Омбудсманът Константин Пенчев:

Без диалог ще има гражданска война

13524 | 13 авг. 2013 | 08:28

Интервю на Лилия ХРИСТОВСКА за изхода от протестите и добрата политика за гражданитеКонстантин Пенчев е национален омбудсман на България от 20 октомври 2010 г. От 1989 до 1994 г. е бил зам.-председател на Софийския окръжен съд. От 1994 до 2004 г. Пенчев е адвокат към Софийската адвокатска колегия. Бил е народен представител в 39-ото народно събрание от 2001 г. През март 2004 г. е избран за председател на Върховния административен съд. Говори френски, английски и руски език. Семеен, с две деца.
 

Докъде ще стигне протестът срещу кабинета „Орешарски“, г-н Пенчев?

За мен протестите текат от месец февруари. Протестиращите са едни и същи български граждани. Може да не са същите лица. През февруари гражданите протестираха заради дефицит на справедливост, като поводът бяха неясните цени на тока. През лятото е същото, само че протестът минава през кадрови назначения и задкулисия. Но общото и в двата протеста е недоволството от лошото управление и тоталната липса на справедливост, от надменните институции. Това българските граждани повече не могат да търпят. И аргументи от вида - „Предишните не бяха по-добри, защо тогава не протестирахте“, вече не вървят.

Прави впечатление, че участници и в протестите, и в контрапротестите идват и разговарят с вас. Как съхранихте общественото доверие?

По принцип властта е постоянна във високомерието си. Това съм посочвал във всеки мой годишен доклад в парламента. Може би и затова протестиращите не са враждебно настроени към институцията на омбудсмана. По тази причина бих могъл да бъда някакъв медиатор между тях и институциите. Рано или късно трябва да има разговор - или ще има диалог, или - гражданска война. Лично аз съм убеден, че инициатори на диалога трябва да бъдат управляващите, те да подадат ръка,
а не да мислят как да избегнат това. Преди време граждани от протестиращите поискаха дебат с премиера в обществената телевизия, но той каза - елате при мен, ще ви изслушам в кабинета. Надменно. Според мен всеки гражданин е важен и трябва да започнем да говорим с всекиго. Не бива да се допускат размирици в България, защото страната рискува да отиде в задния двор на Европейския съюз.

Кое е „лошото управление“ на сегашното правитество? Оставката му бе поискана още на първия месец.

Като казвам „лошо управление“, аз имам предвид управлението през всичките 23 години на демокрация. Не казвам, че това правителство е лошо. Но то извади късата клечка. Хората вече не са склонни лесно да подминават провалите. Добре - признаха гафа с назначаването на шеф на ДАНС. Но така и не обясниха защо бе допуснато това. И всички останаха с впечатление, че някой друг дърпа конците на това правителство. Затова избухнаха протестите, защото хората не знаеха кой всъщност ги управлява.

Възможно ли е в такава остра политическа конфронтация да се правят сериозни реформи?

Много ме притеснява едва крепящият се „стабилен“ кворум от 121 души в парламента в условията на улични протести. Проблематично е да се правят сериозни реформи, а има много работа за вършене. Задължителна е реформата в съдебната система, която е затлачена до дъното, в здравеопазването, образованието. Трябва да се разгърне и антимонополното законодателство.

Все пак не можем да подминем, че за по-малко от два месеца парламентът направи някои сериозни социални промени в законодателството.

Това е така. И аз подкрепям тези мерки. Останах доволен от някои промени и в наказателното законодателство. Например от НПК отпадна т.нар. вечен обвиняем, който беше рожба на една абсурдна победа на полицейско-прокурорското лоби в миналия парламент. Не казвам, че законодателната политика е лоша. Но се безпокоя, че за нея няма стабилна подкрепа.

Наесен ще бъдат подновени дебатите по Изборния кодекс. Каква е оценката ви за работата по него досега?

Изборният кодекс е проблем, защото в очите на много хора той е единственото препятствие за предсрочни избори. Трябва да се облекчи режимът за регистрация на граждански листи, да паднат изискванията за подписи и депозити и т.н. Важно е да се въведе и преференциалното гласуване - гражданите да могат да пренареждат партийните листи. Това можеше вече да бъде направено и щеше да бъде един жест към протестиращите.

Но извън тези промени бе поставен въпросът и за вида на избирателната система. А това не е възможно да се реши за няколко седмици, нали?

За мен сагата с Изборния кодекс започва да преповтаря историята на Шехерезада, която всяка нощ разказва нова и нова приказка, за да спаси живота си. В случая се измислят нови и нови причини, за да се отдалечи приемането на поправките в кодекса - неясно защо те се обвързват задължително с предсрочни избори. Вярвайте ми, промените в няколко текста в раздела за избор на народни представители бяха достатъчни. Но в един момент управляващите казаха, че ще правят три варианта на Изборния кодекс. А когато депутатите решат кой от тях да приемат, ще го пратят за становище във Венецианската комисия. Тупане на топката! Дали ще има, или няма да има предсрочни избори, зависи от политическата обстановка в страната. Но да се поставя условието, че понеже няма изборни
правила, не може да има предсрочни избори, това намирисва на опит за измама на хората.

Вие самият кога виждате провеждането на едни предсрочни избори?

Не искам да споделям моите виждания, защото омбудсманът е институция на всички граждани. И на тези, които искат предсрочни избори веднага. И на онези, които не ги искат или пък смятат, че трябва да се проведат през май догодина. Но всеки един от тези хора има право да иска добро управление. Когато сезирах министъра на вътрешните работи за сблъсъците пред парламента, аз попитах ще има ли наказани полицаи, ако са превишили правата си. Но поисках информация и дали в МВР спазват трудовите права на полицаите - осигурява ли им се задължителна почивка, плаща ли им се извънредният труд и т.н. Аз съм омбудсман на полицаите, но и на протестиращите - никой не може да превишава правата си. Това важи и за вандалите, които чупят и хвърлят павета, но и за полицията, ако упражнява насилие, когато това не е абсолютно необходимо.

Депутатът от ГЕРБ Емил Радев внесе законопроект, според който задълженията по кредити, сметки за ток, парно и т.н. ще се опрощават с изтичането на 10-годишен давностен срок. Правителството пък е предвидило Закон за частния фалит. Какво мисли омбудсманът за въвеждането на такива правила?

По принцип съм за въвеждането им. Но е известно, че световната криза започна от Съединените щати тъкмо покрай необезпечените ипотечни кредити на
техните банки. Известно е, че тази криза се вихри сега и в Испания, където вече има доста самоубийства на длъжници. Такива проблеми имаме и в България. Ще припомня случая с мъжа от Пловдив, който уби себе си и цялото си семейство заради дългове. Фалитът на един гражданин не е амнистия. Фалиралият дълго
търпи негативи. Както управителят на дружество, което е прекратено поради фалит, никога повече не може да бъде управител. Трябва, разбира се, да има и допълнителна регламентация, която да не толерира неизправните длъжници. Но държавата е длъжна да позволи на всеки длъжник да може да живее, да работи, да обслужва кредитите си и да си плаща данъците за в бъдеще. Какъв е смисълът, когато при настоящата уредба аз съм взел ипотека за едно жилище, което съдебният изпълнител ми продава, и оставам без дом, продължавам да дължа огромна сума на банката.

Но нали гражданите знаят предварително какви са условията по кредитите?

Да, но когато банката отпусне ипотечен кредит, нейни експерти оценяват жилището, което длъжникът купува. А когато се окаже, че след една година това жилище струва много по-малко, аз се питам каква отговорност носят експертите на банката?

Защо хората не оспорват оценките, ако са занижени?

По сегашния ГПК длъжникът няма право да обжалва първоначалната оценка на жилището. Тоест може да го обявят за продажба и за 5 хил. лева! Продават жилището, а длъжникът излиза на улицата с цялото си семейство. И забележете, остава да дължи за поколения напред. Жилищни кредити теглиха хора средна класа, а в момента стават клошари с дългове.

С други думи, единственото жилище не е под закрила на закона, когато е ипотекирано срещу кредит?

Разбира се, че не е. Известен е и големият спор относно лихвения процент на ипотеките. Банките могат едностранно да го променят. И често това става не по обективни икономически критерии, а по техни вътрешни правила. Тоест човекът, сключвайки кредита, не знае каква лихва ще плаща утре. Дори когато се водят дела за оспорване на лихвения процент, нищо не може да спре продажбата на жилището. Тази привилегия на банките аз атакувах в Конституционния съд. Отговориха - да, това е привилегия, но оправдана. И тя остана в закона. Но преди няколко месеца Съдът на Европейскиясъюз в Люксембург обяви аналогичен текст от испанското законодателство за противоевропейски. Съдът каза, че съдилищата, пред които има висящи дела на длъжници срещу банката, трябва да спират продажбата на апартаментите на хората. Българският съд би трябвало също да прилага това решение, защото актовете на Съда в Люксембург са задължителни за всички държави членки и съдилищата им.

Значи българският КС е останал извън контекста на европейското право?

След решението му жилищата на хората продължават да се продават, независимо дали са в съдебен спор с някоя банка. Чувам, че в програмата на правителството има добри намерения в тази посока. Нека парламентът отмени този текст. Това няма да разклати банковата система, нито ще натовари с лихви
добросъвестните длъжници. Но ще въведе правен порядък в отношенията между двете страни. Самите банки, самата държава има интерес от това. Тук не става дума да облагодетелстваме няколко души. Цялата икономика ще върви по-добре, ако не убиваме длъжника, а го оставим да живее, да работи и да произвежда.

(в. Преса, печатно издание, брой 219 (570) от 13 август 2013)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37