Треньорът на „Витоша“ Бистрица Ясин Мишауи:

Бойко е като Шави, има фин и мек пас

10414 | 28 авг. 2013 | 06:18

Хората си мислят, че вземаме по 5000 лева, но бюджетът ни е като за „В“ групаЯсин Мишауи е роден на 21 юли 1975 г. в София в семейство на суданец и българка. Футболната му кариера минава през „Искър“, „Банкя“, „Ботев“ Пловдив, „Балкан“ Ботевград, „Беласица“. Треньор е на „Витоша“ Бистрица вече 7 години и изведе тима до първо участие в „Б“ група. В неделя срещу „Раковски“ (0:0) той пусна като титуляр Бойко Борисов. Така на 54 г. бившият премиер стана най-възрастният европеец с мач в професионалния футбол.  


 

Бившият премиер бе картотекиран с любимия си №13
за новия сезон.

Снимка - Булфото


 

Вашият отбор влезе в историята...

Честно казано, не знаех предварително за този рекорд. Бойко Борисов е помогнал много на спорта и това бе нещо като признание. Ясно е, че на тази възраст не е в състояние да тича колкото младите момчета. Искам да подчертая, че ние сме преди всичко футболен тим и опитваме да играем добре, въпреки че непрекъснато се опитват да ни политизират. Ето, в предишния кръг победихме с 3:0 като гости „Банско“, който миналия сезон бе главен претендент за промоция в „А“ група. Надиграхме ги тотално, нищо че сме пълен дебютант. А сега не слизаме от вестниците вече няколко дни заради участието на г-н Борисов срещу „Раковски“.

Доволен ли сте от тези 54 минути на Борисов във втората по сила лига в родния футбол?

Винаги съм твърдял, че се представя доста добре за годините си. Както обикновено, игра на ниво. Човекът се раздаде според възможностите си.

Изпълнява ли тактическите ви указания?

Разбира се,

много е стриктен

в това отношение. Така бе още докато играехме във „В“ група. Макар че идваше много рядко - обикновено веднъж годишно. Но понеже непрекъснато се пише и шуми, хората остават с впечатление, че едва ли не всеки ден играе с нас. Иначе винаги се съобразява и с момчетата, и с тактиката, която сме избрали за конкретния мач. Въобще не се шегувам - казвам нещата едно към едно.

Ще продължите ли да разчитате на него и за следващите мачове?

Предполагам, че няма да може пак да участва, тъй като е зает човек. Сега просто направи изключение и демонстрира уважение - дойде по-рано на стадиона, поговори си с момчетата в съблекалнята. Той дори искаше да го сменя по-рано. Така се получи, че игра точно 54 минути, колкото са и годините му. Не е умишлено - не сме търсили никаква символика. Просто се измори и вместо него вкарах футболист със свежи сили. Все пак малко хора на тази възраст могат да издържат повече от полувреме на подобно темпо.

Как се обръщат съотборниците му към него - по име или по фамилия?

Наричат го Бойко. Понякога и Шави, защото пасовете му са точни и меки.

Какви бяха задачите му на терена?

Той играе като нападател. Естествено, целта му бе да отбележи гол. Не се получи, но

и Рууни не вкарва във всеки мач

Имахме положения, но за съжаление не успяхме да ги реализираме и спечелихме една точка вместо три. Все пак нивото в „Б“ група е доста по-високо и не може винаги да побеждаваме. Все още се адаптираме, тепърва се учим. Плуваме в съвсем други води. Прави ми впечатление, че отборите са доста равностойни, получават се изненадващи резултати.

Колко често трениратe?

Всеки ден, така бе и досега. Все пак атакувахме горния ешелон и се готвехме като професионалисти.

Какви са целите ви?

На този етап - да си запазим мястото в „Б“ група. Положихме много усилия, за да влезем. Все пак това е първата ни година в професионалния футбол.

Проблем ли е за вас това, че се налага да играете в „Надежда“?

Да, защото идват да ни гледат по-малко хора - все пак разстоянието от нашето село е 30 километра. Имаше вариант да домакинстваме на стадиона на „Академик“, но не стана. Знаете, че нашето съоръжение не отговаря на изискванията за „Б“ група. Поради тази причина ние реално гостуваме във всеки мач.

Кога ще приведете стадиона в Бистрица в нужния вид?

В момента се работи, но е необходимо време. Все пак ние научихме, че ще участваме в „Б“ група, едва три дни преди първия двубой.

Продължават ли обвиненията, че постигате успехите си благодарение на Борисов?

Да, определено. Пак ви казвам - когато бием без него, никъде нищо не се пише или говори. Но ако той играе... Ние обаче сме свикнали. Полека-лека нещата си идват на мястото, все повече хора ни подкрепят, защото им харесва как играем. Ние сме

най-обикновен отбор

нищо особено.

Разкажете малко повече за самия клуб.

Стараем се да работим на високо ниво, но организацията и футболистите са си все същите. Момчетата проявиха разбиране, никой не си тръгна. Хубавото е, че запазихме отбора от миналата година. От няколко години имаме функционираща школа с около 120 деца, участваме в четири възрастови групи към първенствата на БФС. Що се отнася до статута - според регламента трябва да имаме четирима играчи с професионални договори, които са на заплата. Изпълнили сме и това изискване.

Трудно ли намирате средства?

На практика имаме осигурен бюджет за „В“ група. Разбрахме за промоцията едва на 6-7 август и нямахме време за реакция. Не се оплакваме, аз съм оптимист. Надявам се след Нова година ситуацията да се подобри. Колкото и странно да звучи, при нас нещата са съвсем нормални и обикновени. Много хора си мислят, че вземаме по 5000 лева на седмица, но това няма нищо общо с реалността. Ние сме един от отборите с най-ниски заплати, те са на нивото от миналия сезон. Другите тимове играят за двойни и тройни пари.

Имате ли спонсор?

Да, помага ни една фирма. Някои момчета работят допълнително, имаме и студенти. Всеки се спасява както може. Тренираме от 6 часа вечерта, за да се събираме всички. Мисля, че предвид ситуацията

засега се справяме добре

Имаме 4 точки, допуснахме само една загуба...

Успяхте ли да отпразнувате историческия пробив в професионалния футбол?

Не, нямахме никакво време. Още в първия мач се изправихме срещу „Ботев“ Враца, който само допреди два месеца участваше в „А“ група. Все едно че прескочихме цели две нива само за няколко дни. Загубихме малко случайно.

Кои са основните фигури в състава?

Николай Божов, Данчо Върбанов, Ицо Господинов нямат нужда от представяне. Те са опитни играчи, покрай тях се развиват няколко много талантливи млади момчета - например Доменик Аврамов, който ни бе преотстъпен от „Левски“. За момента съм много доволен и се надявам да продължим по същия начин.  

(в. Преса, печатно издание, брой 234 (585) от 28 август 2013)


 


От категорията

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите!

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите! -1601126969.jpg

Нашата цел е стабилност на България, сигурност и спокойствие на българите, да ...

26 септ. 2020 | 15:33

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59

Какво представлява новият план на ЕС за миграцията

-1583491188.jpg

По-голяма солидарност за по-справедливо споделяне на тежестта

26 септ. 2020 | 14:37