Бюлетините в Костинброд – време е за отговорност

9522 | 10 септ. 2013 | 08:55

Извършителите още са неизвестни

-Clipboard14f.jpg-Clipboard14f_1024x393.jpg

След акцията на прокуратурата на 10 май т.г. жандармерията бе повикана да охранява печатницата в Костинброд.


Изтекоха четири месеца от разкритията на прокуратурата за грандиозен опит за фалшифициране на изборните резултати през май т.г., но яснота кои са отговорни за безпрецедентната драма още няма. „Нека сме изрядин и първо да съберем всички доказателства, и тогава да повдигнем обвинения“, заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Знаем, че правосъдието не е бърза работа, само че казусът със стотиците хиляди бюлетини, открити в складовете на печатница „Мултипринт“ в Костинброд току преди изборите на 12 май т.г., е твърде политически овъртолен и очакванията за бързи и ясни резултати са напълно оправдани.  

На 10 май гръмна новината, че след безпрецедентната акция на ДАНС и прокуратурата в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев са разкрити 350 000 бюлетини „надтираж“, готови за разпращане по региони.  Логично след светкавичната акция започна дело за длъжностно престъпление и организирана престъпна група за изборни машинации. Но извършителите

още са неизвестни.


На 27 юни на специален брифинг прокуратурата потвърди наличието на годни бюлетини в печатницата в Костинброд. На снимката заместник главният прокурор Борислав Сарафов и сегашният шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

                                                                                                                                                                       © Николай Стоянов

По-късно прокуратурата обяви окончателния брой на откритите бюлетини - 475 417 над договорения с МС тираж, като от тях годни за употреба са били 351 075, с лош печат - 59 256, а технологичен брак - само 62 420. Никой не оспори цифрите, но и никой не пое отговорността.

Според становище на експерта от БНБ Божидар Василев в склада с т.нар. технологичен брак е имало „напълно годни“ и представляващи „надтираж“ бюлетини. И още - складът не е бил заключен, липсва и патронът на бравата, макар че бюлетините би трябвало да се съхраняват под строг контрол до получаване на разрешение от МС за тяхното унищожаване.

Прокуратурата недвусмислено обяви, че „според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатване на бюлетините не са спазени,  отговорност носи министър-председателят“. „Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините и те са били пратени в МС“, заявиха обвинителите.


 

„Законът не задължава МС да контролира отпечатаните книжа във всеки момент преди изборите“, отвърна служебният премиер Марин Райков. И обеща да реагира, ако разследването стигне до виновни служители от правителството. Главният секретар на МС Росен Желязков, който е сключил договора за отпечатване на изборните бюлетини, бе разпитван два пъти. Той е категоричен, че допечатка на бюлетините не е възлагана от МС. А собственикът на печатницата Йордан Бончев, който първоначално издига версията за „надтираж“, по-късно, след няколко мистериозни телефонни разговори смени показанията си, че пакетираните и слепени на кочани бюлетини били „технологичен брак“.

Очевидно някой не казва истината

Но кой? И защо? Дотук единствено е ясно, че процесът на отпечатване и съхранение на бюлетините е бил без всякакъв контрол от страна на възложителя - служебното правителство. Тази констатация се подкрепя и от съобщения от прокуратурата и неоспорен факт, че експертът от Дирекция „Регионална координация“ в МС Иво Цонков е искал и получавал допълнителни бюлетини директно от печатницата, а не както е било редно от  вече доставения в МС тираж на 8 май от 8 343 000 бюлетини, в които влиза и резерв от 10%. Официално от „технологичния брак“ за използване в изборите са доставяни допълнително бюлетини за община „Триадица“ в София (335 бройки), за Софийската областна управа (2000 бройки), а на ЦИК са предадени за мостри по 10 броя от бюлетините за всички избирателни райони. Логичен е въпросът - ако това е технологичен брак, дали на ЦИК ще бъдат дадени мостри тъкмо от него?
Има и друго - в показаните от прокуратурата снимки на „находката“ в Костинброд ясно се видя, че на палетите с готови за изпращане бюлетини имаше етикети за получателя - Хасково, Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна и за секциите в чужбина. (Случайно или не именно в тези райони резултатите на ГЕРБ се оказаха по-слаби от предишните избори.)

Така че факт е - в печатницата са съхранявани годни бюлетини. А преди четири месеца прокуратурата започна да проучва книжата, за да установи кой какво е нарушил и кой какъв контрол не е упражнил. Надпечатването само по себе си не е престъпление, но кой ли бизнесмен ще си позволи над 300 000 „надтираж“ или брак на загуба? Основните въпроси за правосъдието са с каква цел е било извъртяно това количество бюлетини и кой е платил за тях и с каква цел? Тези отговори зависят от назначената експертиза на машините в печатницата, казват прокурорите. Специалистите трябва да изследват най-вече на кои дати са били пуснати за печат откритите в склада бюлетини. Ако са след 8 май, когато окончателно са предадени официално поръчаните от МС количества, версията „брак“ очевидно ще отиде по дяволите. А документи за заръчван „надтираж“ няма. Остава да се разбере по чие разпореждане са въртени машините и кой от „контрольорите“ от МС каква отговорност носи.   

Акцията „Бюлетини“ предизвика невиждана политическа истерия. Опозицията съзря опит за държавен преврат, президентът Плевнелиев подкрепи обвинението. Първоначално Бойко Борисов изрази благодарност на прокуратурата, че е предотвратила престъплението, а след изборите в типичен стил заяви, че „някой“ прокурор трябва да изгори, защото партия ГЕРБ е загубила 5-6% от гласовете си заради скандала. Бившият МВР шеф Цветан Цветанов обяви, че прокуратурата се е заиграла предизборно. „Ако на някой му харесва прокуратурата да е пасивен наблюдател на нарушения и  престъпления, май е сбъркал времето“, отхвърли обвиненията Цацаров.

Съпротивата

Атмосферата около заловените бюлетини говореше за съпротива между институциите по разследването. Акцията безпрецедентно бе проведена без участието на МВР. Прокуратурата подсказа, че при започването й е била подложена на „приятелски огън“. Тя не е имала намерение да „арестува“ бюлетините, а да проследи за къде ще бъдат извозени те. Но се е натъкнала на  активно бездействие от страна на МВР. Когато главният прокурор поискал бързо съдействие за операцията по сигнал, пристигнал три часа преди това,  от ведомството му пожелали успех на акцията. На практика със „залавянето“ на бюлетините се бяха наели неколцина прокурори, агенти на ДАНС и експерти от БАН . Макар че агентурно-оперативните умения не са работа на прокурорите, а на полицейските служби. Действително не може да се каже,  че обвинението работеше по случая в приятелска ситуация. В края на май оставка подаде и зам.-шефът на ДАНС Димитър Йорданов заради анонимното писмо на „група достойни прокурори“, в което бяха изнесени документи от разследването на бюлетините в Костинброд и се хвърляха обвинения към прокуратурата. Доказателствата сочеха, че именно от ДАНС е изтекла класифицирана информация. Затова и многозначително прозвуча отговорът на главния прокурор, че в тази ситуация на прокуратурата е останала „само пожарната“.

На този фон е добре, че все пак бюлетините не напуснаха печатницата. Но как се работи без доверие между институциите, остава загадка. Време е за отговори. И отговорност. Казусът не е обичайна криминална  загадка и не бива да се затлачи в съмнението - много шум, ама за нищо.

(в. Преса, печатно издание, брой 246 (5967 от 10 септември 2013)


 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37