О.р. ген. Кирил ЦВЕТКОВ:

В Сирия ще се повтори либийската авантюра

12227 | 3 септ. 2013 | 08:00

Интервю на Евгени ГЕНОВ за това заплашват ли ни химическите оръжия на ДамаскО.р. ген. Кирил Цветков е роден на 11 септ. 1947 г. в София. Завършил е военно училище във В. Търново, Военната академия за химическа защита в Москва и Генералщабната академия на Русия. Служил е в щаба на Сухъпътни войски и в ГЩ. Бил е началник на химическите ни войски и командващ пехотата. Сега е председател на управителния съвет на Асоциацията на Сухопътните войски и на Обществения съвет по въпросите на отбраната.

 

Г-н генерал, как оценявате ситуацията в Сирия? Ще има ли война?

Обстановката там сега наистина е взривоопасна. Но ако някой смята,че е заради евентуално използвано химическо оръжие от правителствените войски на Башар Асад, дълбоко се лъже. Задава се военна операция на коалиция от държави, която вероятно ще е без санкцията на ООН, което стана практика презпоследните години. А ООН не е в състояние да приеме декларация, защото не е завършила инспекцията на наблюдателите и няма категорични доказателства кой и защо е използвал химическо оръжие. Причините за военна намеса са политически и са свързани с ролята, която изпълняваше Сирия в този регион, особено по време на войната в Ливан и следвоенната  й подкрепа за антиизраелските организации.

Значи употребата на химическо оръжие, което е за масово поразяване (ОМП), е повод да се удари по режима на Башар Асад?

Да, това е само повод, каквито бяха и уверенията за наличие на ОМП в Ирак в навечерието на последната война в Залива, които така и не бяха открити. Поводи за военна намеса винаги се намират. Така беше в Ирак, в Косово, в Либия, в Афганистан. А сега в Сирия и в Египет. Това е част от политиката за нов световен ред и всички, които не са съгласни с него, може да бъдат санкционирани. От тридесет години се знае, че Сирия разработва химическо оръжие. Че притежава възможности да го използва и ако някой искаше да спре химическата програма на Сирия, можеше да го направи. Така е с всички държави, които имат арсенали от ОМП в нарушение на международни конвенции, но никой не взема мерки да ги ликвидира.

Химическата програма на Сирия заплашва ли ни?

Тя стартира преди 30-ина години като противовес на ядрената програма на Израел. След трите загубени войни и пред заплахата от използване на ядрено оръжие от Израел в бъдещ локален конфликт в региона Сирия и Ирак започнаха своите химически програми. Първите технологии Сирия си достави от СССР. Но всяка страна, развиваща химическа промишленост, може сама да си създаде такива технологии. Разберете, не е проблем за дадена държава с развита химическа промишленост да направи бойни отровни вещества. Проблем е да се доставят изходните суровини за производството им и боеприпасите, с които ще се използват
те. А суровините за Сирия ги доставиха западни концесионери от Франция, Германия, Швейцария, Австрия и да не изпусна и Холандия. Сирия си изгради мощен Център за научни изследвания, поддържан от четири университета в страната, и програмата тръгна. Затова Франция и други западни държави имат толкова „добра“ информация за химическите програми на Сирия, Ирак и страните в Близкия изток. Защото са създадени от тях. Постепенно Сирия натрупа запаси от химически боеприпаси за авиацията и артилерията и дори ракетни системи, с които да отвърне на евентуална агресия, предимно от Израел. Но да се твърди, че химическата програма на Сирия е заплаха за други страни, включително и за България, е просто несериозно.

Тогава къде е проблемът, защо светът така е настръхнал?

Проблем стана снабдяването на Сирия със суровини за химическата й програма след 1985 г., когато Австралийската група, обединяваща 40 държави, наложи контрол върху износа им с „двойна употреба“ , т.е. за военни и невоенни цели в земеделието и химическата промишленост. Тогава вероятно държавата е изпуснала контрола върху вноса им от нелегалните търговци, както и производството на бойни отровни вещества. Затова не се знае дали такива оръжия нямат
и нелегални организации в Сирия и дали не ги използват. Огромните средства за въоръжаване, които САЩ и други държави дадоха на бунтовниците, е логично
да са използвани и за закупуване на забранени средства и субстанции. Сирия заяви, че въоръжената опозиция провокира използване на химическо оръжие, като обаче обвинява правителството. Така че още не е ясно кой, къде и защо го е използвал. Инспекторите на ООН трябва да докажат това. Преди техните доказателства всяка военна намеса е авантюра. Нека първо влязат в действие политическите и дипломатическите средства за решаване на кон- фликта.

Някои смятат, че чуждите войски в Сирия ще затънат като във виетнамско блато? Твърденията са, че армията й не е като зле въоръжените и дезорганизирани войски на сваления Муамар Кадафи?

Не мога да се произнеса категорично, но мисля, че сухопътна операция няма да има. Предполагам, че ударите ще са само от въздуха.

Все пак вече категорично се твърди, че войските на режима са използвали химическо оръжие? Очакват ли се и категорични доказателства?

На света омръзнаха такива „категорични“ доказателства. Затова редица страни се въздържат от категорично становище. Сирия може да смаже опозицията, като хвърли армията срещу нея, но не го прави. САЩ и някои европейски страни въоръжиха бунтовниците, но те не оправдаха надеждите за бърза смяна на властта. И сега се търси повод за въоръжена намеса. Опозицията се отказа да гарантира безопасността на инспекторите от ООН вероятно защото се страхува от разследване. А защо се отказа и защо такава гаранция не се иска от правителството на Сирия, което е готово да я предостави, а само от опозицията - това е казусът?

По международните новини бяха показани кадри как деца и възрастни треперят и умират в гърчове, поразени от нервнопаралитичен газ зарин. Но от него се умира за 1 минута. Не е ясно как гърчещите се деца са удържали на бързодействащата отрова, за да ги снимат с камери. Освен това се говори за мащабна химическа операция на сирийската армия в район, контролиран от сателити. Където са съсредоточени повечето разузнавателни спътници на САЩ. Те не са ли заснели газовата атака, за да се покаже на света откъде излитат снарядите. За всеки ден и час има точна оперативна сателитна информация, но се говори с недомлъвки. Да си спомним как при втората война в Залива американците показваха сателитни кадри с точните попадения на техните снаряди. Ако разсъждаваме логично, следва въпросът как след предупрежденията към Сирия президентът и военното ръководство точно тогава ще проведат мощна химическа атака срещу собственото си население, и то в столицата, за да предизвикат военна намеса. Трябва да са луди. А в никакъв случай не може да се твърди, че президентът на Сирия не е на себе си. Ако някой обясни смислено тези факти, ще приема доказателствата, но не виждам такива. Сирия е проблемна държава, но да е заплаха за сигурността в региона, в света и за България - съмнявам се.

В крайна сметка каква трябва да е позицията на България?

Решението ще е трудно. Но веднъж завинаги трябва да приключим с безусловната подкрепа на всякакви авантюри и участието в коалиции, което вреди на сигурността ни. Нужна е трезва преценка от евентуалното ни участие в нова коалиция от държави за военна операция срещу Сирия. Участвахме в миротворческа операция в Камбоджа, дадохме безсмислени жертви, но ползи за България - никакви. Само разходи. В Ангола бе същото. Участвахме в ембаргото срещу бивша Югославия, а страната и бизнесът понесоха близо $2 млрд. загуби, и то в критичен период на прехода. От ембаргото забогатя само родната мафия.

Вярно ли е, че САЩ са ни отказали да пратим химическа рота в Ирак?

Да, когато се включихме във втората война срещу Ирак и от САЩ искаха да пратим батальон за бойните действия на първа линия, но ние, военните, не се съгласихме. Изтъкнахме, че причината за войната е наличието на ОМП в Ирак, и предложихме да пратим рота за химическа защита, която да осигурява тила на действащата американска групировка. Всеки военен знае, че никой няма да използва химическо оръжие по предния край на своите войски и да ги изложи на опасност. САЩ не се съгласиха с мнението ни и отказаха ротата. Тогава стана ясно, че войната не се води, защото Ирак притежава химическо оръжие. Защо ще отказват рота за противохимическа защита? Но взехме участие в умиротворителната фаза. Дадохме жертви, загубихме около милиард от дълга на Ирак към нас. Затворихме пазарите си в арабския свят. Фалираха оръжейните ни фирми, а западните сключиха изгодни контракти. После се прехвърлихме в Афганистан да борим талибаните. Отново милиони разходи и ползи никакви.

Защо България се включва в коалиции за военни интервенции, от които почти никога нищо не е спечелила?

Двадесет години непрекъснато ни канят за участие в операции уж в подкрепа на световния мир. И все в критични райони с кръв и жертви. Каниха ни и в Тимор,
където загинаха 100 хиляди във войната с Индонезия. Ние, военните, отказахме, после ни поканиха да умиротворяваме тамилите, където индийската армия не можа да се справи. После искаха да сменим пребитите американски рейнджъри в Еритрея. Добре че пак ние, военните, не се съгласихме и спестихме десетки ковчези. Имаше и ембарго срещу Либия. Загубихме и трите си нефтени концесии там. Спечелихме делото срещу медицинските сестри, но срещу условието да се откажем от $100-те милиона дълг към нас. Където стане напечено, винаги опират до нас, а ползи никакви. От години се лишаваме от приятели и пазари. Сега наред е Сирия. В момент, когато преговаря с нас за изплащане на дълга си, ни притискат за участие в коалицията от държави без гаранции и доказателства за употребата на химическо оръжие. Вероятно военна кампания ще има, после ние ще опростим в програмата за умиротворяване сирийския дълг, но ще навредим
на добрите си отношения. Арабите помнят и никога не прощават. В Сирия живеят стотици българи, много са и сирийците у нас. На власт там ще дойдат опозиционните сили, които не крият омразата си към християнството и посягат на църквите. Ще се повтори либийската авантюра.

(в. Преса, печатно издание, брой 240 (591) от 3 септември 2013)


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази -1609685021.jpg

Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите

22 ян. 2021 | 08:54

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29