Шефът на родния шахмат Силвио Данаилов:

Топалов е готов за втора титла

10451 | 13 авг. 2013 | 11:36

Щe се кандидатирам за президент на ФИДЕ, но след пет годиниСилвио Данаилов е роден на 21 април 1961 г. Завършва българска филология в Софийския университет. Като състезател по шах става шести в света. Впоследствие е треньор на националния отбор и мениджър на Веселин Топалов, който през 2005 г. печели световната титла. Начело е на Европейския шахматен съюз и на родната федерация.  През 2011 г. е награден с орден „Стара планина“ за заслуги към българския спорт. Живее в Испания.


 

 

На последното европейско за жени в Сърбия Антоанета Стефанова завърши 14-а. Как оценявате представянето й?

Това първенство постави рекорд - 180 участнички. Да не забравяме, че Антоанета е втора в света. Една неуспешна партия обаче те праща назад в класирането. Няма драма, защото състезанието бе част от подготовката й за световното. А то е много по-важно.

Веселин Топалов спечели веригата Гран при. Какво му предстои?

Той мина през криза след загубата от Вишванатан Ананд за световната титла в София. Най-важното му състезание е следващият претендентски турнир през март догодина. В него участват осем гросмайстори, а победителят се изправя срещу световния шампион. Той ще бъде излъчен от сблъсъка между Ананд и Магнус Карлсен в Индия през ноември.

Какви са шансовете на Веско?

Той е доказал качествата си. Ако се мобилизира и подготви добре, може да изиграе още един мач за титлата. Абсолютно съм сигурен, че има сили да го направи. Още е млад - на 38 години е. Ананд е на 44. Не възрастта е проблем, а мотивацията. Все пак е

спечелил всичко възможно

Как се развива шахът в Европа под ваше ръководство?

Променихме много неща от гледна точка на пиара и маркетинга, въведохме нови правила. Смятам, че работим успешно и професионално. Където и да отида, ме приемат минимум министърът на образованието или на спорта. А в много страни се срещам с президента и премиера.

Докъде стигна проектът „Шах в училище“?

Най-важното е, че направихме първата стъпка - да бъдем официално признати от Европейския парламент с подписването на декларация №50 от 2011 г. Тя гласи, че шахът трябва да бъде включен в образователните системи на страните от Европейския съюз. Оттук нататък предстои чисто бюрократичен процес - все пак 27-те държави имат специфики. Главен партньор по проекта е фондацията на Гари Каспаров. Шахът вече е на ново социално стъпало - преди бяхме само спорт, а сега сме също така наука, образование и част от културното наследство на Европа. Работим в тясна връзка с ЮНЕСКО. 

С какво шахът ще помогне на учениците?

Нашата идея е той да бъде включен от втори до четвърти клас по един час седмично. Чрез шаха детето се научава да мисли самостоятелно, да търси решения, да се подготвя. Важна е и социализацията - съвременните деца са изкушени от компютърните игри и не общуват помежду си. Шахът е перфектен за целта, защото е универсален език и расови, социални и религиозни граници не съществуват. Освен това е достъпен за разлика от тениса или голфа, които са скъпи спортове. Достатъчни са маса, дъска и фигури. Дори и съответният ученик да не стане шахматист, всичко това помага за

формирането му като личност

Не са тайна обтегнатите ви отношения с президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов и обкръжението му...

Ами аз съм единствената им опозиция. Всички други мълчат и не смеят да ги критикуват. Независим съм и изказвам мнението си свободно. Когато работят добре, ги поздравявам, но когато допускат гафове - а те не са никак малко, реагирам. Ако трябва, ги съдя в Швейцария. Вече спечелих едно дело (б.р. - срещу изискването всяка федерация да внася 200 000 евро банкова гаранция, за да заведе дело срещу ФИДЕ). Наясно съм, че не съм им любимият герой, но това не ме вълнува. Аз работя за шаха. Това ръководство вече е изчерпало капацитета си и трябва да бъде сменено. Ще се боря това да се случи, но има време. Изборите са през август догодина в Норвегия.

Ще се кандидатирате ли за поста?

Това е въпрос на тайминг. Човек трябва да се чувства абсолютно уверен и подготвен. Едно е българската федерация, друго е Европейският съюз и трето е световната централа. ФИДЕ е нещо огромно, в нея членуват 180 държави. Засега не се чувствам готов. Освен това искам да си довърша започнатото. След 5 години твърдо ще се кандидатирам, защото ще съм натрупал нужния опит.

Значи ще останете още един 4-годишен мандат начело на шаха в Европа?

Да, имам такова намерение. Изборите ще са едновременно с тези във ФИДЕ. Засега няма друг претендент.

Ще се появят ли скоро новите Топалов и Стефанова? Цветан Стоянов стана световен шампион при децата...

Има много млади надежди. Но при тях често се появява проблемът, който имахме с Киприян Бербатов (б.р. - племенникът на Димитър Бербатов). Като дете беше изключителен талант. Вложихме много средства, енергия и труд, а той изведнъж се отказа и реши да става голям математик. За да успееш, трябва да се отдадеш само на шаха. Днешните деца са подложени на много изкушения, лесно е вниманието им да бъде отклонено. Освен това в нашия спорт се изискват много години упорит труд, а на повечето хора не им се чака. Федерацията е отворена и помага на способните деца, пращаме ги по големи състезания. В един момент обаче те спират и губим и времето, и инвестицията си. А в наши дни

не е лесно да намираме средства

Много шум се вдигна около Борислав Иванов. Какъв е той - гений или измамник?

В началото го защитавах. Човек е невинен до доказване на противното. В един момент обаче срещу Борислав се надигна социално недоволство - българските състезатели отказаха да играят срещу него, организаторите не искаха да го канят. Трябваше да вземем мерки и му спряхме правата за няколко месеца. Искахме да използваме тази пауза, за да му направим професионални изследвания и да видим какво се случва. Той подписа декларация, че е готов да докаже невинността си.

Какво представляват тези изследвания?

Детектор на лъжата и психологически тест. Предупредихме го навреме за датата, но не се яви. Според мен допусна груба грешка, защото това е като допинг тест. Ние сме асоциирани към МОК, според чиито правила за неявяване автоматично те отстраняват за 2 години. Аз не искам да го наказвам, но когато социално не си приет, никой не може да те спаси. Знам, че той в момента е отправил заявки за много турнири в Европа, но навсякъде му отказват. През септември му изтича наказанието и е свободен да играе, но просто няма къде. До ден днешен се надявам, че той е гений и всички обвинения са напразни. За българския шах ще бъде феноменално да имаме такъв играч, който ще помогне на националния отбор и ще се бори за световната титла. Но не мога да го защитавам пред цялата общественост. Той се скри и не дойде, а вместо това обикаля медиите и обижда федерацията, организаторите и състезателите. Така не се прави.

(в. Преса, печатно издание, брой 219 (570) от 13 август 2013)


 


От категорията

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите!

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите! -1601126969.jpg

Нашата цел е стабилност на България, сигурност и спокойствие на българите, да ...

26 септ. 2020 | 15:33

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59

Какво представлява новият план на ЕС за миграцията

-1583491188.jpg

По-голяма солидарност за по-справедливо споделяне на тежестта

26 септ. 2020 | 14:37