Само Феята на зъбките ни остана

8335 | 11 авг. 2013 | 11:14

Европейско проучване ни нареди на последно място в Европа по дентално здравеПреди 2 години в родопското село Селча стоматолог от Тексас закара един зъболекарски стол и оправи безплатно зъбите на стотината баби и дядовци, останали да живеят там. Някои от тях бяха получавали подобна здравна помощ повече от 40 години. И не толкова заради невежество или немарливост, а защото услугите на родните зъболекари са непосилни за мизерните им пенсии, с които трябва да ядат и да си купуват лекарства и за другите болежки. Добре че се появи американецът, да ги отърве от страданието.

Но пък докато добрият доктор от Тексас лекуваше безплатно в Селча, Българският стоматологичен съюз въстана с всички медийни средства. Американският им колега нямал разрешително да практикува у нас, ами ако им навредял, вместо да помогне. Всъщност голямата им грижа беше как така ще им взема пациенти, на чиито пари те се надяват? А кметът на Селча им обясни, че на босия не можеш да вземеш опинците и стоматолозите няма как да чакат приходи от подопечните му баби и дядовци, защото те просто няма с какво да платят за скъпата ни дентална помощ.

Денталните услуги се превърнаха в лукс

Европейско проучване ни нареди на последно място в Европа по дентално здраве (виж стр. 4). И затова не е виновна само ниската ни хигиена, както ще побърза да отсече
някой. Срамота е в ХХI век да има у нас хора, които не познават четката и пастата за зъби - а такива има, но не е само това причината. Стоматологичните услуги у нас се превърнаха в лукс в последните години. Вярно, по-евтини са отколкото на Запад и емигрантите ни идват всяко лято да си правят пломби по родните места. Граждани на съседните страни също идват при наши стоматолози, които предлагат качествена и сравнително евтина услуга. И някак си родните заболекари започнаха да се интересуват само от този платежоспособен контингент и да ценообразуват спрямо него. А възрастните и малките деца от бедни семейства ги оставиха на Феята на зъбките. Пък и се сърдят, когато някой чужденец дойде да окаже безплатна помощ.

Преди две години, когато се разиграваше медийната трагикомедия с тексаския доктор, мнозина посъветваха българските стоматолози, вместо да се гневят, да постъпят като него. Да окажат малко безплатна помощ, ей така, за да си спасят душата или да изкупят някой свой грях. Вместо да работят с туроператори, за да си осигуряват клиенти от чужбина, предлагайки коронка плюс три дни спа курорт, да бъдат на висотата на благородната си професия и да се погрижат и за собствените си бедни съграждани с малко про боно работа. Защото вината да сме с най-лошо дентално здраве в Европа е и тяхна.

(в. Преса, печатно издание, брой 217 (568) от 11 август 2013)


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35