Работещи ученици ще спасяват техникумите

10828 | 15 окт. 2013 | 07:26

50 000 деца са напуснали професионалните гимназии за 10 години

-4.jpg-4.jpg

Ресторантьорството и хотелиерството са най-предпочитани сред тийнейджърите.


Работещи ученици ще връщат стария престиж на техникумите. До месеци в България ще заработи така наречената дуална система на обучение, при която тийнейджърите едновременно учат и работят, стана ясно вчера на форум за професионалното образование в Министерския съвет.

 

Цели пред България до 2020 г.

75% заетост във възрастовата група 20-64 години

10% рано напуснали образованието вместо сегашните 15

40% от 30-34-годишните да са завършили висше или еквивалентно образование вместо досегашните под 35 на сто

     

Подобна формула от години работи в Германия и Швейцария - страните отличници при реализацията на младежи. Идеята е три или четири дни учениците да са по класните стаи и да учат, а веднъж-два пъти седмично

да отиват в цехове и фабрики

и да практикуват в реална работна атмосфера наученото. Зад идеята на министър Анелия Клисарова застанаха евродепутатът Ивайло Калфин и посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева. Идеята е за труда си младежите да получават, макар и символично, възнаграждение - под минималната работна заплата. Сред обсъжданите идеи са отличниците от техникуми да бъдат гарантирано наемани след дипломиране или пък да влизат с преференции, ако решат да продължат обучението си в университет.

Че техникумите ни са на командно дишане, е ясно от години. Вчера за първи път обаче образователните власти у нас признаха истинския размер на бедствието. Само за последните 12 години децата в техникумите са намалели с 50 000, обяви вчера ресорният министър Анелия Клисарова. И малцината записващи се в тях не са на нужното ниво: влизат само най-слабите и най-малко мотивирани ученици.

„Как очакваме в такъв случай те да развиват високотехнологични производства“, не скри тревогата си министърът. Заради отлива на деца всяка година от 2001-ва насам у нас са „умирали“ по 5 професионални гимназии. От началото на века вече 60 подобни институции са закрити. Застаряващи и все по-малко са и преподавателите. Едва всеки десети учител в техникум е до 34-годишна възраст. 2860 млади педагози са напуснали системата, съобщи още Клисарова. Тя призна, че става все по-трудно да се намерят професионалисти, които да водят

практическите занятия на тийнейджърите

Засега директорите успяват да закрепят положението, като наемат на работа пенсионери. С 1625 е нараснал броят на учителите до 60 години. Като основен проблем проф. Клисарова открои факта, че и съществуващите техникуми не произвеждат нужните кадри. За да привличат ученици, директорите залагат на модерни и атрактивни специалности като обучения в областта на туризма, ресторантьорството, информационните технологии. Така на практика индустрията е почти

изцяло лишена от средни технически кадри

Въпреки че бизнесът се задъхва за металурзи, заварчици, шлосери, училищата произвеждат на конвейер работници за леката промишленост и почти никакви за индустрията. Куриозно, но съществува дори риск да останем без асансьорни техници. От просветното ведомство съобщиха, че миналата година в София е имало нулев прием в тези паралелки, въпреки че професията е перспективна и вече почти не се строят кооперации без асансьор. 


© Антон Станков


Премиерът Пламен Орешарски и министър Анелия Клисарова обсъдиха професионалното образование в присъствието на евродепутата Ивайло Калфин и председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев.   

Пламен Орешарски: Образованието ни е далече от модерното

Образованието ни днес е все по-далече от модерните форми на преподаване и от съвременните практики, призна вчера премиерът Пламен Орешарски. „Нашите ученици лесно цитират, но трудно решават практически казуси. Съществуващите някога техникуми отдавна са закрити“, коментира още той, но не скри опасенията си, че сляпото пренасяне на немския модел на професионално образование може да не е толкова ефективен на родна земя.

Орешарски отново заяви, че образованието ще е приоритет на бюджет 2014 г. Той обаче не съобщи колко пари ще бъдат заделени за просвета. Премиерът каза, че до 2020 г. държавата ще налее 100 милиона лева за борба с младежката безработица. Със средствата ще бъдат субсидирани бизнесмени, които наемат току-що завършил гимназия или ВУЗ професионалист до 4 месеца след дипломирането му или след загуба на предишна работа. Парите ще дойдат по оперативните програми от Брюксел. В момента 12,9 на сто от българите на възраст между 15 и 24 години нито работят, нито учат. При следващата възрастова група между 25- и 34-годишни всеки трети нито се труди, нито повишава квалификацията си в университет. 

 

Младежите: Стига зубрене!

С декларация навръх дискусията за бъдещето на образованието излязоха и от Съюза на учениците в България. „Учат ни да зубрим материал, а не да мислим“, възпротивиха се от организацията на остарелите методи за преподаване. Те припомниха, че 41% от тийнейджърите са функционално неграмотни - тоест разпознават буквите и могат да прочетат даден текст, но се провалят, ако им се наложи да извличат информация от него и да го анализират.

От съюза са формулирали свои искания до институциите. Основните сред тях са на всички навършили 16 години да се дава възможност да посещават стажове и практики в държавната администрация. Малките са възроптали и срещу огромния процент възрастни учители и са настояли 10 на сто от педагозите във всяко училище да са под 35 години, както и в клас по-често да влизат студенти.

Учениците са поискали държавата да стимулира с по-високи суми отличниците и социално слабите. Настояванията им са бонусите да са 15 на сто от минималната работа заплата. В момента тя е закована на 310 лв., а най-изявените прибират по 21 лв. като награда за шестиците. Стипендията за отличен успех на гимназистите не е повишавана вече повече от 10 години. 

   

Наученото извън класната стая ще се признава

Валидиране на неформално придобити умения. Това ще залегне в новия Закон за професионалното образование, съобщиха вчера от просветното министерство. Зад сложната фраза всъщност се крие нещо просто - младите хора ще получават тапия за всяко умение, усвоено на достатъчно високо ниво, но извън класната стая.

Така например, ако семейство дълги години е живяло в чужбина, а след това се върне у нас, на малчуганите ще бъде давана възможност да докажат, че знаят дадения език на високо ниво и да получат съответния документ, който да го удостоверява.

Ако пък родителите са сръчни и са научили децата си да боравят с шевна машина, могат да лепят плочки или да боядисват, малките ще получават свидетелство, че имат квалификация. Идеята е така младите хора да намират по-лесно реализация, поясниха от работодателските организации. 

 


Бизнесът сам да си поръчва служители

Бизнесът да си поръчва служители, а техникумите да ги обучават. За това преговарят властта и работодателските организации. „Сега произвежданите служители не отговарят на нашите нужди“, коментира излизащите от професионалните гимназии младежи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. „Няма работа за хората, но няма и хора за работата“, коментира лаконично той патовата ситуация на родния трудов пазар. От една страна, безработицата е сред най-високите в Европейския съюз, от друга - липсват ни не само средни техници, но и висши мениджъри.

За да се чуе гласът на бизнеса, регионалните инспекторати по образованието вече събират заявки от местните органзации на предприемачите от какви млади колеги ще имат нужда през следващите години. Преди години в редица региони са създавани професионални училища, които обучават на занаяти, нетърсени и неприложими в даден регион.

Работодателите вече са заявили готовност и да създадат специални стипендии за младите си ученици. Така те ще си гарантират, че след няколко годинив във фирмата ще се влее свежа кръв, а в замяна не само ще предадат знанията си, но и ще помагат на учениците с битови грижи като заплащане на квартира, храна, джобни.

По места бизнесмените ще умуват и как да подобрят материалната база на техникумите. На места все още стърчат строените навремето общежития, но условията са близки до мизерията, а поддръжката на блоковете само затруднява излишно и без това празните училищни каси. 

(в. Преса, печатно издание, брой 281 (632 от 15 октомври 2013)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47