Все повече европейци ще стават камикадзе

14163 | 14 авг. 2012 | 11:32

Няма технология, която може да се изправи срещу човешката изобретателност и желанието да се унищожава, смята проф. Татяна Дронзина

Автор:


Проф. Татяна Дронзина организира конференция по въпросите на тероризма, която ще се проведе от 8 до 11 септември в Бургас – града, който пострада от самоубийственото нападение срещу израелски туристи. Дронзина е преподавател по национална сигурност и разрешаване на конфликти в Катедра „Политология“ на СУ „Климент Охридски“. Води курсове в Евразийския национален университет, Казахстан, и университета в Гранада, Испания. Автор е на книгата „Женският самоубийствен тероризъм“. Владее испански, португалски, френски, английски, италиански и руски език.


Интервю на Милен ПЕТРОВ за причините за атентата в Бургас и мотивите, които движат атентаторите самоубийци


Как бихте коментирали твърденията и на Израел, и на британския премиер Камерън, че зад атентата в Сарафово стои „Хизбула“?

Бойко Борисов заяви, че не е получил категорични доказателства в полза на подобно твърдение. При наличието на запазено лице, пръстови отпечатъци и ДНК проби терористът самоубиец все още не може да бъде идентифициран и свързан с групировка. Докато това не стане, всичко, което предполагаме, са само свободни съчинения. Поемането на отговорност или нейното отричане (от страна на иранското правителство) не означава нищо. До този момент доказателствата са косвени. Склонна съм да смятам, че приписването на атентата на „Хизбула“ - защото докато не бъде доказано, то ще е приписано - има идеологически характер и е свързано с политически интереси. Единственото сигурно е, че знаем кой го твърди - Израел, който изрази подобно мнение два часа след атентата. И САЩ, чиято позиция беше озвучена от представителя на Пентагона Джордж Литъл. А сега и британското правителство. Израелското издание „Ааарец“ зададе въпроса: откъде Нетаняху е знаел, че има иранска следа 2 часа след атентата? Ако той е получил информация от израелските служби, защо не са го предотвратили?

А има ли поне косвени доказателства да отговорността на „Хизбула“?

Да. Първо, аналогията и времевото съвпадение с терористичния акт в Аржентина и фактът, че бомбата в Бургас избухна точно 18 г. след това. Заканите на организацията, че ще отмъсти за убийството на своя лидер Имад Мугние (неговата смърт беше причина за възкръсване на въоръженото крило) и обстоятелството, че подобни атентати, организирани от „Хизбула“, бяха подготвяни в различни части на света, включително и в Кипър. „Хизбула“ и Иран не действат за сефте заедно. Това са известни факти и е възможно други политически субекти да се възползват от тях, така че вината да падне върху шиитската ливанска организация, която от времето на създаването си до днес извървя дълъг път и се превърна в партия с парламентарно участие. Известно е, че четири палестински организации практикуват самоубийствен тероризъм; известно е също така, че представители на палестинската автономия и на израелското правителство заявиха, че България е подходящо място за срещи и преговори.

Какъв е стилът на „Хизбула“? Това, което я прави различна от другите?

Няма една „Хизбула“. Партията на бога, възникнала и финансирана от Иран, претърпя значителна еволюция. В началния етап от развитието си се конкурира с подкрепяното от Сирия шиитско движение „Амал“, включително в областта на самоубийствените атаки. Еволюира към легална политическа сила, която от 1992 г. е парламентарно представена, въпреки че мнозина я подозират в съпричастност към убийството на прозападно ориентирания президент на Ливан Рафик Харири през 2005 г. Днес „Хизбула“ е организация, която успешно комбинира легитимен политически дискурс, насилие и социални услуги, за да печели влияние и позиции в Ливан. „Хизбула“ се смята за организацията, която първа осъществява терористични актове зад граница, а през януари т.г., след предотвратяване на атентат в Тайланд, бяха намерени и доказателства, че тя до голяма степен следва стила на „Ал Кайда“ в организирането на атентата срещу центъра „Хабат“ в Мумбай.

   Балдъзата на Тони Блеър прие исляма

Вие сте имали възможност да интервюирате терористи. Въпрос на промиване на мозъци ли е мотивацията, или има и личностен елемент? Неудовлетвореност, отхвърляне от обществото, липса на шансове?

По-скоро въпрос на групова динамика. Във всички организации, които подготвят човек за един напълно противоестествен акт - да жертва живота си, се използват сходни методи. Мотивът никога не е само един, а пътят никога не е прост и еднозначен. Съществува спор за тежестта на мотивите. Но със сигурност може да се твърди следното: самоубийствените терористични актове не са спонтанен акт на изолиран, неудовлетворен или отхвърлен човек с изчерпани жизнени шансове. Самоубийствен тероризъм има само там, където има организации, решили да прибегнат до неговото използване. Това е въпрос на организационен, а не на индивидуален избор. Осъществяването на подобен акт е по-евтино, тъй като е „съкратено“ най-разходното перо - оттеглянето на извършителя. Това не означава, че е просто и не изисква сериозна логистична подготовка. Самоубийственият тероризъм не е място за самотни герои, а работа, която изисква организационни усилия.

Все повече европейци, които са родени християни, приемат исляма. Какви са причините за това? Каква е алтернативата, която обърнатите в нова религия не откриват в старата?

Мюсюлманин не е равнозначно на терорист. Милиони мюсюлмани, и в собствените си страни, и в Европа, са добри граждани, които си плащат данъците и уважават собствените и чуждите културни норми. По данни от 2011 г. над 100 000 британци са избрали да сменят религията си от християнска на мюсюлманска. За десет години броят им се е удвоил. Две трети от тях са бели жени, а половината - на възраст около 27 г. Сред приелите исляма е и балдъзата на бившия премиер Тони Блеър. В Дания числото на приелите исляма е около 4000, като повечето от тях са жени, 80% под 30 г. В Швеция към 2012 г. те са 5000, в Германия броят на новите мюсюлмани за последните няколко години е приблизително 20 000, в Испания - 50 000, във Франция - 70 000, повечето от тях жени. Сред причините за този избор са неодобрението на консумацията на дрога и алкохол, както и сексуалната свобода, характерни, според интервюираните, за европейската култура. Изследване, проведено в Дания, показва, че към исляма се обръщат предимно млади хора, които са живели с мюсюлмани, имали са приятели мюсюлмани или са чели за исляма. Френските нови мюсюлмани изтъкват нуждата от духовни ценности и скъсване с материалистичната и консуматорската култура. Очевидно е, че тези хора не са терористи. Проблемът е не каква религия имаме, а дали уважаваме конституцията и спазваме законите.

Европейците ли са главното оръжие на терористичните организации днес? По-трудно ли е проследяването им от службите?

За жалост моята прогноза е, че все повече граждани от европейски произход ще бъдат използвани за самоубийствени актове в Европа. И не защото зад това има някаква идеология. На пазара на добрите, както и на пазара на лошите печели този, който в най-пълна степен се възползва от местните ресурси. Засега европеидните черти и паспортът на страна от ЕС дават свобода на движение и действие, каквито неевропейци не могат да имат.

  Ударът в Бургас категорично бе срещу Израел

Защо Бургас и България? Как терористите успяват да скрият подготовката от високотехнологичните средства за проследяване, с които разполагат службите?

Защото тук идват много израелски туристи и защото нямаме опит. В символичен план можем да възприемаме атентата както си искаме - като удар срещу западните ценности, срещу ЕС, срещу България или срещу цивилизования свят, но според мен нищо не говори, че терористичният акт в Сарафово е насочен срещу някой друг освен срещу Израел.

Няма такава технология, която може да се изправи срещу човешката изобретателност и желанието да се убива. Терористите самоубийци са интелигентни оръжия и е много трудно да бъдат спрени. Случаят в Бургас показа, че никой никъде не може да се смята за напълно защитен и че нашето мислене за сигурността трябва да се промени. 

Какво издават действията на терориста - със или без клетка в България е действал?

Самоубийственият тероризъм е планирано организационно усилие. Нямаме основание да мислим, че в България нещата стоят по друг начин.

Какви са целите на конференцията по въпросите на тероризма, която организирате в Бургас?

Това е шестата международна конференция, организирана от Обществото за изследване на тероризма и Международния колоквиум за мозъка и агресията. Официалното откриване е в Бургас на 8 септември. Регистрирани са 70 участници от цял свят, предимно от САЩ и Европа, но също така от Азия, Африка и Латинска Америка. Този форум събира учени, обединени от виждането, че тероризмът и насилието са не само най-големите предизвикателства срещу сигурността, но че са в състояние да доведат до ограничаване на основни човешки права. Ценностите на сигурността и свободата са ръководили хората във всички епохи и култури - не само Европа, и не само в ХХ1 век. Тероризмът и агресията създават впечатлението, че двете са несъвместими и че съвременните правителства могат да осигурят едното или другото, но никога и двете. Учените и изследователите, които се събират в Бургас, вярват, че е възможно, макар и да не е лесно, да живеем в един свободен, но в същото време сигурен свят. 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47