Полиция, Русия, арест

В Русия:

Да забраним ли с указ чужденците?

6458 | 16 окт. 2013 | 14:09

Визи за бивши съветски републики, забрана за покупка на земя от чужденци и дори концлагери са сред идеите за ограничаване притока на опасни

Автор:Да въведем визи за хората от бившите съветски републики, да забраним свободно да се продават жилища в Русия на чужденци. А най-добре да забраним и тях самите. Така посрещат руското общество и властите неуправляемата ситуация в миграционната политика. Предложи ли някой "да си съберем ума", хората у нас отвръщат: няма време, изпуснали сме вече нещата. 

Безредиците в московския район Западно Бирюльово нямаше как да не станат повод за множество нездрави инициативи. Всекиму се ще да заслужи капчица народна любов. Най-важното явно не е да вземаш решения с дългосрочна ефективност. Само не забравяй "да бележиш точки", та всички да те припознаят сред основните борци с "миграционната заплаха". Състезанието не е само между власт и опозиция. Конкурират се различни клонове на властта, партии, министерства и граждански организации като Обществената палата.

Най-широко отразявана инициатива за момента е тази на Алексей Навални. Събират се сто хиляди подписа, които да накарат Държавната дума да обсъди въвеждането на визов режим с постсъветските републики от Средна Азия и Закавказието. Това предложение изглежда и най-безопасно, тъй като няма практически никакъв смисъл.
Причините са няколко. Първо, ако някой проявява по-висока агресивност от средната за Москва, това изобщо не са средноазиатците. Второ, тях отдавна вече ги доставят масово в Русия по добре уредени канали, създадени от полукриминалния бизнес и корумпираните чиновници. Дори визите да спрат част от 
притока, това ще са малцината законопослушни граждани на Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан, готови и способни бързо да се адаптират в Русия, а техните културни устои не са твърде различни от тези на средните московчани. 
Повечето мигранти просто ще плащат допълнително за визи на граничарите или на Федералната миграционна служба. За средноазиатците това ще е ново орязване на припечеленото - нищо повече. Също и за тези, които идват в Русия съвсем за друго, а не на гурбет. За други някои обаче ще е добра печалба. 

Визовата инициатива има доста шансове да успее. Най-вероятно впрочем ще я присвоят хора от управляващата партия. В този дух говори вече отдавна губернаторът на Московска област Андрей Воробьов, а и мнозина други представители на "Единна Русия". Остава само да се изкаже Владимир Путин - той просто трябва да уреди въпросните решения в контекста на ОНД и Митническия съюз, за да не противоречат на формалните международноправни ангажименти на Русия.

Сериозни проблеми явно се очертават за Евразийския съюз - ще се наложи Москва да издейства аналогични решения от Казахстан и Беларус, а те едва ли ще склонят да подпомогнат Русия, включвайки се в градежа на обща бариера срещу хората от Кавказ и Средна Азия.

Освен визовата епопея има и куп други предложения - плод на разгорещен чиновнически ум. Според някои трябва дори фактически да забраним чужденци да купуват или да вземат под аренда недвижими имоти в Руската федерация.

"Просто е необходимо", намекват източници на Газета.ру от президентската администрация. А "Известия" направо цитира Владимир Затомски от икономическото министерство, който твърди, че до две седмици ще бъде готов и съответният законопроект. Министерството разчитало той да бъде обсъден и приет от парламента през 2014 г., после подписан от президента и да влезе в сила от 2015 г. Експерти на вестника се позовават на сходни мерки, каквито днес всъщност липсват, но според тях още действат в Швейцария и Чехия. И уверяват, че те ще възпрепятстват появата на "етнически анклави", без изобщо да аргументират голословните си предположения.

Погромът в Бирюльово

Но предложенията сериозно ограничават правата на всички чужденци на руска територия. Планирано било например да се обособят в "отделна категория" чуждестранните граждани и юридичесикте лица, "хората без гражданство и руските компании, в чийто уставен капитал гореизброените категории имат дял от 50 на сто и повече". Специален орган ще им дава (или не) разрешение да купят недвижим имот в Русия.

Ако не става дума за обикновена вестникарска лъжа, ако тук има поне мъничко истина, приемането на такъв закон ще има мащабни последици. Първо, повечето жители с чуждо гражданство ще напуснат Русия. Второ, фактически ще бъдат национализирани много от недвижимите имоти на чуждестранните и офшорните компании. Трето, гарантираме си скандал в отношенията със съседни страни, и то съвсем не от Средна Азия, а примерно от ЕС. Накрая, четвърто, неизбежно ще се сринат цените на арендния пазар на жилища. Особено в Москва, където днешните космически цени се поддържат в горната ценова категория от чуждите граждани, заради които плащат техните фирми, а в долната - от гурбетчиите.

Покрай другото в големите градове със сигурност ще рухнат и цените за покупка на недвижими имоти. Неясно е впрочем ще важи ли всичко това и за собствеността върху земята, тоест ще бъдат ли принудени да искат съответните разрешения фабриките и търговските центрове - собственост на чужденци, и т. н. Безспорно ще има и други някакви последици, просто е трудно да ги предвидим отсега. В общи линии обаче изброеното стига, за да схванем колко е безумна инициативата, родена било в президентската администрация, било в Министерството на икономическото развитие.

В недрата на Обществената палата са узрели вече и други предложения. Там искат да тръгнем по друг път - изкуствено да създадем специални гета. Предлагат например да построим край печално известната Покровска плод-зеленчукова борса (в Москва - терен на междуетнически сблъсъци в неделя след убийство на руснак, в което е заподозрян азербайджанец, б. р.) евтини хотели, полицията да следи тираджиите да нощуват точно там и да не излизат нощем, а на всички служители и посетители в обекта поголовно да се вземат пръстови отпечатъци. Нито сянка от помисъл, че ще бъдат нарушени елементарни граждански права. Бездруго всички отдавна са ги забравили. Авторите на подобни идеи хич и не подозират, че предлагат един вид концлагери. Важното е да бъдат забелязани сред борците с нелегалната миграция и етническата престъпност. 

Уви - това със сигурност не са последните, нито най-абсурдните предложения, родени от погрома в Бирюльово. Малцина се интересуват от същинските проблеми на местните жители руснаци, на средноазиатските мигранти, пришълците от Северен Кавказ и на тираджиите. Репресивните нововъведения сто на сто ще растат като лавина; не помогнат ли пръстовите отпечатъци, няма начин скоро да не помислим за чипове в главите на населението и на влизащите в страната. Проблемът обаче ще си остане цял-целеничък. На по-ниско ниво полицията няма да брани хората от уличната престъпност, етнически криминални структури пък ще корумпират властите у нас. А отгоре ще долитат идеи да забраним с укази зеленчуковите борси, етносите, мигрантите - най-добре и всички чужденци наведнъж. Щом останем без тях, Русия вмиг ще разцъфти.  


 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21