115 години от освещаването на храма „Св. Стефан“ в Истанбул

С шест тона злато платили за Желязната църква

9558 | 7 септ. 2013 | 13:28

На 8 септември 1898 г. в Цариград става освещаването на църквата „Свети Стефан“


 


   


На утрешния ден се навършват 115 години от откриването на българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул. На 8 септември 1898 г. в двора на Желязната църква, както всички я наричат, се събират хиляди наши сънародници за нейното освещаване. Там са всички висши наши духовници начело с екзарх Йосиф. Утре българите в Истанбул обаче няма да се съберат на празник, защото църквата се реставрира отвън и отвътре.


   

 

Храмът „Св. Стефан“ в Истанбул е основният български паметник в сърцето на Османската империя. Градежът му винаги е бил специално събитие в съзнанието на българина - свързван е и досега с борбите за църковната ни независимост. Емблематичната за българската общност черква в най-големия град на Турция съществува от средата на XIX век. Храмът има славно минало и днес дава самочувствие на българите, независимо дали са в родината си, или са разпилени по целия свят. По време на Възраждането в Цариград живеят между 50 и 100 хиляди сънародници. Сред тях немалко са хора с европейско възпитание и ориентация като българина на турска държавна служба княз Стефан Богориди и адвоката и философ Лазар Йовчев - бъдещия екзарх Йосиф.

Историята на черквата

С първи храм сънародниците ни в Цариград се сдобили през есента на 1849 година. Година по-рано под влиянието на младотурците (политическо движение в Турция с проевропейска ориентация - б.а.) със султански ферман било позволено на всички етноси в империята свободно да изповядват своите религиозни убеждения и да притежават молитвени домове. За духовните им нужди влиятелният османски държавник княз Богороди (виж кой е той в карето - б.а.) дарил на българската общност две свои каменни и една дървена къща с голям двор в аристократичния кв. „Фенер“. Те се намирали на самия бряг на Златния рог близо до Вселенската патриаршия. Долният етаж на дървената къща бил превърнат в параклис и осветен на 9 октомври 1849 г., а по-късно в храм с патрон св. Стефан - покровителя на княза дарител. Този храм е известен като Дървената църква.

През 1850 г. двете каменни къщи са разрушени, а с материалите от тях е завършен метохът - триетажна сграда с 25 стаи. За известно време в нея се помещавала първата българска семинария, създадена по инициатива на екзарх Йосиф. През годините това място е български просветен център с училище и печатница. Точно на тази „територия“ през 1860 г. след продължителна борба срещу гръцката константинополска патриаршия Иларион Макариополски открито се противопоставя на гръцкия патриарх. Той не споменава името му и по този начин провъзгласява отделянето на българската църква от патриаршията. Противниците на самостоятелността й обаче не се примиряват и българската дървена църква „Свети Стефан“ изгаря в пламъци. Това не прекършва многохилядната българска колония, която с общи усилия се сдобива след години с настоящата Желязна църква (единствената православна такава), която е изработена във Виена.

Преди това на 27 февруари 1870 г. султан Абдул Азис разрешил създаването на Българската екзархия. Това е и официалната дата на възстановяването на самостоятелността на Българска православна църква. След Руско-турската освободителна война през 1878 г. седалището на Българската екзархия остава в турската столица.

През март 1888 г. на международен конкурс в Рим за построяване на храм на Златния рог се явяват двама архитекти - Дилитдика и Ховсеп Азнавур. Архитект Дилитдика, който е с неясна самоличност, не предава нищо и цариградският архитект от арменски произход става победител. Той е завършил образованието си в Рим и е възпитан в средите на михитаристите. Азнавур учи на остров Сент Лазар във Венеция, познавал много добре католицизма и казват, че дори членувал в масонска ложа. Може би заради това в църквата се забелязват и  масонски символи (виж снимката).

Заслугата за строеж на металния храм е на двама просветени българи - екзарх Йосиф и Георги Вълкович, които получават образованието си в Париж. На 18 октомври 1889 г. екзархът отбелязва в своя дневник, че българският дипломатически агент в Цариград д-р Вълкович ходил при него да иска съгласие църквата да се направи от желязо с размери 24 метра дължина и 12 метра ширина.


8 септември 1898 г., Цариград. Освещаването на църквата „Свети Стефан“ - в центъра в дъното е екзарх Йосиф. От лявата му страна напред са: Григорий Доростоло-Червенски, Герасим Струмишки, Козма Дебърски, Иларион Неврокопски. От дясно на екзарх Йосиф са цивилни лица, сред тях са Максим Скопски-Пловдивски, Григорий Пелагонийски

 

Султанският указ

Междувременно на 25 юни 1890 г. бил издаден нов султански ферман, с който се разрешавало на екзархията да построи на мястото на дървената църква нова. По инициатива на екзарх Йосиф основният камък бил положен на 27 април 1892 г. Понеже мястото било насип, архитект Ховсеп Азнавур предложил конструкцията да бъде от сглобяеми железни плоскости, които при нужда можело да бъдат пренесени. Те били изработени във фирмата на Рудолф фон Ваагнер във Виена. Църквата е трикорабна, само металните й части тежат 500 тона. Олтарът гледа към Златния рог, камбанарията е висока 40 метра. За цялостното построяване на храма българското правителство превело на екзархията крупната за онова време сума от около 1 млн. златни франка. Горе-долу това е почти един тон злато. Елементите за църквата са транспортирани с влак от Виена до Триест. Оттам до Истанбул те пътуват с кораби под егидата на компанията „Лойд“. Данни от онези години сочат, че болтовете, гайките и нитовете били почти 4 милиона, а сглобяването на църквата приключва през 1896-а.

Интересен факт е, че първият, вече готов иконостас бил върнат, защото поради недоглеждане на възложителите - българската църковна общност, бил изработен по католически образец. Наложило се главният секретар на екзархията Атанас Шопов и арх. Азнавур да заминат за Москва, за да сключат договор с московския придворен фабрикант Николай Алексиевич Ахапкин за изработване на нов. Изписването на иконите възложили на московския живописец Лебедев. В прочутата фабрика на Пьотр И. Оловянишиков в Ярославъл били поръчани шест камбани. Звукът на две от тях може да се чуе и днес.

Откриването

Окончателното завършване на църквата „Св. вкмч. Стефан“ станало през лятото на 1898 г., като решили екзарх Йосиф да я освети на празника Рождество Богородично (Малка Богородица) - 8 септември. Тогава бил и именният ден на княгиня Мария Луиза (майката на цар Борис III и съпруга на княз Фердинанд). Научавайки за предстоящото освещаване на храма, хиляди родолюбци от Княжество България започнали да се стягат за път. За целта бил подготвен специален увеселителен влак. До 1 септември 1898 г. се записали над 3000 души, но радостта им скоро била помрачена. Както се случва в такива моменти, един грък - доктор в София, „услужливо информирал“ Цариградската вселенска патриаршия, че имало опасност под прикритието на туристи в турската столица да пристигнат арменски и македонски атентатори и да направят някои смущения. Патриархът веднага съобщил това на Великия везир и султанът издал указ, с който забранил отиването на увеселителния влак в Цариград.

Българското правителство, начело с д-р Константин Стоилов, положило доста усилия, за да разсее съмненията по освещаването на българската църква. Едва на 6 септември 1898 г. бил издаден нов султански указ, с който се позволявало отиването на българи за освещаването на храма.


Вътрешността на храма с иконостаса и олтара
 

„Св. Стефан“ е с нетипична архитектура за българските църкви и е отрупана с масонски символи
 

 Много наши сънародници посещават българската черква

С влак до Цариград

На 7 септември 1898 г. вечерта от гара София потеглил специален пътнически влак с 22 вагона, теглен от парния локомотив „Бузлуджа“. Първоначално туристите били 320, но на всички спирки и гари до границата се качвали нови хора и броят им достигнал 740 души. След гара Пазарджик поради неизправни спирачки на последния вагон възникнал пожар. За щастие бил забелязан навреме и бързо изгасен. В Кричим въпросният вагон е подменен и багажът прехвърлен в него. На гара Харманли увеселителният влак се забавил три часа, понеже не всички пътници имали пътни паспорти. Истинска трагедия обаче ги очаквала на гара Мустафа паша (дн. Свиленград), където пристигнали по обед на 8 септември. Там туристите били забавени четири часа и глобени за нередовни документи. Едва след намесата на одринския валия (областен управител), който наредил глобата да бъде намалена десет пъти (от 5 лева на 50 стотинки), потеглили отново.

След това безславно и изнурително пътуване българският увеселителен влак спрял на гара Сиркеджи в Цариград в 7 часа сутринта на 9 септември 1898 г. Пътуващите в него туристи пропуснали освещаването на храма, което станало предния ден при изключителна тържественост - пред църквата се бил стекъл многоброен народ. За да компенсират закъснелите български гости, църковното настоятелство и екзархийското ръководство отслужили същия ден (9 септември) от 9 часа тържествена литургия. Отново служил екзарх Йосиф I заедно с осем митрополити и много други духовници. След службата в стария метох екзархът приемал и благославял българските туристи, като им пожелавал благополучно и безпрепятствено завръщане в отечеството.

От дървената църква днес е запазен само напрестолният камък от олтара. В двора на „Св. вмчк. Стефан“ са погребани Иларион Макариополски, екзарх Йосиф, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

 

   

Княз Богориди дарява мястото на България

 

Стефан Богориди е най-восокопоставеният българин от времето на Османската империя. Той е единственият християнин, чийто дом бил посетен лично от султана. При това не един, а двама султани са гостували  в богатия цариградски дом на българския си довереник. Познат е и с още две имена - Стефанаки бей и Стефанос Богориди.

Църквата „Св. Стефан“ е построена благодарение на усилията и щедростта му. Богатите българи в османската столица Цариград имали жесток спор къде точно да бъде построен храмът. Мнозина искали тя да бъде издигната на по-централно място в града. Големият поет Петко Славейков пише, че отговорът на княз Богориди бил следният: „Доде вие купите това място, Патриаршията, която ще ви противодействува, може да го купи по-напред или да възвиши цената му и по други начини да подействува и да осуети съвършеното дело. За това ковете желязото, додето е топло. Нека направим сега това което можем.“

И през 1849 г. всички предложения на 74-годишния Богориди били приети на голямо събрание в неговата къща. Присъствалите на него 263-ма видни българи в Цариград го обявяват единодушно за пръв ктитор на черквата, а след издигането й е записано, че тя и мястото завинаги стават собственост на българския народ. Княз Стефан Богориди е роден през 1775 г. в Котел с името Стойко Цонков Стойков. Той бил внук на Софроний Врачански, който след смъртта на баща му лично се погрижил за доброто му образование. Започнал работа като преводач в османския флот и така през 1799 г. участвал в корпуса на Мустафа паша срещу Наполеон Бонапарт. Има блестяща политическа и дипломатическа кариера. Умира през 1859 г.

   

(в. Преса, печатно издание, брой 244 (5945 от 7 септември 2013)


 


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Тереза Мей и европейците - отсрочка по милост

Тереза Мей-1521476126.jpg

Британската премиерка в момента се конкурира с Дейвид Камерън за титлата ...

22 март 2019 | 16:39

Le Monde: "Мечтите" за нова Студена война са на път да се сбъднат

-1552139458.jpg

Западът и неговите приятели ще влязат в глобална конфронтация с китайско-руския ...

22 март 2019 | 15:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.