Иван Игов

Иван ИГОВ: Българче се страхува да говори на турски в училище?!

17181 | 23 авг. 2012 | 16:20

Виновни сме за Рибново, нашият върл национализъм отблъсква различните


 


Иван Игов е роден във Варна. Завършил е психология в СУ  „Св. Кл. Охридски“. Координатор е на про​екта „Училище без насилие“.
Дългогодишен училищен психолог, автор на държавните стандарти за обучение по психология, на книги и учебници.
Един от участниците в нашумялото изследване за дискриминацията в българските училища.- Г-н Игов, вие сте един от авторите на доклада, който предизвика обществен скандал. Реакциите продължават. Защо според вас се вдига шум 9-10 месеца след изготвянето му?
- Единственото ми обяснение за избухването на истерията е, че всяко правителство, когато се почувства слабо, се обръща към национализма.
Да уточня - докладът бе направен от няколко работни комисии. Една от тях, в която участваше Дружеството на социолозите, направи паралелно изследване за това има ли дискриминация в училищата. То съдържа мнението на учители и ученици. В него има по-страшни данни.
- Например?
- Сред децата от предучилищна възраст и до 7 клас, както и сред учителите, се увеличава дискриминационната нагласа. „Спонтанната“ реакция по случая с колегите го потвърждава. Без да са прочетени докладите, се посипаха обвинения в родоотстъпничество, посягало се на българщината, на Ботев и Левски.
- Извинявайте, някои изводи звучат стряскащо.
- Звучат, когато са извадени от самото изследване. Всичко започна от едно отворено писмо на председателя на борда на директорите на „Просвета“ - издателството с най-много учебници, което е и най-много критикувано. Няма родител, който да се е опитал да учи заедно с детето си и да не му се е налагало да разяснява какво пише в учебника. В писмото бе зададен въпросът трябва ли да махнем и Ботев от учебниците. А става дума за друго.
- За какво?
- Един от колегите бе написал, че в граматично упражнение -  разбирате ли, става дума не за литература, а за граматика - е даден текста от стихотворението на Ботев „гледам турчин как бесней над бащино ми огнище“. Заключението бе, че не е коректно части от произведения на Ботев и да се хвърлят просто ей така за граматична оценка. Всички забравят, че става дума за деца. Не може да даваш на второкласник или третокласник нещо, което не е учено и не се съобразено с етапа на неговото интелектуално развитие. Това е. Никой

не е искал да маха Ботев

от учебниците.
Но въпросът в писмото се превърна в твърдение и оттам - в националистическа вълна. Като потвърждение на извода, че дълбоко у нас се загнездва все по-голям национализъм, който ни кара да бъдем не само черногледи, но и слепи.
- Отправихте вече силни думи към министър Сергей Игнатов и го обвинихте в „лов на вещици“, в лъжа. Каква е причината да сте толкова краен?
- Министърът заяви, че който посягал на история, посягал на националната сигурност. Забравяйки, че никой друг няма право да пипа в учебните помагала освен самото министерство с неговия подпис. От мнението на независими експерти нищо не следва.
След това историята прерасна в „лов на вещици“. Да допуснем, че колегите са дали грешна оценка. И? Какво следва? Може ли в XXI век експерт да има независимо мнение? Според проф. Божидар Димитров участниците в изследването трябва да бъдат уволнявани от работа И сочени с пръст. В интернет излязоха списъци с имената им. Моето също бе сред хората, анализирали учебници, което е лъжа. Седях, слушах и не можех да повярвам, че това се случва в България.
То застрашава демокрацията. Аз твърдя, че не съм по-малък националист от проф. Димитров. Но твърдя, че истинският национализъм е умението да гледаш в бъдещето, а не да се ровиш постоянно в миналото. За съжаление нашият национализъм не мърда оттам. Яд ме е също, че подхлъзването в скандала скри тревожните факти от изследването, които заплашват бъдещето.
- Кажете ги.
- На основата на общественото мнение и възпитанието в семейството  се появява представата за другия, по-късно - и самото дискриминационно поведение. С нашия доклад предупредихме: Внимание, това се случва прекалено рано с нашите деца! И училището не прави нищо. Просто нищо.
Един пример. В детска градина в град, близо до София, говорим с две дечица - 4-5-годишни, циганче и българче. Питаме ги какво им хрумва като чуят „циганин“. Българчето казва: „мръсен и краде.“ Питаме циганчето: „Това дете приятел ли ти е?“ То: „Приятел ми е.“ „А какъв е?“, питаме. То гледа и вика: „Бе, циганин.“ Ние: „Като е циганин, той мръсен и крадлив ли е?“  Детето, силно затормозено, се напрегна. Мисли, мисли и измисли: „Има цигани и баш цигани.“
Не е имало дете от турски произход, което да не изпадне в криза при първите сблъсъци с националистически прояви. Но ето още един пример. С 13-годишно момиченце турче водим следния разговор. Ние: „Имаш ли притеснения, когато слушаш тези неща в училище.“ То: „Кои?“ Ние: „За турските зверства, за освободителните войни.“ И момиченцето, интелигентно и хубаво същество, се изправи и каза: „Това не се отнася до мен. Става дума за друго време, друг цар и друга държава.“ Дотогава такова обяснение не бяхме чули! Попитахме кой ти обясни това. Тя каза: разказаха ми го вкъщи.
Но в училище никой не й го е обяснил. Затова говорим - нещата да бъдат обяснявани.
- Самите учители проявяват ли дискриминационно отношение към възпитаниците си?
- Голям процент - към 50 на сто - се стараят да не го правят. Никой не ги е учил впрочем да работят с деца от малцинствата. За съжаление 13% твърдо смятат, че децата от различните етноси имат различни способности. Това ни връща десетилетия назад в представата за другите. Близо 1/4 от учителите смятат, че циганите, каквото и да правим, не можем да ги интегрираме и те

трябва да учат в отделни училища

По-страшен скандал трябваше да предизвика европейски доклад от април, където се твърдеше, че 41% от учениците ни завършват средно образование функционално неграмотни. Тоест те не разбират за какво се говори. Тези хора могат да бъдат лесно манипулирани, хвърлени в посока на дискриминация или на каквото искате друго. Не може да продължава така. Ролята на училището е и да променя.
- Т. нар. политическа коректност е достигнала неприятен размах по света. Вие например съгласен ли сте, че думата циганин трябва да заменя с ром?
- Изобщо не съм съгласен. Хората от самия етнос се наричат така и аз уважавам личния им избор.
Характерен е примерът с прословутото село Рибново. Екипът ни два пъти бе там и установихме нещо много интересно. Жителите му не определят себе си като българи, помаци, българомохамедани, македонци или турци. Те

наричат себе си „нашите хора“

Дразнят се, че всеки, който дойде при тях, иска да ги направи като себе си. Те говорят страхотен български език от времето на дядо Вазов, не знаят турски. В същото време са мюсюлмани, имат локална култура, която не се среща никъде другаде в България.
Вместо да ги приемем и да кажем: „Вие сте такива, каквито сте“, ние се опитваме да ги правим различни. В резултат селото се е капсулирало. Единствените, които не ги питат какви сте и не искат нищо от тях, са ислямистите. Отблъснати, тези хора са попаднали в ръцете им, които им тъпчат главите с религия.
Ние това не разбираме - нашият върл национализъм отблъсква различните от нас.
Знаете ли колко е страшно 8-годишно циганче да те погледне с ей такива очички и да каже: „Вие, българите, сте лоши хора.“ Защото нищо друго не е видяло в малкия си живот.
Когато децата се сближават помежду си, гледаме и това да разбием. В град със смесено население едно българче ми призна, че знае турски. Защото приятелчетата му са турци. Но в училище не говори, защото ще му кажат, че се турчее. И наистина учителят му каза: „Оставете го, той се турчее.“ Виждате ли докъде сме се докарали!


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47