Павел Кърлев

Павел Кърлев: Платихме 80 млн. за топломери, сега ще дадем още 40 млн.

23060 | 25 авг. 2012 | 15:23

С тръбите под София топлим земята. В Сливен и Варна плащат на кубатура.


 


Павел Кърлев е роден е на 23 май 1946 г. Завършил е машинно инженерство в Техническия университет, специализирал в Русия, Белгия, Чехия и САЩ. Председател на Националното сдружение за потребителска информация и защита на гражданите и вицепрезидент на Българския съвет за доброволна сертификация. От 1993 г. е изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България.


 

- Г-н Кърлев, какво донесе на абонатите на „Топлофикация София“ изминалият отоплителен сезон? Все повече хора се питат хубаво нещо ли е парното, или тегоба, от която не можем да се отървем?
- Аз си спомням времето, когато месечните сметки бяха по 1,80-2,40 лв. или най-много 3 лв. Тогава хората даваха мило и драго да имат парно. Помните ли култовия филм „Топло“, в който обитателите на една жилищна кооперация бяха готови на всичко, за да им сложат радиатори, защото услугата предлагаше добър уют на ниска цена. Сега не е така. Нито в домовете е топло, защото много хора пестят, нито сметките са малки. Новото е само, че проблемите с качеството и заплащането на услугата набъбват. Доказателство е  фактът, че през август, в най-големите горещини, хората говорят за парното и търсят от нас съдействие.
- Откъде идва напрежението?
- През зимата на клиентите се казваше - изчакайте да свърши отоплителният сезон, цените са прогнозни и всичко, което сте икономисали, ще ви го върнем през лятото. Но когато дойдоха изравнителните сметки, абонатите видяха, че въпреки намаленото потребление сметките им растат.
- Преди на много хора се връщаха пари.
- Сега това е рядко. Или, ако има такива случаи, се връщат по 10-15 лв. Повечето граждани доплащат и сумите са по-големи от м. г. Още по-страшно е за тези, които са изключили радиаторите си. Те получават сметки по 300-350 лв. за апартаменти от 60-70 квадрата.
- Защо сумите са толкова големи? Това е абсурдно!
- Всичко е облечено в законова форма с една наредба, която бих нарекъл напълно антитехническа. В нея бе въведено понятието „сградна инсталация“. То служи да се взимат пари от хората, които не ползват услугата само защото през домовете им минават тръбите на инсталацията. Тази такса първоначално бе 10% от подадената топлоенергия, после стана 15%,  после 30% и от април 2007 г. стигна - до 50%.  С други думи, това, което се подава на общия топломер, се разпределя предварително на кубатурата на сградата и всички хора плащат, независимо дали са ползвали услугата, или не. Но знаете ли какво означава, ако в изравнителната ви сметка пише, че дължим 47,9 сто сградна инсталация?
- Какво означава?
- Че 47,9% от постъпилата енергия в сградата не е минала през радиаторите, но е излъчена. Нещо, което не може да бъде доказано, нито пресметнато. Излиза, че сградата трябва да грее като слънце. Но тук има още една уловка - в същата наредба е казано, че когато таксата е над 50%, дружествата трябва предупредят потребителите, че те ще получават услуга с влошени качествени параметри на по-високи цени. Тогава много хора може да се откажат. Но за да не стане това, процентът на сградната инсталация в изравнителните сметки съзнателно се държи малко под 50 на сто. Ето, от вчера имам формуляри от Перник, където сградната инсталация е 42,8-48,5-47,2% и т. н. Така топлинните счетоводители си спестяват разправиите. Но с това не приключват издевателствата над клиентите.
- Какви други трикове се прилагат?
- Продължава и грабежът с топлата вода.  Според нормативите за подгряването на 1 кубик трябва да отиват от 48 до 52 киловатчаса топлинна енергия. В същото време в сметките на някои потребители фигурират 120-150 киловатчаса. Шампион е един блок в София, където в графата специфичен разход за подгряване на 1 кубик вода са написани цели 375 киловатчаса. Това означава, че от чешмите трябва да фучи прегрята пара. Вчера една клиентка от Перник ни донесе фактура, в която за тръба от половин  цол в банята са начислени 1680 киловатчаса или толкова, колкото може да излъчи цял един радиатор. Това за мене е пладнешки грабеж.
- Как може да се отървем от тези несправедливости?
- Преди години бяхме намерили начин хората да престанат да плащат за тръбите, които минават през апартаментите им. Идеята бе те да бъдат изолирани на 100% чрез технически мерки. Това можеше  да струва по 70-80 ст. на линеен метър. Така срещу 30-40 лв. човек да може да се отърве завинаги от едно бреме. И хората щяха да се съгласят. И щеше да отпадне един добре измислен начин да бъдат ограбвани. Но тогава предложение не се прие.
- Преди ваканцията на парламента имаше заседание на енергийната комисия, на което се обсъдиха мерки за  подобряване качеството на услугата. Вие какво предложихте?
- Предложихме 10 мерки. Една от тях бе ежемесечно отчитане на отоплението. Почнаха обаче да питат как досега отчитането е било 4,5 лв. за един топломер, а при ежемесечно отчитане ще бъде бъде 6 лв. Цената им се виждаше прекалено ниска.
- А не е ли наистина ниска?
- Не, защото истината е, че за отчета на един разпределител се плащат по 10 ст. на отчетниците, а се вземат 4,50 лв. Затова тези фирми натрупаха милиони, направиха офиси, купиха автомобили. Предложихме също как да се предотвратят кражбите, защото те ни казват: „Краде се, затова са скъпи водата и парното.“ А ние предложихме въвеждане на холограмни стикери на връзките на отоплителните тела, защото масовите кражби са или чрез сваляне на радиаторите и поставяне на нови, или чрез слагане на неизползвани топломери. Всички сме чули как в началото на сезона се чука по тръбите. Чукане има и в края на сезона. Затова идеята е да се слагат холограмни стикери и твърдя, че повече от 90% от кражбите ще бъдат предотвратени.
- Защо предложението не се прие?
- Защото условието ни беше тези лепенки да не струват повече от 30 ст. През 2006 г., когато се обсъждаше подобна идея, една от фирмите предложи холограми по 6 лв. бройката. Само че като казахме, че можем като жест към потребителите да осигурим стикери срещу 10 ст., изведнъж интересът спадна. Сега ежемесечното отчитане може да се приеме, но това, което ни питаха депутатите, бе дали трябва да бъде задължително. Отговорът е - не. Ние не може да задължаваме никого. Това може да стане с решение на етажната собственост. Проблемът е, че топлоразпределителите ще трябва да бъдат подменени с такива, които се отчитат дистанционно.
- Но това вероятно ще стане, тъй като тази година изтича гаранцията на около 1,5 млн. уреди.
- Още преди 2 г. започна да се говори, че предстои подмяна на устройствата. Само че аз апелирам към потребителите - погледнете си договорите и вижте дали в тях пише, че топломерите трябва да бъдат подменени. В някои договори може да пише, но в други - не. Истината е, че тогава платихме 80 млн. лв., сега ще дадем още 40 млн. лв. за нещо, което не върши работа, защото тези топлоразпределители не са приложими за нашата отоплителна система. Затова някои от топлофикациите в България, които стигнаха до ръба, намериха други решения. В „Топлофикация Сливен“ например, която бе пред затваряне, парното се плаща на кубатура. Те казаха - толкова ще струва отоплението на 60 кв. м апартамент и хората сами решиха дали искат, или не. Същото е във Варна. Там масово потребителите плащат на обем. И са доволни от сметките си. В Плевен пък има ежемесечно отчитане. Там правят по 6 отчета за същите пари.
- Защо в София проблемите не се решават?
- Защото столичната топлофикация се оказа удобен начин за преразпределение на средства.  90% от бързите кредити в момента са за покриване на текущи сметки. На фона на всичко това едва ли ще има някакво политическо решение.
- Тогава?
- Решението е у нас, потребителите. Варшавяни за четири месеца се справиха с тяхната топлофикация. Те си отстояха правата. Това трябва да направим и ние. Ето сега в някои квартали на София, като „Гео Милев“ например, хората са месец и половина без топла вода, защото се прави ремонт.
- Нали все пак е нужна модернизация?
- Нашето обяснение е по-различно. Смятаме, че дружеството  е толкова задлъжняло към „Булгаргаз“, че някой е решил да пести, за да не набъбва този дълг. Това обаче е нарушение на закона и на лицензионния договор на дружеството, защото там пише, че трябва да има непрекъснатост на услугата. Скандален е и фактът, че парите за ремонта се вземат от международен фонд „Козлодуй“. Дай, Боже, резултатът да бъде добър. Но под земята не се вижда какво става. Малко хора знаят, че тръбите на дружеството в София са 940 км. Това е тръбопровод колкото от тук до морето и обратно. Тръбопровод, в който разхождаме един топлоносител с над 85 градуса. Топлим земята. Неслучайно се шегуват, че „Топлофикация“ има принос към глобалното затопляне.


 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21