ГЕРБ и десният блок – мисия (не)възможна

18717 | 3 септ. 2013 | 06:14

Протестът е все повече „десните срещу комунягите“


 


Вчера Бойко Борисов възкръсна в Туитър след премеждията си във Фейсбук и едно от първите неща, които написа, бе, че протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски имат пълната подкрепа на ГЕРБ. Може да се изтълкува и като поредна протегната ръка към Реформаторския блок, за чието внимание бившият министър-председател се бори отдавна. Сините засега не го приемат при себе си с аргумента, че ГЕРБ са част от политическата мафия. Но напоследък вратата им не изглежда толкова зазидана. А и реториките на ГЕРБ-ерите и реформаторите някак си странно започнаха да се уеднаквяват.

Ако оставим настрана красивите гръмки фрази и политическия театър, ще видим, че Реформаторският блок и ГЕРБ не могат един без друг, ако наистина искат да свалят БСП от власт. Сините имат нужда от масовка, ГЕРБ-ерите, които още влачат след себе си като мантия слухове за властови злоупотреби и корупция по време на своя мандат, имат нужда от морална легитимация. Предизборен съюз между тях наистина ще остави БСП, ДПС и „Атака“ без шансове да станат реални фактори в управлението на държавата. Според последните изследвания на „Алфа рисърч“ Реформаторският блок вече е трета политическа сила, ГЕРБ - втора. Позициите започват да се сближават и партньорството им започва да изглежда все по-равностойно. И ако само допреди месец сините не съществуваха на картата и можеха да си позволят да бъдат непреклонни, сега, когато шансовете им за влизане в следващия парламент стават съвсем реални, най-вероятно ще започнат да мислят все повече в проценти и все по-малко във високопарни лозунги. Но пък Владимир Горанов от ГЕРБ застрашава тази възможност с мисокомерни твърдения, като: ''Реформаторският блок трябва да е благодарен на ГЕРБ, тъй като ние сме единствените, които успяваме да победим БСП.''

Как обаче биха се отнесли хората на площада към подобен съюз? Активното ядро на протеста, което има и претенциите да го представлява, бута общественото мнение точно в тази посока. То активно лъска и имиджа на президента, който може да стане мостът между недоволните и ГЕРБ. Все повече се чуват мнения за тотално дясно обединение срещу левицата, което включва и партията на Борисов. След „червени боклуци“ бяха извадени и други забравени фрази от 90-те години - времето на голямото противопоставяне между комунизъм и антикомунизъм. Протестът е вече все по-малко „гражданите срещу мафията“ и все повече „десните срещу комунягите“. А както отбеляза наскоро колегата Иво Христов, архаичният антикомунизъм е за десните това, което е за „Атака“ архаичният национализъм - ускорител за елементарни частици. Ако тази линия продължи, скоро площадът ще припознае и ГЕРБ като алтернатива на „червените боклуци“ и ще забрави недоволството си от съвсем скоро приключилото управление на партията. И това вече никак не изглежда невъзможно. 

(в. Преса, печатно издание, брой 240 (591) от 3 септември 2013)


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35