Великите любови на ХХ век

Жената на Стамболов не поглежда друг след смъртта му

42909 | 3 септ. 2013 | 09:28

Поликсени превръща кабинета му в олтар и кара децата да се молят пред стъкленицата с отрязаните китки на баща имПонякога любовта променя хода на историята. Друг път ражда творби, които не могат да бъдат създадени без големи страсти. За такива чувства става дума в поредицата на „Преса“ - „Великите български любови на ХХ век“. Започнахме с Яворов и разтърсващо различните му чувства към Мина и Лора. Разказахме за нежната любов между Мара Белчева и Пенчо Славейков, за връзката между 18-годишната Яна Язова и 51-годишния проф. Александър Балабанов, скандализирала София. Днес е ред на странната привързаност между Стефан Стамболов и жена му въпреки безбройните му изневери.


Строителят на съвременна България Стефан Стамболов бил толкова вещ любовник, колкото и политик. Според собствените му хвалби той „обезчестил 77 девици“. Бакалската сметка показва, че е въвеждал в любовта средно по 11 невинни моми на година по време на 7-годишното си управление като премиер на България. Или приблизително по една девойка на месец. И то без да броим безконечните му запои, среднощни комарджийски гуляи и вземане-даване с омъжени жени и проститутки. Въпреки това със съпругата си Поликсени Стамболов има хармоничен, почти идеален брак, от който се раждат четири деца - едно момиче и три момчета. Наричат известния държавник, революционер, поет и политик българския Бисмарк, но всъщност в семейството по-образована и умна е жена му. Той е изключен от Духовната семинария на Одеса и не е имал време да завърши друго освен училището на живота. Въпреки това Стамболов е седем пъти депутат, включително в две Велики народни събрания, и министър- председател на България от 20 август 1887 до 9 май 1894 г. Близки до него обаче твърдят, че „под завивките“ Поликсени е успявала да му внуши някои напредничави идеи и да го убеди, че сам ги е измислил. Двамата са странна двойка, наглед напълно противоположни. Бившият хъш

е „нисък, набит, монголски тип

с изпъкнали скули, блестящи от ум и находчивост черни присвити очи, с редки коси, рядка черна брада, общо взето, не вдъхващо особено доверие лице“, както пише за него в дневника си секретарят на Фердинанд - граф Дьо Бурбулон. Съпругата му е с одухотворена хубост, с „ръст повече от среден, тънка, с бледо лице, приличащо повече на восък“ според свидетелство на един от чуждестранните кореспонденти в София.

© ДЕСИСЛАВА ВЕСЕЛИНОВА

На мястото, където Стамболов е убит през 1895 г., днес се издига паметникът, дело на професор Иван Славов.


 

Стамболов се запознава с бъдещата си съпруга Поликсени Станчева в родния й Свищов през юни 1887 г., когато за пръв път на българска земя стъпва новоизбраният княз Фердинанд. Той пътува от Русе към Търново, за да положи клетва. Стефан го придружава като регент. 17-годишната девойка произнася приветствено слово на немски към новия монарх. Тук версиите са две. Според първата бъдещият премиер веднага хлътва по изисканата госпожица, втората обаче гласи, че всъщност Стамболов е запленен от по-малката й сестра, но баща й не дава дума да се издума тя да прежени кака си. Каквато и да е истината, година по-късно, през май 1888 г., 33-годишният държавник вече е женен мъж. Поликсени е добра партия - тя е от знатния Станчовски род и донася солидна зестра на съпруга си, но бракът видимо не е по сметка. Писма на Стамболов свидетелстват, че е грижовен съпруг и баща. На 1 юли 1889 г. той й пише от Велико Търново с молба невестата му да го уведомява за здравето на първородния им син Стефан. А в писмо от 1890 г. от Силистра я пита дали са покарали първите зъбки на втория им син Коста. Когато Поликсени е на гости на майка си в Свищов, Стамболов я умолява да се върне по-скоро, че принудителният ергенлък му е додеял.

Животът на г-жа Стамболова никак не е лесен. „Услужливи“ клюкари непрекъснато й донасят за пиянските изцепки, комарджийските подвизи и

кръшкането на мъжа й

но тя никога не казва лоша дума за него и винаги застава зад гърба му. Още съвсем млада невеста преглъща публичния шамар, когато вестниците препечатват негово стихотворение, посветено на... проститутка. Стамболов го пише по време на Априлското въстание, когато в Търново се крие в дома на лека жена на име Мария, наричана от съгражданите й Гранда-Мола. Щом става премиер, някой го изравя и цяла България се забавлява с римите му. Поликсени гордо заявява, че тази жена е светица, защото е спасила живота на мъжа й, и цяла България трябва да й благодари, че и паметник да й издигне.

Антон Страшимиров пише за Стамболов: „Все пак той е една наша неизмеримост.“ Ключовата фраза е „все пак“. Ярката фигура на политика не се вмества в никакъв калъп. Той е революционер, но и диктатор, поет, но и страстен любител на забавленията, често прекрачващи границите на допустимия морал. Той можел да играе карти с денонощия, като ставал от стола само по належащи нужди, но не понасял загубата. Веднъж изгубил пет лева и разгневен, хвърлил монетата в лицето на спечелилия - министър Иван Салабашев. Потърпевшият разтъркал слисан бузата си, след което моментално заложил тези 5 лева с надеждата, че ще ги загуби.

Екатерина Каравелова в спомените си подробно разказва как Стамболов се хвалел пред приятелите си, без да пести пикантни подробности, за последния си роман с г-жа З. „Той със смях занимаваше компанията как е вадил револвер, уж искал да се самоубие от любов, за да накара обезумялата жена да се поддаде на неговото желание...“ Това „откровение“ така потриса Каравелова, че никога вече не повярвала на мъжки уверения в любов. Тъкмо хвалбите му по „тънката част“ дават повод на политическите му врагове да му скроят шапка“ и да го свалят от власт, защото радикалните реформи в икономиката и западната ориентация на България, които прокарва Стамболов, са съпътствани от корупция, шуробаджанащина, невъздържано поведение от страна на премиера. Той става първият български политик, принуден да подаде оставка след сексскандал. Противниците му пускат клюка, че Смарайда, съпругата на военния министър Михаил Савов, е любовница на Стамболов. Савов обявява дуел на Стамболов. Предполага се, че в дъното на компромата са Фердинанд и съпругата му Мария Луиза. Премиерът с наслада одумва външния вид на княгинята и се съмнява въввъзможността й да роди здрави наследници, присмива се на княза, че няма вкус за жени. Из София плъзват слухове. Говори се, че Стамболов

посещава бардаци

където е пипнал „френска болест“ (сифилис). Скандалът ескалира. Князът коментира: „С мръсните гащи на Савовица аз кабинетен въпрос няма да правя.“ В същото време обаче Фердинанд, чийто прякор е Лисицата, разчита на уязвената гордост на премиера. Стамболов подава оставка, но неочаквано за него князът я приема. И ако обществената истерия е била болезнена за Поликсени, следващите месеци са кошмар. Мнозина от „приятелите“ на семейството се отдръпват. Бившият премиер заболява от диабет и високо кръвно. Моли Фердинанд да го пусне на лечение в чужбина, но той отказва.

На 15 юли 1895 г. Стамболов е посечен на улицата от наемни убийци. Донасят го в дома му на ул. „Раковски“ 122 с разсечена глава и отрязани ръце. Четири дни агонизира в ръцете на Поликсени. Три от тях е в пълно съзнание. Държавникът посочва княза като поръчител на убийството и назовава имената на физическите убийци. Той заклева съпругата си никога да не приема помощ от Фердинанд и да не позволи на децата им да се занимават с политика. Българският държавник умира на 41 години. Жена му е много по-млада от него, но след кончината му тя никога не поглежда друг мъж. Нейната скръб е личната й Голгота! А политиката не й помага в изкачването й. Докато траурната процесия върви към гробищата, противници на Стамболов освиркват ковчега и замерват близките му с камъни. Щом процесията се разотива, враговете му играят с часове хоро върху гроба. И това е само първото оскверняване. Обругаването на вечния дом на Стамболов се
превръща в любим политически спорт по онова време.

Поликсени Стамболова до края на дните си ходи само в черно. С гордо вдигната глава тя понася очернянето на паметта му и никога не се отказва от мъжа си. Вдовицата почти не излиза от фамилния им дом до разрушаването му през 1930 г. и изхранва децата си с наема от един апартамент, който едва й стига да покрие разходите. Това е цялото наследство на Стамболов.

Пет месеца след убийството му Народното събрание издава доклад от 600 страници, в който разобличава бившия премиер в политически, икономически, криминални и сексуални злоупотреби. Текстът целял да очерни още повече политика. Заедно с калта, която всеки ден обливала покойния й съпруг, Поликсени Стамболова получила писмо от двореца, в което князът предлагал да й бъде отпусната пенсия. Тя обаче отговорила, че не иска милостиня от него, защото съпругът й я е заклел на смъртното си ложе да не взема нито грош от него.

Пред олтара на седемгодишния им брак Поликсени поставя отсечените китки на мъжа си в стъкленица и превръща кабинета му в параклис с черни драперии. Кара децата всяка сутрин на колене да се молят пред буркана с останките на баща им. Това съсипва психиката им. Най-голямата дъщеря - красавицата Вера - се влюбва безумно в офицера Атанас Станчев. Майка й обаче решава, че той не е подходящ за нея, и не й разрешава да се омъжи. Вера

полудява от любов и мъка

Отначало я лекуват в разни санаториуми в Швейцария. Но парите свършват и я настаняват в лудницата в Карлуково, където угасва твърде млада. Братята Константин и Стефан (третото момче умира в ранна възраст), като виждат трагедията на сестра си, дават обет никога да не се женят и да не създават потомство. Така Стам боловият род се затрива без наследници.

(в. Преса, печатно издание, брой 240 (591) от 3 септември 2013)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Мазня... Здравният министър не помни какво излиза от устата му.

-1477587010.jpg

Радев няма какво да говори със служебните министри – прави си лоша услуга, все ...

25 окт. 2021 | 10:20

Г-н президент, спрете COVID-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия

Г-н президент, спрете ковид-хаоса и въведете Националния план за действие в условията на пандемия-1635058394.jpg

Властта в България създаде хаос, който ще ни струва скъпо. А този хаос е ...

24 окт. 2021 | 09:43

„Файненшъл таймс“: Световният недостиг на газ ще продължи няколко години

-1552300717.jpg

Според енергийния министър на Катар няма как светът да премине през реалистичен ...

26 окт. 2021 | 08:52

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!

Йордан Цонев: Трите провала на Радев - като лидер, като управленец и като обединител!-1635064749.jpg

Най-тъжното от всичко е, че абсурдното му твърднеие, че партиите брояли ...

24 окт. 2021 | 11:37