Войници изглаждат строевата стъпка на тренировките в резиденция

Има ли чистка в отбраната?

13133 | 27 септ. 2013 | 07:16

Защо трябваше Аню Ангелов да отваря кутията на ПандораГЕРБ даде пресконференция за състоянието на отбраната. Всяка партия в опозиция е длъжна да критикува. Но умно и с аргументи. Екс­министър Аню Ангелов обвини наследника си Ангел Найденов, че прави лов на вещици в Министерството на отбраната. Атеист съм, но след такива думи ще се прекръстя. Смея да претендирам, че зная какво се случва в отбраната. Затова мисля, че Аню Ангелов лекомислено отвори кутията на Пандора. Защото от нея надничат нелицеприятни истини за бившето управление.

Не смятам да адвокатствам на Найденов, но от 1600 души администрация в системата на министерството той уволни досега седем висши служители. Като двама от тях прати на по-блага служба в чужбина.

Помни ли бившият министър, че когато ГЕРБ взе властта, служители в родния Пентагон си отиваха на порции? Такава чистка Министерството на отбраната не помни. Забрави ли как ексшеф­ката на социалната агенция Мария Димчева за четири дни изхвърли на улицата 102-ма души? И на тяхно място се назначаваха наши хора?

Ами сагата с ген. Иван Мечков, на когото не му дадоха да поеме Военната полиция, въпреки че имаше указ на президента Георги Първанов. Това се случи за първи път в армията ни и вероятно е световен прецедент. Само заради него някои хора от тогавашното ръководство на министерството трябва да понесат отговорност. Но се измъкнаха. Подобно беззаконие с генералите нито едно правителство не си е позволявало. За какъв лов на вещици говори ексминистър Ангелов, след като кандидат-кмет на ГЕРБ от последните местни избори е висш началник във ведомството? Ами ситуацията във Военния клуб в Пловдив, най-големия след столичния? Там активисти на неговата партия, спуснати от горе, вършат нередности, меко казано. В клуба в Сливен също има назначения без конкурс по време на неговия мандат. И хората още си стоят. А шеф на военен клуб в подбалкански град се труди и като общински съветник на ГЕРБ в момента. А спомня ли си г-н Ангелов как местната организация на партията на Бойко Борисов в Гоце Делчев направи събрание и предложи да бъде уволнена шеф­ката на военния клуб там? За да бъде назначена дъщерята на кмета от близко село, който също е от ГЕРБ. И той я уволни. А тя осъди Министерството на отбраната. И не само тя.

Ако бях на мястото на Ангел Найденов, щях да извикам шефа на социалната агенция Сотир Ушев, за да ми доклад­ва за ситуацията, която е заварил. И какво смята да прави. Не е тайна, че в министерството има служители, които от време на време ходят на протестите. И се знаят от сегашното ръководство. Някой да е упражнил натиск спрямо тях? Не съм чул. Ако имаше чистка, тя щеше да засегне първо една много близка роднина на г-н Ангелов по линия на единия му син, който е семеен. Той знае кога и как е назначена. Но жената си работи, защото е съвестен служител.


(в. Преса, печатно издание, брой 263 (614 от 27 септември 2013)

 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37