурват я, прекъсват пъпната връв и казват: „Ние сме нови социалисти, БКП е престъпна организация, скъсваме връзките, хвърляме големите камъни да потънат надолу и поемаме напред.“ Или си правят нова партия. Или седят в окопите и мрънкат, но не влияят на никого - нито на своята партия, нито на протестите. Изборът е техен, няма кой да го направи вместо тях. През целия преход като камък на шията на БСП висеше престъпното й минало, за което трябва да се говори спокойно. Но ако го захвърли, тя заедно с него ще захвърли и голяма част от твърдите си избиратели. Политическият и моралният избор, който социалистическата партия е правила досега, винаги са били в името на електоралната сметка - колко гласа ще спечелим сега, а не колко дълго още ще влачим на шията си този гаден камък.

Но това значи и скъсване на връзки със задкулисието, с определени бизнес влияния и богати хора?

Въпросът е в състояние ли са младите леви да наложат друг стил на вземане на решения в партията, нова кадрова политика, по-голяма прозрачност, да упражнят по-голям контрол на връзките на партията си със задкулисието.

В състояние ли са?

Не са. Ако бяха, щяха да стоят на протеста. Ако се върнат и по някакъв начин издигнат глас срещу смъртта на задкулисния живот по принцип, това им дава шанс да се върнат в политиката. Докато участваха заедно с другите, те не скандираха „червени боклуци“, но скандираха „мафия“. Това е общият знаменател. Та ако са достигнали степента на партийно узряване, ще дойдат и ще си намерят съюзника и ще търпят „червени боклуци“ в името на борбата срещу мафията.

По тази ос „ляво - дясно“ къде слагате ГЕРБ?

ГЕРБ се образува от фрагменти и от дясно, и от ляво. На последните избори Борисов бе принуден да се изтегли вдясно, за да бъде разпознат като последна преграда срещу БСП и комунистите. Но в момента хем е опозиция, хем не е. Стреми се да запази едно многолико лице, което да му позволи да привлича избиратели от различни групи и подгрупи. На този протест доминира мнението, че Борисов, и той е като другите. Но едновременно с това на протеста има гербери. И те не се сърдят. Младите гербери виждат плакат „Не танцуваме с ГЕРБ“. И аз ги питам: „Какво правите тук, като те не танцуват с вас?“ Отговорът им е: „В момента ние сме съюзници, имаме общ противник, като го бутнем, ще разговаряме.“ Този честен и правилен отговор от младите леви не мога да го чуя. Това означава, че те са по-склонни към догматизъм и окопно съзнание, отколкото младите гербери.

Как преценявате случващото се в Реформаторския блок?

Те са още в много начален стадий, но имат два избора. Или да започнат да правят пиар политически акции, или да изградят сериозен политически проект. Времето ще покаже.

Смятате ли, че българите най-накрая разбраха, че демокрация се практикува с постоянен граждански натиск, а не с очакване на поредния месия, който да ни спаси?

Сред българите има всякакви. Ние сме голяма шарения. Мога да ви кажа за една част от българите, които живеят в големите градове, а още по-точно за младите българи, които живеят в София. Тези хора решиха да постигнат нещо сами и за първи път в българската история имат невероятното постоянство всеки ден да го преследват. И друг път сме вземали нещата в свои ръце, но обикновено тези малки групи, които го правят, възпламеняват аудиторията, обаче този изблик на съпротива обикновено е траел много кратко. Заформя се нов модел на поведение. Колко заразителен ще е този модел, ми е трудно да кажа. Надеждата на протестиращите е, че повече хора ще ги последват. Моите наблюдения са, че това е, меко казано, съмнително, особено през летния период. Питам един от тях защо идва всеки ден. Той казва: „Виж, аз знам, че съм прав. Накрая ще останем тези, които вярваме, че сме прави. Ако стоим достатъчно дълго, и другите ще дойдат.“

(в. Преса, печатно издание, брой 214 (565) от 08 август 2013)


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35