Ангел Найденов:

Няма да уволнявам безпринципно

9205 | 2 окт. 2013 | 07:53

Интервю на Евгени Генов за проблемите в армията и социалната политика в отбраната


   

Министърът на отбраната Ангел Найденов е роден на 28.09. 1958 г. в Кърджали. Висше образование завършва през 1981 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“- Варна със специалност „Инженер-навигатор“. Сега учи втора магистратура във Военната академия по специалността „Национална сигурност и отбрана“. Народен представител от 14-и МИР-Перник. Член е на изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и неин говорител. Владее английски и руски език.


   

 

-Г-н министър, обявихте, че сте заварили в МО близо 60 служители, назначени без конкурс. Ще ги уволните ли, за да има нова процедура, вече законна?

- Не, няма да уволнявам никого. Назначените без конкурс, които съм заварил, в общата или специализираната администрация ще останат, защото вече са в служебни или трудовоправни отношения. Докога ще са на постовете си - зависи как работят. Аз много държа на коректността и лоялността на хората. Но не лоялност към мен, а към ведомството и подчинените, за които отговарят. Защото сред назначените без конкурс има и служители на ръководни позиции. Реваншизъм и субективно отношение в работата си никога не съм допускал и няма да допусна.

- Нямам предвид само чиновниците тук, в София. Във военните клубове в цялата страна по време на управлението на ГЕРБ масово се изхвърляха служители на улицата и се назначаваха по втория начин свои хора.

- Давам си сметка какво се е случвало тук и в клубовете в страната по чисто партийни съображения. Тези уволнения са били чистка. Затова не смятам да прилагам същия подход и да отговарям с реваншизъм.

- Така не разпъвате ли чадър над закононарушения, които вършат протежирани от бившия кабинет чиновници? Във  военни клубове в страната карат юношески и ученически състави, които репетират, да се пишат членове на Съюза на ветераните от войните и други външни организации, за да не плащат наем за залите. Явно има далавера.

- Чадър няма да има над никого. Още отсега предупреждавам да не се възприемат така думите ми. Проверки ще има във всички сектори. Нека никой не се съмнява, че ако върши беззакония, ще му се размине. Такива хора ще бъдат уволнявани.

- Много ли се ядосахте, когато миналата седмица правителството не даде пари за покриване на просрочени задължения на ВМА?

- Отказът да се отпуснат първоначално исканите средства от поне 35 млн. лв. не бива да се тълкува като тенденциозно отношение към ВМА. Това бе мотивирано искане на моите колеги в правителството и по-точно на министрите на финансите и здравеопазването - първо да бъде представен план за погасяване на задълженията, тоест за разплащане, и програма да не се допускат нови.

- Няма отказ, така ли?

- Не, няма. Перспективата е предоставяне на пари под условие. Когато започнат да се реализират планът и програмата, очаквам, че ще ни отпуснат пари.

- Чух, че елитната болница трябва да мине през оздравителна програма. Което означавало да се отдели военната част, която е малка, и останалата да стане търговско дружество? Така се тълкува.

- Това са слухове. Аз няма да се съглася на такъв вариант. ВМА е първокласна болница с прекрасни специалисти и модерна техника. Има международно признание и авторитет. Няма да позволя да се случи това.

- Ще има ли най-сетне акумулатори и гуми за бойната техника на пехотата, г-н минситър?

- Да, ще има. Скоро ще сключим договори за доставка. Това беше изключително тежък проблем, който наследихме.

- Какво количество ще бъде доставено?

- Нека не споменаваме количества. Но само ще кажа, че за над 50% от бойната и транспортната техника в Сухопътните войски няма гуми и акумулатори. Вижте, когато има недостиг от 5 до 10%, вече е налице значителен проблем. А тук говорим не за 50%, а за повече от половината от техниката. Не знам дали може да си представите за какво става дума. Сега спасяваме пехотата с поръчки за 555 хил. лв. за гуми и акумулатори.

- Сухопътните войски са най-големият вид въоръжени сили и са гръбнакът на армията. Защо са били доведени до това тежко състояние от бившите управляващи? Липсата на пари ли е единствената причина?

- Не само липса на пари. Те са оправдание и признак на безсилие да се търси и намери начин да се реши проблемът. Причина също е и престъпно проявено безхаберие. Всъщност това, което правим за Сухопътните войски, е само част от усилията, които полагаме за изправността и годността на техниката за цялата армия. Като пример ще посоча ВВС - там пък хвърляме усилия за възстановяване на летателната годност и експлоатацията на бойните и транспортните хеликоптери и на самолетите. До края на годината ще имаме конкретни резултати и за авиацията.

- Кабинетът отпусна 30 млн. лв., за да може ВВС да освободи честоти, които ползват изтребителите МиГ-29, за да тръгне скоростният влак Пловдив-Свиленград. Ще успеете ли?

- Тези пари са само за първоначалния етап и не са само за скоростния влак, а за целия радиочестотен спектър. Във ВВС работят усилено и не само там. Разпоредил съм да ми се докладва постоянно как върви изпълнението и спазват ли се сроковете в заложените графици за цялата армия. До края на 2015 г. трябва да приключи процесът на цифровизацията в страната и на армията трябват общо 269 млн. лв. Ако държавата не се включи в този срок, може да бъде санкционирана с високи глоби от ЕС.

- Защо се срещнахте с генералния директор на производителя на изтребителите МиГ-29 - „РСК-МиГ“? Питам, защото предшественикът ви от ГЕРБ Аню Ангелов обяви, че така отваряте вратичка в конкурса за нов изтребител и се каните да купувате руски самолети?

- Това, което е казал, просто е несериозно и не може да се случи по ред причини, които са комплексни и ще отнеме доста време, ако започна сега да ги обяснявам. Срещата с генералния директор на руската самолетостроителна компания бе по тяхно желание. Искаха да ни предложат споразумение за абонаментно обслужване и поддръжка на нашите изтребители до 2029 г., за което са нужни изключително много средства. Обсъдихме и някои неизпълнени договори от тяхна страна. Стана дума и за сертифициране на двигателите. А колкото до конкурса за нов изтребител - не съм прекратил процедурата и няма нищо променено от това, което е направило бившото ръководство на МО. Освен че поисках да се включат конкурсното начало и състезателен елемент в процедурата.  Знаете, че имаше гневна реакция от Европейската комисия за намеренията на правителството на Бойко Борисов да се купят изтребители чрез политическа сделка. Така че не виждам нищо по-естествено от това да има истинска надпревара, за да се постигне най-добро съотношение между цена и способности.

- Наскоро един сайт обяви, че военните ни пилоти нямат годност да летят, защото не минават авиомедицински прегледи през  центрофуга и барокамера? Причината е, че съоръженията били неизправни. Прави се изводът, че пилотите незаконно летят и авиацията ни е небоеготова.

- Вярно е, че барокамерата и центрофугата не могат да се ползват. Те са доста стари, но засега не можем да си позволим лукса да купим нови, защото са много скъпи. Цената им е от порядъка над 30 млн. лв. Този проблем е от 2006 г. Дотогава пилотите са минавали на такива изследвания.

- Това означава ли, че нямат право да летят?

- Не, не е така и не съм съгласен с такъв извод. Нашите летци от ВВС са много добри специалисти и не отстъпват на колегите си от НАТО. Иначе специално за барокамерата ще назначим техническа експертиза, която да определи дали може да се ползва още. Ако се окаже, че е негодна, ще търсим вариант да пращаме пилотите, става дума само за младите, да минават такива прегледи в чужбина - вероятно в Германия и Полша, за което ще си плащаме. Всички опитни пилоти в бойната ни авиация са минали през барокамера и центрофуга, за да бъдат допуснати до полети.

- Г-н министър, мои приятели офицери, а и не само те, се оплакват, че живеят в служебни жилища, които са принудени да ремонтират за своя сметка, тъй като не са в особено добро състояние. Обаче никой не иска да им признае тези разходи.

- Съгласен съм, че е несправедливо. И ще променим тази ситуация. Не е редно, след като военнослужещият е похарчил собствени пари за ремонт на държавно жилище, това да не му се зачита. Ще променим нормативната уредба и когато има такива случаи, изразходваните средства ще се приспадат от наема или ще са за сметка на него. Впрочем сега преразглеждаме редица документи и наредби, свързани с допълнителни плащания и компенсации, които предишното управление неоснователно е отменило. Стремежът ни е да върнем социалната справедливост за военнослужещите.

- Раздразнихте журналистическата гилдия, като обявихте и че ще се увеличава порционът за храна на униформени и цивилни от системата на отбраната, а не казахте конкретно с колко. Защо?

- Защото сега правим разчети и не искам да подхранвам прекалени  очаквания. Но сега ще ви съобщя новина, която е радостна за армейците. До края на година искаме да им изплатим  парите за дрехи, които не са успели да усвоят. Знаете, че всяка година на военнослужещия се полагат средства, с които си купува униформи от военния магазин (на войник - 450 лв., сержант - 500 лв., офицер - 600 лв., и генерал - 700 лв. - б.а.). Но често няма дрехи и той не може да си изхарчи лимита. Като приключи годината, остатъкът се прехвърля за следващата. Но и тогава обикновено има дефицит за униформи и парите му изгарят. Затова смятаме това, което му е останало, да го изплатим. Досега не се правеше. 

(в. Преса, печатно издание, брой 268 (619 от 2 октомври 2013)


 


От категорията

Живко Георгиев: ГЕРБ е в низходяща тенденция, но лагерът на опонентите й е в насипно състояние

-1571651614.jpg

Да се обединят управляващите с опозицията не го виждам като политически, ...

14 ян. 2021 | 11:25

От глупост Радев бетонира ГЕРБ с изборната дата

Цвета Караянчева и Румен Радев на консултациите за изборите-1610704517.jpg

Българската демокрация все още е в пубертетска възраст. Тя е незряла, ...

15 ян. 2021 | 11:54

Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп! Не се гаси туй, що не гасне!

-1553258827.jpg

Благодаря Ви, президент Тръмп, че се извинихте на сърбите за ужасната война на ...

15 ян. 2021 | 20:15

Априлските шеги на историята в една дата - 4 април

-1610724934.jpg

На 4 април Тодор Живков става генерален секретар на БКП, а се говори още, че ...

15 ян. 2021 | 16:47