Тамплиерът Румен Ралчев: Рицари има и в базите на НАТО

18570 | 26 авг. 2012 | 12:40

Интервю на Сийка СУРКОВА за съвременните рицари, които воюват без сабя и кон


 


Генерал-майор Румен Ралчев е роден на 30.01.1952 г. в София. Завършил е право в Софийския университет, полицейска школа и В УНСС „Охрана на туризма“. Той е Велик приор на Велик приорат (България) и член на Великия магистериум на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Президентът на „Балкан секюрити груп“ е работил в УБО и НСО. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев. От 1991 г. се занимава с частен бизнес. Освен това е Стар Велик майстор на масоните. Женен, с три деца.


Само заможни хора ли стават рицари тамплиери в България, генерал Ралчев?

Заможни е силно казано. Рицарите тамплиери и дамите най-често са хора със собствен бизнес, пред които проблемът с изхранването на семейството не стои на дневен ред. И могат спокойно да си позволят да пътуват у нас и в чужбина. Колко са богати - нас не ни интересува. Не отричам, че имаме представители и на едрия бизнес, но повечето са на средната класа. Те не стават рицари, за да печелят от това, а напротив, за да помагат със своите средства. И търсят душевно усъвършенстване и пречистване.

С днешна дата колко са рицарите тамплиери у нас и оредяват ли редиците в кризата предвид многото фалирали фирми?

Заедно с менторството в Русия и Украйна, където нямат собствена организация и приемаме рицари и дами към нашата в България, са над 500 - една много солидна цифра, постигната за последните 4 г. Приемът е на база не който желае, а който заслужава. Гаранция за това е, че ние поддържаме един голям състав от постуланти - това са кандидат-рицари, на които имаме възможност в един определен период от време - година, две или три, да изпитваме истинността на желанието им да членуват в командериите. Водим се отличници в Ордена, защото за кратко време станахме втория по големина Велик приорат (организацията в дадена държава) в света след американците, нищо че страната ни е много по-малка от тяхната.

Изключени или излезли доброволно от организацията рицари тамплиери има ли?

Да, има.

Много ли са?

Не бих казал, че са много. Нормално е някой да загуби мотивировка за работа и да излезе от релси.

Коя е най-честата причина за това?

Финансовата, като не касае толкова членския внос от 25 лв. на месец, а фалита на фирмата на даден рицар например, след което бизнесът се разваля и той излиза от равновесие.

Какъв трябва да бъде човек, за да стане рицар тамплиер?

Първо трябва да бъде кръстен християнин и не само да се води като такъв, а да носи християнските добродетели и да желае да ги развива. Освен това трябва да имат гарант от състава на командерията, който да го препоръча и да гарантира за него. Следват изпитанията - понякога са само една година, друг път - три. В някои от случаите това е начин да откажем кандидата, ако не става за тази работа. Ние трябва да сме сигурни, че и за двете страни си заслужава, защото при нас случайни хора няма. Този кандидат или се имплантира в командерията като постулант, или отпада. След това командерът на командерията го предлага пред мен за прием на рицар. Въз основа на доклад, в който е описано какво е свършил кандидатът за Ордена, аз решавам дали ще влезе в редиците, или не.

На събора в Смолян обявихте, че следващата нова командерия ще бъде създадена тук. Коя поред е тя в страната?

Командерията в Смолян ще е 23-тата в България и ще бъде обявена най-вероятно през ноември т.г. Тя вече има достатъчна численост, за да стартира - повече от 10 рицари и дами и около 5 постуланта. Освен това проверяваме какво влияение има бъдещата командерия в обществото, има ли позиции в града...
Създадохте командерия в Кърджали, сега предстои в Смолян. Умишлено ли навлизате в региони, където съжителстват християни и мюсюлмани?
Влизайки в района на Смолян и Кърджали, ние идваме не да воюваме и да се противопоставяме, а целим взаимно разбирателство и намаляване на етническото напрежение, ако то съществува. Тук сме не да предизвикваме напрежение, а ако, недай си Боже, някой се опита да ескалира такова, ние ще бъдем още една гражданска организация, която може да се намеси. В диалог сме с всички религии. Явяваме се на практика медиатори за намаляване на напрежението в дадени точки. Рицари тамплиери има и в НАТО базите, на мисии в Афганистан и на още горещи точки. Нашата философия е действаща. Великият приорат в България е още една форма на развитие и организация на християните. Не се противопоставяме и не конкурираме църквата в никакъв случай, но работим с християни. Фактът, че нашият орган е световно признат, показва, че имаме потенциал. В много кратки срокове имплантирахме много наши рицари в отделните комисии в ръководството на Ордена и дипломатичните представителства.

Точно в деня на св. Йоан Рилски (18 август) отбелязахте в Смолян 4-тата годишнина от обявяването на Велик приорат в България за пълноправен член на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Каква е равносметката ви за тези години и с кое от свършеното се гордеете най-много?

Ние продължаваме да се опитваме да работим с църквата по два начина - явен и таен. Когато помагаме, са много доволни, когато поискаме нашите отношения да бъдат явни, те се оттеглят с мотива, че сме католици. Аз неведнъж съм казвал, че не сме католици, а православни християни. Второ, ние сме гражданска организация, която изповядва определена философия. Събрахме много добър сплотен състав от рицари и дами и на практика се справяме с всички задачи, които си поставяме.

Подарявате ценни книги на читалища и библиотеки. Традиция ли е издателската дейност на рицарите тамплиери?

Вече сме издали 24 книги, предпоследната от които е „Царството на славяните“, написана от монаха Мавро Орбини през 1601 г. която 411 г. е била в забвение Това е прабабата на „История славянобългарска“, която е написана 150 г. преди Паисиевата. Искаме да покажем древното историческо минало. 24-тата ни книга, която издадохме е „История славянобългарска“ и ги подаряваме заедно двете книги. Това е жест, който направихме на българската общественост и християнството. Книгите са луксозно издание, те са много скъпи и ги разпространяваме безплатно. Търсим българското и това, което сме дали на света. Една от книгите е „Български светци“, в която сме издирили и описали повече от 200, при положение че Българската православна църква споменава около 90.

Българските светци за нас са 200, а за църквата - около 90

Същевременно сърбите имат 1800 светци, а Македония - 1200, от които повечето са българи. И църквата ни се сърди и се запъва да канонизира хора, които са дали живота си за това, че са християни. Издаваме и списание „Тамплиер“ веднъж на 3 месеца, но не това е важното, а че продължаваме нашата благотворителност към хора в беда. Това е моята гордост.

Имате нов рицарски знак, който давате за морална подкрепа на хора в труден момент. Нарекли сте го „Медал за кураж“.  

Съвсем наскоро Великият приорат изготви нов медал - за кураж, който даваме за морална подкрепа на нуждаещи се. Свидетел съм, че прави чудеса, след като го получат дечица в болницата или страдащи хора. Освен това развиваме благотворителност и в училищата - без значение дали християнчета, или мюсюлманчета учат там.

Помагате ли си с организациите на рицарите тамплиери в останалите страни?

Имаме добри отношения с великите приорати в Мексико, Бразилия, САЩ, Франция, Финландия и т. н. С тези стотици хиляди наши братя и сестри работим добре в помощ на християните. Орденът възприе една наша инициатива, наречена „Млад рицар“. Всяка командерия работи с отличници момиченца и момченца в извънкласно обучение след писмено разрешение на родител по свободно избираеми предмети, но със задължително изучаване на история на родния край и християнство. Това е наше постижение, Орденът го пречупи и прие стратегия за развитие на младежка организация.

На всеки събор ли събирате дарения и къде отиват парите?

Да, на всеки събор събираме сума от доброволни дарения и определяме чрез гласуване къде да отидат те. Последната ще бъде описана и дадена на Великия приорат и с нея ще бъдат купени акции в АД-то, което сме създали за изграждането на храм на тамплиера в София. Все още сме на етап събиране на пари, но има доста готови обекти, които бихме могли да купим, след като набирането на средствата приключи. И защото сме в Родопите, ще ви кажа, че на всеки празник - Байрам и Великден, даряваме поне по един коч и на християни, и на мюсюлмани.


*Менторство - Ръководство, наставничество.

*Командерия -  Основна структурна единица, обединяваща рицарите тамплиери на териториален принцип.
От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15