Доц. о.р. полк. Георги Маринов:

Искаха да разработваме униформа за бременни

13280 | 15 септ. 2013 | 12:46

Това е недомислие - кой командир ще постави в строя жена с издут коремДоц. о.р. полк. Георги Маринов е роден на 7 юли 1946 г. в Горна Оряховица. Завършил е военното училище във В. Търново. Учил е и във военната академия в София. Служил е в инженерния полк в Свищов, бил е преподавател и началник на армейската школа в Саранци. Работил е още в МО и във военнонаучния институт. Ръководил е научния проект „Войник на бъдещето“.

Проектът „Войник на бъдещето“ ни бе възложен от тогавашния началник на дирекция в МО, а по-късно и служебен министър на отбраната Тодор Тагарев. Нямахме опит, нито нужната информация, но за кратко време успяхме да разработим концепция и съдържание на база стандартите на НАТО и натрупания опит във военния институт на МО. За първи път разгледахме българския боец в рамките на една система - облекло, екипировка и въоръжение. През 2003 г. бяхме на научни конференции в Чехия и Полша, където докладвахме какво сме свършили. Тогава на колегите от бившите соцстрани им предоставихме нашата информация. Те отскоро бяха започнали да работят по тези проблеми, но след 5 г. ние се оказахме на последно място. Заради интереси, лобизъм и междуличностни отношения в ръководствата на МО и Генщаба проектът умря. А беше перспективен.

Защото целта му бе да постигне по-висока ефективност на войника на бойното поле. Започнахме с облеклото и екипировката. По това време ние бяхме пионери в изработването на облекла, които имат защитни свойства - тоест, когато противникът започна да наблюдава бойното поле с инфрачервени прибори, войникът остава невидим. През деня на голямо разстояние също не може да бъде видян с такива прибори. Това успяхме да постигнем благодарение на една технология, която я имаше българска фирма още преди 1989 г. Тогава МО бе осигурило чрез Комитета за наука 6 млн. долара за закупуване на машини за т. нар. кюпно багрене. Такава технология

имаха малко европейски държави

Но заради настъпилите политически промени в страната тя не влезе в експлоатация. При кюпното багрене боята влиза в целулозното влакно чрез специални химикали. Така цветът става устойчив. А с помощта на Института по криминалистика на МВР успяхме да разкрием спектрално-отражателните коефициенти на част от елементите на нашата природа - зелени листа, кора от дървета, почва, суха трева. Това ни даде възможност да направим облекла, които се сливат с природата. Така войник като застане до дърво, не се различава от разстояние 300-500 м. Направихме и качествено нови платове с повече памук. Ние бяхме от малкото държави, които успяха да осигурят за армията си платове с високи хигиенни качества. Говоря за разработки, а не за това, което влезе във войските. Защото бе премахнато важно звено - контролът на производството. Навремето имаше т.нар. военна приемка, която проверяваше стриктно абсолютно всичко - включително и суровините за армията.

От екипировката за боеца разработихме противодъждовна пелерина, която ставаше едноместна палатка. Тя се разпъва, когато завали дъжд. Измислихме и многофункционална раница от две части, побираща всичко за боеца. Голямата е с обем 130 литра и остава в транспортното средство. Малката я носи на бойното поле и в нея са вещите му от първа необходимост, без които не може. С помощта на наша фирма конструирахме боен нож и многофункционална лопатка. Ножът става за сечене и за рязане, на него има и отвертка. А лопатката се полза и като трион. Измислихме и тактическо елече за войника, в което да слага пълнителите за автомата. Генералният щаб обаче промени конструкцията му и то се оказа неудачно, защото те поискаха калъфите за пълнителите да са подвижни като в американската армия. Но за нас това е непригодно, защото патроните за „Калашников“ са по-тежки от американските патрони. Генщабът се намеси несполучливо и в конструкцията на облеклата.

Но освен бойни облекла моят екип работеше и по ежедневните дрехи за войската. Веднъж, през 2004 г., получихме т.нар. изходно задание от ВМС, подписано от тогавашния командващ контраадмирал Емил Люцканов. От нас се искаше да разработим парадна униформа за бременни жени във флота.

С такъв парадокс

в дългогодишната ми служба не бях се сблъсквал. Защото след като новият образец облекло се утвърди, трябва да си го поръчаш и след това се шие. Той не е готов. Целият процес трае колкото бременността на жената. През това време тя ще роди. Но това е едното недоразумение. Другото е - кой командир ще накара бременна да стои в строя, и то параден. Представяте ли си каква комична гледка ще е - бойците опънати като струна и сред тях жена с издут корем. Освен това за

Сред новостите е и многофункционална войнишка лопатка, която става и на трион

 колко бременна става въпрос - за кой месец? Защото коремът непрекъснато расте - през третия, четвъртия месец е един, а през седми или осми е по-голям. Естествено че от всичко това нищо не излезе

Докато работехме по програмата „Войникът на бъдещето“, никой дотогава в цялата история на армията не се бе сетил да патентова украсите на военната униформа - вензели, емблеми, пагони, отличителни знаци. Ние успяхме да го направим. 

(в. Преса, печатно издание, брой 251 (602 от 15 септември 2013)


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Любен Дилов: Cui prodest - протестът на логиката

-1522526489.jpg

Да си спомним размирната първа седмица на август точно преди 30 години. Нито ...

6 авг. 2020 | 14:23

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16