Началническо безхаберие

10405 | 28 авг. 2013 | 08:27

Защо ние, данъкоплатците, а не той, трябва да се бъркаме за незаконни уволнения?


 


Наскоро „Преса“ съобщи, че военното министерство е осъдено да плати 115 994 лв. на незаконно уволнени през 2010 г. служители от социалната му агенция. Тя се прочу с масова чистка на чиновници за няколко дни, които си потърсиха правата в Темида. В тези съдебни битки Министерството на отбраната загуби 35 дела. Но има десетки, които още не са приключили. Естествено, г-жа Мария Димчева, тогавашната шефка на агенцията, няма да бръкне в джоба си, за да извади въпросните сто бона. Ще ги даде министерството, респективно държавата, от собствения си бюджет. А това са едномесечните заплати на близо две роти войници. Образно казано, те са лишени от тях.

Но по-важният въпрос е: парите са държавни, тоест на данъкоплатците, и защо ние трябва да плащаме за нечия началническа некадърност. Ако беше обратното, г-жа Димчева нямаше да подписва заповеди за уволнение на килограм. Преди години в армейските среди се носеше легендата, че който офицер не е поискал, не е осъдил министреството. В момента двама генерали също са го дали на Темида. Причината е, че комисията по досиетата им извади картончета и бившият министър Аню Ангелов побърза да ги отзове като военни аташета - в Киев и Вашингтон. След което бяха уволнени. С този акт министърът наруши редица разпоредби, включително и становище на Конституционния съд, че наличието на картонче не е основание да те освободят от служба. Когато това се случи, в министерството работеха 145 души, за които комисията се произнесе, че са били съпричастни към бившата ДС. Но министърът махна само ген. Валентин Цанков и ген. Володя Цветанов, докато от останалите никой не бе пипнат. Впрочем на всички бе ясно, че ген. Цветанов си  отива, защото е брат на Румен Петков от БСП. Не заради друго.

Картончето бе само формален повод. Върховният административен съд вече се произнесе, че освобождаването им е било незаконно и отмени заповедта на Ангелов. Сега двамата съдят министерството като институция, а не министъра, защото няма такава възможност, за пропуснати ползи и нанесени морални щети. Искът не е малък и сигурно ще спечелят делото. Вероятно бюджетът на войската този път ще олекне със заплатите на цял батальон. Симптомите на заболяването „началническо безхаберие“, за които стана дума, не се срещат  само в МО. Заразата е във всички държавни институции. Какъв е смисълът тогава всяко министерство да има правна дирекция? За какво получават заплата там, след като шефове вземат юридически неиздържани решения, които поголовно падат в съда. И за безхаберието им плащаме ние. Това не е ли кражба на държавни средства? И не трябва ли да се преследва от закона? Когато началникът знае, че цената за собствената му некомпетентност или своеволие ще покрива с лични пари, ще мисли, преди да подписва. Кога най-накрая ще станем нормална държава?

(в. Преса, печатно издание, брой 234 (585) от 28 август 2013)


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Любен Дилов: Cui prodest - протестът на логиката

-1522526489.jpg

Да си спомним размирната първа седмица на август точно преди 30 години. Нито ...

6 авг. 2020 | 14:23

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16