Изключен си от партията!

19587 | 11 окт. 2013 | 09:25

В България гонят за волнодумство, в Швеция ти назначават комисия, в САЩ дори не те приемат

-5.jpg-5.jpg

Лидерът на БСП Сергей Станишев връчва партийни книжки на нови членове на партията.


Склонността на българската политика да се провежда предимно задкулисно и да оставя у избирателите усещане за заговор не е никаква изненада. Особено ако човек внимателно се зачете в уставите на големите партии у нас. А сравнението с устройството на сродни структури във водещи световни демокрации не е никак в полза на родната действителност. Общото впечатление е, че в чуждите партии много лесно се влиза; членовете им необезпокоявано стават партийни дисиденти и формират вътрешна опозиция, която лидерите не просто приемат, а дори приветстват; от чуждите партии много трудно се гони, а от някои това дори е невъзможно, защото няма прием. В нашите е точно обратното - сравнително трудно се влиза, обикновено с централно одобрение; много лесно се гони и се изисква пълно подчинение на лидера, като не се позволява никаква вътрешна опозиция. Всяка крачка встрани от формираната от ръководството политика води до незабавно изключване без много формалности. Само в БСП има традиция да се критикува председателят от съпартийци, но Сергей Станишев постигна най-големи успехи в превръщането на партията в лидерска.

Най-голямата българска партия вляво - БСП, твърди в устава си, че е „наследник на богати революционни традиции“, което е завоалирано казване, че е приемник на БКП. За да станеш член, трябва да си съгласен с това. Трябва

да положиш
и допълнителни усилия

да напишеш заявление, да го предадеш в общинския или районния съвет на БСП, да изчакаш съответната организация да се събере на събрание и да гласува дали те допуска. Ако събранието по-късно установи, че не работиш достатъчно за БСП (според чл. 19 от устава), може да гласува да те изключи.

Да сравним този режим с реда в подобна партия от по-развита демокрация - Шведската социалдемократическа партия. Там просто е достатъчно да се регистрираш в местния клуб и да започнеш да плащаш членски внос. Същото важи и за английските лейбъристи. Няма събрания, на които да гласуват членството ти. Механизмът по изключването от Шведската социалдемократическа партия е изключително сложен. Първо се прави предложение от местната организация, след това се събира специална комисия, назначена от националния борд. Тя проучва случая и предлага на борда своята версия, решението за гонене се взема с повече от ¾ от гласовете на националното управително тяло, а не с обикновено мнозинство на районната организация, както е в БСП. Лесно влизане, трудно излизане, само по много основателни причини, които не са несъгласие с лидера. Защото в устава си Шведската социалдемократическа партия обяснява подробно какъв е редът за подаване на възражения срещу решенията на ръководството. Те са очаквани и уставът казва как да се придвижват.

Лейбъристите във Великобритания също гонят с решение на националното изпълнително бюро. Преди това са разписали в устава си много страници с правила, които трябва да бъдат нарушени, за да се стигне до подобен изход. Условията за изключване от БСП са няколко реда мъгляви обяснения, в които може да влезе почти всичко.

Десните и центристките партии у нас също изглеждат неблагоприятно до събратята си в по-развития свят. За да станеш член на ГЕРБ, ДПС, СДС или ДСБ, също трябва да подадеш молба, която да бъде разгледана, и ако няма възражения от ръководството в определения от уставите им срок, местната структура гласува да те приеме.

При ГЕРБ е най-централизирано - решение за прием на нови членове се взема от най-висшия национален орган на партията. За сравнение - за да станеш републиканец в САЩ, е напълно достатъчно да заявиш, че си такъв. Никой не те приема, никой не те изключва. Можеш да отидеш да се регистрираш в избирателната комисия като републиканец, но това не води до

никакви права
и задължения

освен възможността да участваш в предварителни избори. Там дори и членски внос не ти искат. Издигането ти нагоре е въпрос на твоя лична инициатива - примерно да се кандидатираш за изборен пост на ниско ниво като републиканец, сам, без партията да те предлага. Само в един случай се предвижда нещо като гонене. Мястото на член на националния комитет се обявява за свободно, ако той не е съгласен с партийната кандидатура за президент на страната. Федералното ръководство на републиканците е колективно и дори си няма формален лидер.

Консерваторите във Великобритания рекламират членството в партията си съвсем в бизнес стил - с отстъпки от членския внос за офицери от армията и за млади хора. В състава им влизат десетина различни идеологически групи, половин дузина клубове по интереси - сред които дори и „Тори за гей права“, няколко тинк-танка. Всички те защитават различни виждания за развитието на партията и лобират за различни акценти върху дейността й. Никоя от тях не е заплашена от изключване, даже с гордост си ги закичват на ревера при търсене на нови членове.

А у нас ДПС примерно гони по устав за „нарушаване единството на партията и създаване на разкол между членовете й“, „разпространяване на клевети или невярна информация за членовете и ръководството на партията“ и „издаване на партийна тайна“, което категорично убива в зародиш възникването на всякакви реформатори и дисиденти вътре в политическата сила.

В СДС изключват за „недвусмислено изявление пред медиите по време на предизборна кампания, подкрепящо друга политическа сила“ - твърде разтегливо понятие, в което може да влезе дори добронамерено отношение към опонент. Излиза, че от СДС изискват само твърда и

категорична омраза към съперниците

„Противодействие на взети от СДС решения“ също е уставно условие за изключване от партията и практически отрича дисидентство. Процедурата в ДСБ за гонене е малко по-сложна и сравнително най-демократична - предвижда разглеждане на отделните случаи от национален арбитраж и вътрешнопартиен защитник на набедените за натиряне (нещо като омбудсман). Те се избират обаче ведно с ръководството за определен мандат и може да се предположи, че това ги прави по-скоро подчинени на лидера. За разлика от назначаването на различна комисия за всеки различен казус, както е при шведските социалдемократи.

Всички партии без изключение предлагат на членовете си само силна централизация и тежка лидерска доминация. Очевидно в тях могат да оцелеят и да се изкачат нагоре до националната политика само послушни хора, които познават две състояния - на воден и на водещ, но никога на партньор или дисидент и реформатор. И това е бетонирано в уставите. Особено обезпокоителни са условията на ДПС за изключване - лоши думи срещу ръководството и издаване на партийна тайна. Каква тайна би могла да има една партия, твърдяща, че работи „на ползу роду“? Това обикновено е характерно за корпорациите.

Така че колкото и призиви за демократизация и прозрачност на политиката да издигнем, те няма как да се реализират, докато тя се прави от партии с устройство като патриархални кланове и тайни общества. 

(в. Преса, печатно издание, брой 277 (628 от 11 октомври 2013)


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35