ПЪЛЕН КОНФИДЕНС

48272 | 30 септ. 2013 | 05:59Не ме навести щастието да разговарям по телевизията с г-жа Мариана Георгиева, министър на спорта - а всъщност на конфиденса. Пиарите Ӝ се държат, сякаш са от прислугата на Обама, тъй че работата се разсъхна. Между другото това се отнася и до екипите на други министри на Орешарски, но защо са изперкали толкова, също е пълен конфиденс. Но човек не бива много да се вглъбява над проблемите им, за да не се дозира прекалено.

Ако редовните ми читатели са забелязали някои странности в езика ми, това се дължи единствено на благотворното влияние на г-жа Мариана. А тя, вън от съмнение, е много интересна: излъчва сила и сигурност, даже изглежда като по-големия брат на прочутата ни боркиня Станка Златева. А пък езикът Ӝ е направо неописуем - спокойно може да се приеме, че
тя е новият ни Иван Богоров в пола

Иначе казано - налудният политически език достигна кулминацията си при г-жа М. И то само за 100 дни, което е завидно постижение.
Миналата седмица тя даде една забавна пресконференция, с която заяви намеренията си да бъде приета за постоянен съсценарист на „Господари на ефира“.
Ето как обясни отношението си към доскорошното ръководство на спортния тотализатор: „Инкасото - тук-там, тука има, тука няма, покаже се, скрие се, без знак и без след.“ Ето, с подобна лекота г-жа Богорова въвежда нови думи. И това трябва да бъде оценено: тя тъй и тъй няма да направи нищо за спорта, но поне да обогати словесния ни фонд, а после може да я пратят и за
шеф на някакво хранилище за
шантави думи

В тотализатора - цитирам коленопреклонно - „всеки си е свободен електрон, сам си е вожд, сам индианец, пълен конфиденс.“ Хайде пак към хранилището.
Вече всички сме в пълен конфиденс - понеже пълен конфиденс е и как ги избират подобни министри; този избор е някакво тайнство и непосветените в конфиденса изобщо нямат достъп до него.

Обаче г-жа М., при целия конфиденс, все пак е проявила известен разум, ето как - цитирам: „И не съм се запознала с всички ужаси, защото си признавам, че внимавам да се дозирам. Защото ако съвсем се потисна, сигурно минимум една седмица ще изпадна в интровертност на духа.“ Слава Богу, че това не се е случило, че кой знае на какъв конфиденс щяхме да се натъкнем.

Да не се държим и ние като изпаднали в конфиденс и да се запитаме за някои неща, без да се опасяваме, че ще се дозираме прекалено. Какво всъщност поражда нуждата от подобен език? Може да се посочат няколко причини, но най-вероятната е недостиг на самочувствие; този дефицит обикновено се поражда тогава, когато кацнеш - по законите на политическия конфиденс - на някакво място, за което нямаш никаква подготовка и дори бегла представа. Не е достатъчно само да разчиташ на приликата си със Станка Златева, а пък и тя никак не е словоохотлива. Тогава решаваш, че можеш да компенсираш недоимъците си с един шантав език; смяташ, че щом си в средата на спортисти и спортни деятели, ще ги потиснеш с езиковите си приумици. Те са дървари, тъй че един-два конфиденса ще ги впечатлят порядъчно, за да ги направят послушни.  

За разлика от г-жа М. познавам всички забележителни спортисти от последните четири десетилетия, с повечето от тях съм приятел и мога да ви уверя, че никакъв конфиденс не може да ги впечатли - най-много да си помислят, че това е някаква своеобразна грижа за настроението им, проявена от г-н Орешарски, който се опитва да им осигури редовни дози здравословен смях.
Ще бъде невероятно представление, ако успея да събера на едно място г-жа Конфиденс и моя скъп приятел г-н Боян Радев - толкова настроение и новогодишните програми на трите национални телевизии, взети заедно, няма да могат да ви осигурят. Г-н Радев има нисък праг на дозиране, той гледа много-много да си няма работа с хора от Конфиденса, художниците, с които се пазари или обгрижва, са му предостатъчни. Но ще му сложим едни белезници и ще се забавляваме до насита.
Има и друго. Ако г-жа М. говори по този начин, когато е относително потисната, човек се пита, как ли ще се развихри, ако не е дозирана. Какъв след ще ни достави тя тогава. Ужас.

Ясно е, разбира се, че българската политика все повече се прави от свободни електрони, всеки си е сам индианец - добре поне, че все още свободните електрони не са си станали сами вождове. Интересно обаче в резултат на какъв оверлог госпожата е станала министър?
Да поясня откъде цъфна този оверлог. В същата пресконференция, докато говори за търговските дружества в спорта, г-жа М. съобщава следното: „Искам търговските дружества да ми партнират в една прозрачна политика, с последователност, а не тук-там оверлога, лява ръка - едно, дясна - друго.“ Точно така: вождовете не бива никак да са дозирани, когато избират индианци за една или друга работа. Г-жа М. е права.
***

Покрай вождовете се сетих за уважаемия г-н Лютви Местан.
Изглежда, че в рязкото си движение към втвърдяване на политическия си език той някой ден ще стигне до финала на конфиденса като г- жа М. Навремето, докато беше една сянка край г-н Доган - много рафиниран и езиково прелестно обигран, но все пак сянка - той беше доста по-привлекателен образ. Изглеждаше ми като Главния везир на някой султан, някакъв странен мелез, побрал в себе си изящната мъдрост и лукавост на Изтока заедно с интелектуалните заигравания на френската си майка, случайно попаднала в Ориента.
А сега се държи като ученик на г-жа М.  
Онзи Местан никога не би използвал думата „тарикатлък“ - дори да си имаше работа с гьонсуратлък, той щеше да се изрази с френското изящество на майка си. И заради това бе предпочитаният парламентарен оратор на мнозина.
Да се върнем при г-жа Конфиденс. Чудя се, какви ги дъвче моят любимец г-н Йордан Йовчев край нея, докато тя съставя новия ни език. Но той си е истински герой - тъй че поне този конфиденс е ясен.
***

Като оставим настрани словесния конфиденс на министъра, има и друго, което е далеч по-важно от желанието да се наиграеш с езика си, докато си отговорен управленец.
Не е сериозно, едва прекрачил в една сфера, и вече да твърдиш, че досегашната политика в спорта е била „куха и измамна“. Възможно е и да е така, но нас ни интересува какво ще направиш ти, освен да сипеш квалификации и откровени нелепици. Но това винаги си остава конфиденс -
великото убежище на българската номенклатура

Нетърпимо е вече, когато българските политици преживят - като добре охранени персони около яслите на властта - игрите на предходниците си; това е любимото им занимание, дори единственото, което е достъпно за семплите им възможности. Това преживяне обаче отдавна е извън пределите на обществената поносимост. Ако използваха една хилядна от вдъхновението, с което ругаят опонентите си, докато изпълняват задълженията си, страната щеше да бъде друга. Но този конфиденс скоро няма да бъде преодолян.

Оверлогът ще властва дълги години, а индианците ще са си все дозирани. Веднъж, късно през нощта, г-жа М. имаше поредното си словоизлияние - този път от Будапеща, където се провеждаше световното първенство по борба. По-добре да я бяха пуснали да се сбори с някого на тепиха, вероятно щеше да има по-голям успех - толкова странности пусна тя за няколко минути. Това пожелание не бива да ви изглежда прекалено придирчиво или грубо - в края на краищата последиците за спорта ще бъдат далеч по-малки. 
А пък ако Оверлога чак толкова иска да си има министър, един прост борец от Делиормана ще му върши същата работа, но далеч по-ненатрапчиво. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 266 (617 от 30 септември 2013)


 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23