В. Радев: Махаме 800 т опасни касетъчни муниции

12415 | 13 авг. 2012 | 12:03

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев казва, че Италия ни предлага изтребители "Юрофайтър" на политическа цена- Наскоро експерти от САЩ провериха основните складове с боеприпаси на армията, какво констатираха, г-н Радев?
- Те дойдоха по моя покана чрез посолството на САЩ. Пристигнаха експерти от агенция „Детра“- това е агенция за намаляване на рисковете. Нейни специалисти провериха основните складове на армията към бригада „Логистика“. Искахме да имаме външен поглед и оценка за състоянието им.  Идват за втори път. Основният им извод бе, че съхранението на нашите боеприпаси е над средното равнище по техните критерии.
- Не вярвам да са казали, че всичко ни е идеално?
- Имаха дребни препоръки. Например там, където е възможно, дървените врати да ги подменим с метални, да въведем 24-часово видеонаблюдение на складовете със запис. Другата им препоръка е да подмладим състава на охранителите, които пазят главните армейски складове. Те видяха и друг проблем. Става дума за поделение в Северна България. При реституцията на земеделските земи там са върнати терени почти до оградата. Стопаните обработват земите си буквално до нея, а според американците трябва да има отстояние 15 м. Вината не е наша, но ще решим въпроса с общината. Всички препоръки бяха полезни, но за да се реализират, трябват пари и допълнителни щатове.

Например за системите за видеонаблюдение трябва да назначаваме хора, които разбират от тази техника и могат да я поддържат, а това са допълнителни заплати, защото не можем да поверим дейността на външна фирма, тъй като това са секретни обекти.
- Американците няма ли да ни помогнат финансово да си дооборудваме складовете?
- Не сме говорили с тях конкретно за пари, но имат нагласа да помогнат. Трябва да направим точни разчети и да им кажем от какво имаме нужда.
- Колко точно са в момента излишните муниции на войската?
- Над 7000 т ,от които близо 3000 смятаме да продадем. Останалото количество подлежи на утилизация. С абсолютна точност не мога да кажа колко са, защото числата се променят буквално всеки ден ,тъй като това е постоянен процес. Ако утре ме попитате пак, параметрите вече ще са други. Трябва да вдигна телефона, за да ми кажат точните числа. Близо 5000 т подлежат на утилизация.

Но това понятие скоро ще го забравим.  Всички излишни и негодни боеприпаси ще се стремим само да продаваме. Какво значи негоден снаряд? Изтекъл е срокът на барута, иначе всичко останало си му е наред. На гилзата и бойната част нищо им няма. Сменя се барутът и става годен за употреба. Някой може да иска да купи такива боеприпаси. Защо армията трябва да се отказва от този бизнес? Ще ги продаваме , вместо да плащаме на някого за утилизация. А той да ни лъже, като пребоядисва само боеприпасите, освежава ги, след което ги  пласира на пазара.
- Имаме ли много от опасните касетъчни снаряди и бомби?
- Ами не са малко. До 2015 г. трябва да ги унищожим всичките по силата на международна спогодба, по която сме страна. Сега на първо време трябва да се освободим от 800 т главно касетъчни бойни глави на ракети, авиационни бомби и т.н. Това са изключително опасни боеприпаси, затова са забранени. Един такъв съдържа множество бойни касетки, образно казано, малки бомбички или снарядчета, които нямат самоликвидатори. И когато се изстреля основният им носител на определена височина, той се отваря и касетките се пръскат като ветрило надолу и покриват голяма площ на земята. Ако не срещнат цел,  попадат в почвата и остават там. Тогава пък са като  противопехотни мини, които също са забранени. Сега ни се налага за пръв път да унищожаваме такива муниции, а нямаме опит в това. Затова ще поканим и чужди фирми - американски и германски. САЩ са готови и тук да ни помогнат много, но не сме говорили с тях за пари.
- Секретни ли са данните колко общо муниции държи войската?
- Секретни са. Можем да съобщаваме само какво освобождава като излишъци. Средно на година са между 5000 и 7000 т. Но тази година няма да ни подава, защото трябва да се заделят боеприпаси за подготовка на резерва, който създаваме.
- А колко е броят на армейските складове с боеприпаси?
- В страната има общо 96 основни склада. От тях на армията са около 15.
- Разбрах, че Италия ни предлага да купим евтино изтребители „Еврофайтер“ втора ръка. Вярно ли е?
- Вярно е, получихме писмо. Става въпрос за 6 бойни и 2 учебно-бойни. Те казват, че ни ги дават на политическа цена, цифри не са споменавали, което означава, че при този вариант трябва да има междуправителствено споразумение. (Цената на нов изтребител „Еврофайтер“ тръгва от 100 млн. лв. нагоре в зависимост какво включва пакетът - логистична поддръжка, въоръжение, обучение на пилоти и т.н. - б. а.) Аз не мога да разбера понятието политическа цена. Цената винаги е пазарна. Сега след Италия очакваме и Германия да ни предложи същия изтребител, защото те го произвеждат в консорциум. Колкото повече предложения има, за нас е по-добре.
- Нали знаете английската максима - не съм богат, за да купувам евтино?
- Много изтъня бюджетът на армията. Отначало ни беше неудобно, срамувахме се да кажем, че ще купуваме втора ръка. Но започнахме да разглеждаме по-сериозно и този вариант. В случая сме като едно семейство, което трябва да живее според кесията си. Иначе е така - евтиното може да излезе по-скъпо. Защото при такава стратегическа сделка се гледат много фактори - колко е жизненият цикъл на самолета, с какво и как ще го обслужваме, можем ли сами да го правим, има ли някой в региона, който обслужва такива самолети. Имаме ли въоръжение за него, или ще трябва да го купуваме, а то е много скъпо. Защото без него изтребителят е като селскостопански самолет, образно казано. Мои колеги, зам.-министри от други държави, са се парили по тази линия и ни предупреждават: внимавайте какво купувате, защото въоръжението е много важно.
- Три години армията е със замразени заплати. Вижда ли се светлина в тунела?
- Това ще е главната ни битка през 2013 г. Защото на всички държавни служители в страната, включително и в МО, от един месец им оправиха заплатите, които сега са много добри, а военнослужещите останаха със замразени възнаграждения. Макар,че аз не виждам по-държавна служба от тяхната. Ще се борим и ще искаме да им се вдигнат парите. Ние ако увеличим заплатите на униформените с малко, сумата става милиони, защото става дума за около 38 000 души. И това веднага се забелязва. А в други министерства, където работят по 200-300 човека, си вдигат с много и това не прави впечатление. Освен това само МО не раздаде бонуси, а служителите във всички останали ведомства се облажиха. Ние бяхме честни и си  върнахме 25 млн. лв. спестени от фонд работна заплата, защото ни казаха, че никъде в държавата няма да се дават бонуси. После други ни се смееха, че сме в бяло, но сме бедни.
- Чух, че се предлага военните да се пенсионират като  държавните служители с 10 заплати накуп вместо 20 и да се въведе възраст, преди да излязат в заслужен отдих?
- При нас няма нищо официално, но ако ни предложат, няма да обсъждаме този вариант. Искам да е ясно, че това не са привилегии, а компенсации заради тежестите в службата. Военният служи там, където го пратят. Няма „не искам“. Знаете ли, че щом си военен, отиваш на мисия където те пратят и колкото и да е опасна. Не можеш да откажеш. Дори болничен лист не те спасява. Могат да не те вземат само при извънредни обстоятелства. Ако си счупил крак или ръка. Къде го има това в държавата - никъде.


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Любен Дилов: Cui prodest - протестът на логиката

-1522526489.jpg

Да си спомним размирната първа седмица на август точно преди 30 години. Нито ...

6 авг. 2020 | 14:23

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16