Генeрал-майор проф. Стоян ТОНЕВ:

Дадохме 550 легла за бежанците от Сирия

8193 | 20 септ. 2013 | 07:25

Интервю на Евгени ГЕНОВ за престижа на военната медицина по време на криза


   

Ген. Стоян Тонев е роден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Ръководи ВМА от 2002 г. Носител е на престижното звание „Лекар на годината“ (2008), „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет в Пловдив (2008), орден „Стара планина“ (2009). Под негово ръководство ВМА получава редица международни награди, една от които е „Лидер на престижа и качеството“ за всички болници от страните членки на НАТО (2008).

 
   

 

Кризата с бежанците от Сирия чука на вратата. Как ще помагате, г-н генерал?

С разпореждане на министъра на отбраната Ангел Найденов осигуряваме логистична подкрепа от нашите запаси за бежанците. Изпратихме 550 легла и още толкова комплекта одеяла и чаршафи за тях, дадохме и много домакински съдове. Имуществото замина за двата нови центъра, които са готови до дни да започнат да приемат бежанци. Освен това от нашия резерв предоставяме безплатно и ваксини срещу инфекциозни заболявания. В момента наш екип от четирима медици работи в приемателния център в Елхово, където се разпределят бежанците. Там имигрантите се преглеждат, ваксинират се и т.н.

Защо ВМА не получи нищо от актуализацията на бюджета? Как ще си върнете борчовете?

Не е вярно, че нищо не е получила. Сега на 24 септември очаквам да излезе постановление на правителството, с което ще ни отпуснат около 35 млн. лв. С тях се надявам да успеем да погасим част от задълженията си. От началото на годината ние успяхме сами да ги намалим с близо 9 млн. лв.

А какъв е размерът им?

Общо просрочените задължения на ВМА са около 57 млн. лв., които са с изтекъл срок за плащане. Имаме и други задължения, но те са по договор и за тях няма дата на погасяване.

Има ли риск фирмите и компаниите, към които имате задължения, да блокират банковите ви сметки?

Има, разбира се, такъв риск. Но аз мисля, че няма да се стигне дотам. Задълженията ни са най-общо казано към фирми, доставчици на лекарства и на консумативи. Ние имаме трайни споразумения с всяка от тях и за разлика от много други болници и здравни заведения сме най-големият им клиент. Затова не ни начисляват лихви за просрочията. Никой от тях не е поискал да извади изпълнителен лист за дълговете ни. Това е така, защото си имаме доверие. Те знаят, че ние сме сериозен клиент и затрудненията ни са временни. Никога няма да ги подведем.

А здравната каса изчисти ли си дълговете към ВМА?

НЗОК ни дължеше около 1,5 млн. лв. и ни преведоха близо 1 млн. лв. Остава да ни връщат около 500 хил. лв. Смятам, че всичко със здравната каса ще бъде наред. Досега с тях не сме имали сериозни трудности, свързани с разплащанията към нас. Проблемът тук е в недофинансирането на болничните пътеки и в това, че при нас идват най-тежко болните от цялата страна. Лечението например на такъв пациент струва от 2000 до 20 000 лв. за времето от приемането му до изписването. Пътеките за интензивно лечение и реанимацията ни струват по 800 лв. за 8 дни, а имаме пациенти, които стоят с години.

Говорите за прием и лечение на т.нар. цивилен контингент, който не е свързан с армията, така ли?

Точно така. От всички, които лекуваме и обслужваме, само 18% са от армията. Всички останали пациенти са цивилни, които нямат нищо общо със системата на отбраната. И ние харчим пари за тях. А нямаме право да развиваме диагностично-консултативни центрове. Нямаме право да имаме и джипита, защото по чл. 5 от здравния закон сме ведомствена болница. Освен това за всички пациенти, които идват за амбулаторни прегледи при нас, а те са около 40 000 средно на година, не получаваме никакви средства.

Защо хората масово предпочитат, когато закъсат със здравето, да се лекуват във ВМА? Тук идват от цялата страна.

Защото, нека не прозвучи нескромно, но е факт, при нас работят едни от най-добрите специалисти в медицината. Но вижте, ВМА е заинтересована здравеопазването в страната да е на висота навсякъде. Защото ще ни намалеят разходите за тежко болните и сложните случаи, които поемаме. Според Световната здравна организация има няколко основни моменти, по които България изос­тава от ЕС. На първо място, това е смъртността от сърдечносъдови заболявания. След това е спешната помощ. След нея идват детската смъртност и заболеваемостта от туберкулоза. Ето по тези показатели изоставаме в Европа. Особено за туберкулозата - тук сме първенци по заболеваемост. Това е така, защото разрушихме системата на диспансерите и болниците за хронични белодробни заболявания. Но отчитаме сравнително добри показатели при лечението на раковите заболявания. При тях смъртността е по-ниска и държим златната среда. Това е в резултат на по-добрата система на онкодиспансерите, на онкоклиниките и по-добрата реимбурсация на средствата от страна на здравната каса на медикаментите за лечение на тези заболявания. Мисълта ми е, че ако в страната ни се подобри здравната система, именно в областта на тези показатели на нас ще ни е значително по-леко.

Вярно ли е, че министър Ангел Найденов е разрешил частната практика за лекарите под пагон?

Те са военнослужещи и по закон нямат право на странична дейност, която да им носи допълнителни доходи. Така е с всички военни. Министър Найденов ще внесе предложение за промени във военния закон - да се разреши на униформените лекари след работно време да извършват консултантска дейност в частни медицински и здравни звена.

Военните болници в Сливен и в Плевен ще стават ли търговски дружества, както предвижда планът за реформа в армията?

В плана е заложено и те ще станат търговски дружества, но през 2014 г. вместо от 1 септември 2013 г. Има логика във временното отлагане, което разпореди министърът на отбраната. Първо, трябва да се извърши пребазирането на войските и след това да се осъществят промените в болниците. Тези две болници нямат дългове, изчистихме ги. Така че сме ги подготвили за новото им амплоа. Освен това смятаме да усилим медицинския пункт в бившата ШЗО в Плевен с още седем души, където се намира центърът за подготовка на войници за цялата армия. Сега всички военни санаториуми се натискат да стават търговски дружества, защото са печеливши. От чисто икономическа и пазарна гледна точка те са готови на 100% и това е идеален вариант за тях. Но освен пазарна, има и социална логика. Ако се трансформират в търговски дружества, цените на услугите, които предлагат, ще се вдигнат значително. А в тези санаториуми освен военнослужещи се възстановяват и ветерани, запасни, военноинвалиди и т.н. Така че няма да е справедливо всичко да се подчинява само на логиката на пазара. Министерството на отбраната е вложило в санаториумите през последните 10 години над 15 млн. лв. именно за да провежда хуманна социална политика.

Има ли криза за лекари в бойните части?

Има недостиг не на лекари изобщо, а само на военни медици. Имаме доста желаещи за цивилни позиции - общо около 600 молби са постъпили за ВМА и другите ни болници. Но няма кандидати за офицери лекари за бойните части.

Защо?

Заради ниското заплащане и защото униформеният медик няма право на частна практика. Имаме 40 вакантни места за военни лекари. На тяхно място временно назначаваме цивилни, но това е колкото да закърпим положението, не е трайна мярка. Цивилният лекар си докарва добри доходи и взема в пъти повече от колегата си, който е под пагон, работи нонстоп в поделението и ходи по занятия и учения с войските. Затова почти никой лекар не иска да облича униформа.

Как може да се реши този проблем?

Лекарите в поделенията, които са кадрови военнослужещи, трябва да получат статут на джипита. Така ще им се увеличат доходите, защото ще получават по 12 лв. на пациент. Освен това моето лично мнение е, че трябва да се възстанови старата практика на военните стипендианти, която бе преустановена през 1994 г. Дотогава Министерството на отбраната плащаше стипендия на студенти, които учат медицина. След завършване те сключваха договор, че ще служат като лекари в бойните части миниум 10 години. Ставаха лейтенанти и ги разпределяха във войските. Тогава криза за военни лекари нямахме. Тази практика и сега съществува в армиите на Англия, Германия, Турция, Русия, Китай.

Колко души работят във ВМА? Ще има ли съкращения?

Във ВМА работят общо 3200 души, от тях 300 са офицери. Те са в армейската здравна система в цялата страна, включително в бойните части, а не само тук, в София. Ще има съкращения от 5%, но те ще засегнат само кадрите в администрацията, защото през 2014 г. ще закрием дублиращите се структури. Но това ще е за сметка на незаетите места, които са около 115, и на пенсионерите. Медицински кадри няма да се пипат.

Защо в двора на академията видях толкова много офицери?

Проведохме строеви преглед. Правим го на всеки три месеца. По устав на лекарите трябва да се проверят униформата, външният им вид и т.н. Все пак те са военнослужещи. Веднъж на три месеца провеждаме стрелби с личното им оръжие - пистолет „Макаров.“ А един път в годината се явяват на изпит по физическа подготовка.

Униформата прави ли лекаря по-различен?

Униформата означава по-голяма организираност, повече традиции и повече усещане за държавност. И баща ми, и дядо ми са офицери, а баща ми е и лекар. Униформата за мен е също и принадлежност, тя ме причислява към моя род, към корените на страната ми. От 4000 години насам има три класически пътя за развитие пред човека - армията, църквата и образованието.

С какво най-много се гордеете в кариерата си?

С хората около мен, с които изповядваме едни и същи ценности. И независимо за какво водим разговор, ни е приятно заедно и стигаме до някаква обща цел. Това е като гребането. Ако един от лодката гребе в обратна посока, или спирате, или се обръщате. Понякога си припомням, че от структурите на нашата болница са излезли десетки кметове, депутати, шефове на парламентарни комисии и държавни агенции. Ако използвам баналния израз - на хората им личи, когато са работили при нас. От тях става всичко и са добре приети навсякъде, дори и зад граница, в престижни международни структури и медицински центрове. 

(в. Преса, печатно издание, брой 256 (607) от 20 септември 2013)


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Любен Дилов: Cui prodest - протестът на логиката

-1522526489.jpg

Да си спомним размирната първа седмица на август точно преди 30 години. Нито ...

6 авг. 2020 | 14:23

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16