Кирил Йорданов: Не се поддавам на политически натиск

11817 | 16 авг. 2012 | 16:28

Интервю на Жулиета ЦВЕТКОВА за 4-те мандата на градоначалника, Морската градина, „Алея Първа“ и мишоците


 


Кирил Йорданов е роден на 14 юни 1956 г. във Варна в семейство на юристи. През 1982 г. завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. До 1991 г. е съдия във Варненския районен съд. През същата година е назначен за областен управител на Варненска област. Изпълнява длъжността до 1997 г., когато е избран за депутат в  38-ото народно събрание. Членува в парламентарните комисии по външна политика и права и вероизповедания на гражданите. Депутат от парламента в Страсбург. Като независим кандидат, подкрепен от  27 партии и обединения, на 23 октомври  1999 г. е избран за кмет на Варна. В момента е кмет на общината за четвърти пореден мандат. Не е членувал в политически партии и движения. Семеен, с един син.


- Основният ви мотив да приемете издигане за четвърти мандат като кандидат на ГЕРБ бе, че Варна ще спечели от това. Оправдават ли се към момента очакванията ви и какво печели Варна, г-н Йорданов?

- Още след първите 3 месеца от началото на новия ми мандат направих отчет на изпълнените обещания. Това бяха колективните трудови договори, заплащането и условията на работещите в социалната сфера, които се изравниха с тези в сферата на здравеопазването; инфраструктурните проекти, които бяха реализирани в  Боровец и Ракитника. Към момента имаме чисто новото училище „Васил Левски“ в кв. Аспарухово, нова детска градина в жк „Чайка“, още две детски градини с 450 допълнителни места за новия сезон - едната ще открием сега, на 13 август, другата до 5 септември. Предстои да открием  многофункционалната спортна зала на Първа езикова гимназия, реконструирания участък на бул. „Ген. Колев“, нов водопровод в местността Боровец-юг. Който е чел платформата ми, ще разбере, че нормата за годината е изпълнена. Общината получи управлението на Морската градина, на Аспаруховия парк, 70 дка държавна земя на южния бряг на Варненското езеро. През септември започваме строителство на спортна зала в район „Младост“ и на закрит басейн в плувен комплекс „Приморски“. Факт е, че Варна работи и изпълнява подписани договори по спечелени проекти за общо 350 млн. лв.

- Защо тогава премиерът Борисов при посещение в  Бургас наскоро размаха пръст на община Варна. (Б. а. - Бойко Борисов похвали Бургас за това, че успешно усвоява  средства по европейски  проекти и подчерта, че в други градове като Варна не работят толкова добре.)

- Няма такова нещо. В среща с министър-председателя и министър Дянков уточнихме всичко това. Предстои и сам премиерът да ви обясни. А иначе много се радвам, че Бургас работи толкова добре.

- Не мислите ли, че вие лично загубихте нещо през този мандат?

- Такава калкулация не съм правил. Ако ме питате дали съжалявам за посланическото място в Швейцария, въпросът за мен много отдавна е приключен.

- Разделихте се с някои хора от екипа си. Това резултат от партиен натиск ли е?

- Да, разделям се с хора, които нямат място в екипа ми. Няма никакъв политически натиск за това. Вече 12-13 години в живота ми помен не е имало от подобно явление. И занапред ще е така. Първото условие да се кандидатирам беше, че сам ще формирам екипа си. 

- Кой носи отговорност за застрояването в Морската градина?

- Трагедията на Морската градина започна с реституцията през  1992 г. Това я направи политически полигон. Като областен управител тогава аз се възпротивих с официални актове. И до ден-днешен твърдя, че законови предпоставки за реституция там нямаше. През 1994 г. тогавашният общински съвет взема решението за застрояването й. От този момент започва и активният пазар на имоти. Наличието на частни имоти за стотици милиони и възможността те да бъдат застроявани от политически я превърна и в икономически полигон. С моето име се свързват забраните от януари 2005 г. на строителството в Морската градина. Разбира се, и ангажиментът, който още тогава поех и преди месец изпълних, за съхранението й като зелена зона от пристанището до Евксиноград.

- Как предпочитате да виждате крайбрежната алея на Варна - застроена с хотели, заведения и паркинги или като място за разходка?

- Всеки, който е виждал подобни участъци в европейските градове, ще признае, че те са благоустроени. Което не пречи да има разхождащи се хора. И преди да стана кмет, по тази алея имаше заведения. Няма паркинги и това е проблем. Липсата на канализация и на укрепителни мероприятия доведе до сриването на брега. Точно този въпрос се решава сега - с укрепване и изграждане на инфраструктура.  Ако говорим за концесията и застрояването там, през 2000 г. правителството на Иван Костов я учреди, правителството на НДСВ я подписа, правителството на Станишев продаде ската и всичко, което се случва там, е на базата на тези договори.

- Градът става все по-труден и за шофиране, и за паркиране. На всяка улична дупка шофьорите споменават вашето име. Ще дочакаме ли по-равни улици?

- Нямам нищо против, но към моето име трябва да добавят и имената на общинските съветници, които на 5 септември миналата година отмениха обществената поръчка. Боя се обаче, че не ги знаят. Анонимността им дава куража да вземат подобни безумни решения. В момента имаме предвидени в бюджета 21 млн. лв. за строителство на нови пътни участъци и за ремонт на уличната мрежа. Нито един лев не можех да разходвам, защото 8 месеца нямаше изпълнители на поръчката за петте района на града. Сега най-после имаме избрани, започваме да усвояваме парите от следващата седмица.

- Варненци още чакат пътнически и яхтен терминал на мястото на пристанище Варна-изток. Ще го има ли?

- Винаги преместването на пристанището е било „морковът“ в предизборната кампания на някои политически сили и лидери. Малко преждевременно те създадоха тази нагласа у варненци. Единствената реална стъпка бе опитът през 2005-2006 г. да се отнеме общинската земя край „Максуда“ с неясното и неизпълнимо обещание, че през 2018 г. правителството ще се сети за община Варна, ако се премести пристанището. Аз не възприемам идеята на „Пристанище Варна“ ЕАД зърненият терминал да застане на челото на острова, на 200 метра от терасата на Морската гара. Представете си какъв шум и прах означава това. Това е позиция на всички специалисти от  Генуа и Барселона, с които сме се консултирали.

- Трудно ли се работи с общинския съвет през този мандат?

- Съвместната ни работа можеше да е лека, но безрезултатна. Аз  сега я оценявам като трудна, но конструктивна. Взеха се много важни решения, първо сред които е преструктурирането на общинската икономика. Това са мои предложения от 2004 г. насам - „Жилфонд“ от търговско дружество чак сега става общинско предприятие. Идете да видите  - от цялата общинска недвижима собственост няма едно стайче свободно. Един гвоздей не е забит, а всичко е отдадено под наем. Къде отиват парите, един Господ знае.  Детските кухни, храненето на децата от десетилетия се отдаваха без  конкурс.  Създаваме общинска охранителна фирма - защо ще плащам на софийски фирми да ми охраняват варненските обекти? По цели месеци не можем да дезинфекцираме града, защото дезинфекционната станция все обжалва избора при обществените поръчки.  Тези дейности трябва да бъдат в общински ръце. Нямаме нужда от трета страна, от посредник в общуването си с гражданите на Варна. Ами проектът за синята зона - всички пари, събрани от варненци, щяха да отиват в командитно дружество. Е, преборих се.

- Кой създаде това командитно дружество?

- Ами, крият се, като мишоци се крият. Нито решение на общинския съвет има, нито администрацията беше уведомена за създаването му.

- Имат ли основание да протестират собствениците на имоти в Долна Трака, Горчивата чешма и околностите на Виница заради обявяването на тези зони за зелени площи в ОУП?

- От тяхна гледна точка - безусловно. В случая обаче става дума за публичен интерес за съхраняване на тези територии и предпазването им от крупно, мащабно строителство.

- За всяко обществено недоволство първият дежурен виновник е кметът. Несправедливи ли са варненци, има ли нещо, което недооценяват или не разбират в работата ви?

- Аз съм на изборна длъжност. За мен оценката не е в това кой какво е написал тази сутрин и какво е пуснал в нета. Съвсем неотдавна се проведоха местните избори. Оценката си я получих тогава. За четвърти път. 

- През този мандат не се застоявате много в града. Натрупана умора ли е това?

- Забравете 400-те дни натрупан неизползван отпуск. Отказал съм се и от тях , и от обезщетения за тях. За 6-те месеца от началото на мандата съм отсъствал  24 дни от града. Когато пък съм тук, не стоя. Като параметри на общофизическата подготовка съм постигнал това лято показатели, които отдавна не съм имал. Погребваха ме, бъбреци сменях, черен дроб, изкараха ме болен от рак... Е, не. Годината ми е върхова като качество за видовете спорт, с които се занимавам. А те са много и скоростни. Карам мотор, картинг, джет, УТВ, ски, велосипед, гмуркам се. Започнах да се занимавам с футбол покрай сина си, с тенис на маса, плувам. Моржувам, през зимата троша леда и се къпя. Все по-често обаче започвам да си задавам един въпрос - в състояние ли сме при всичките ни налични различия варненци и българите изобщо разумно да извървим сложния път, който ни очаква. 
От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47