Маскирани като граждани

12213 | 13 септ. 2013 | 07:27

Политиците да не се крият, а да поемат отговорностОт февруари насам тече тежка злоупотреба с думата „гражданин“, и то толкова груба, че тя започва да губи смисъла си. БСП има гражданска квота за депутати, Реформаторският блок си направи Граждански съвет, един куп партии имат думата „гражданин“ в името си - ГЕРБ, ДБГ, и т.н. БНР и БНТ имат обществени съвети.

Всеки иска гражданска намеса в какво ли не - граждани да наблюдават работата на държавните институции, да отзовават депутати, да пишат нови закони, да влязат в изборните листи.

Дано само някой да не поиска граждани да оперират мозъци или пък да управляват самолети, че тогава съвсем ще я закъсаме.

Да си гражданин, е право на всеки жител на цивилизована и демократична страна - до един би трябвало да можем да изразим свободно мнението си, да дадем гласа си, да изберем кой да управлява страната, да протестираме срещу несправедливости.

Но от гражданина не се очаква да знае как се управлява държава. Това е сложна работа, за нея трябват експертност и много опит.

Ако някой гражданин се почувства достатъчно подготвен, че да поиска да управлява или да дава акъл как това да стане, то тогава той става политик. И то обвързан с  конкретна партия. Независими са само политиците, от които нищо не зависи.

В това да си политик, и то партийно определен, няма нищо лошо. Вярно е, че думата за последните 20-ина години стана мръсна, та сега все гледат да я заместят с „гражданин“.

Политиците да не се крият, а да поемат отговорност

Но политиката сама по себе си би могла да бъде почтена професия, сбъркани са много от хората, които се занимаваха досега с нея. Тя е като парите, само усилва качествата - добрите прави по-силни, а лошите разваля още повече.

А най-важното в политиката е отчетността. Това е механизмът, който пази от манипулации и се грижи тя да не стане вредна за хората. Трябва да знаем на кого да поискаме сметка, ако нещата в управлението се объркат. Не можем да я търсим от „група граждани“, само от политическа партия или лидер.

На всички ни е ясно, че Мишо Шамара не е обикновен гражданин, някой го е пратил там. Нито са „обикновени граждани“, тези, които се явяват в медиите, за да казват какво трябва да стане оттук нататък.

Като ги маскират на граждани, политиците като че ли ги използват да им свършат мръсната работа. За да може,   ако нещо се обърка, „гражданите“ да изгорят като бушони, а на политика никой да не му търси отчетност. Не е почтено така.

В момента политиците имат страхотен шанс да покажат, че професията им може да бъде не просто почтена, но и героична дори. Да престанат да се крият зад „гражданите“ и да ги пускат като подводници в публичното пространство, а да излязат смело напред и да поемат отговорност.

(в. Преса, печатно издание, брой 249 (600 от 13 септември 2013)


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35