О.р. ген. Васил Зикулов:

Никога не сме вербували българи

13262 | 20 окт. 2013 | 10:26

Военното разузнаване не се интересуваше кой разказва вицове за Тодор ЖивковВ четвъртък, 17 октомври, най-известният ни военен разузнавач генерал-полков­ник Васил Зикулов навърши 90 години. Името му е легенда не само в разузнаването, но и в цялата войска. Армейците говорят с възхищение и преклонение за него. Казват, че той е еталон за принципност, честност и безкомпромисност, щом трябва да се бранят интересите на родината. Роден е през 1923 г. в сливенското село Ичера. Завършва с отличие две военни академии в СССР. Служи в армията на различни висши командни длъжности. Оглавява военното разузнаване от 1967 до 1991 г. Това може би е човекът, посветен в най-големите тайни на държавата.

 

Най-много ме възмущава обстоятелството, че сега един дълбоко несправедлив закон за досиетата, чиято философия е сбъркана, слага знак за равенство между

бившата Държавна сигурност и военното разузнаване. Подтекстът е ясен - внушава се, че и военното разузнаване е било репресивна служба на бившия режим. Това е обида не само за мен, но и за служителите, които работеха и в момента работят в него. Просто недоумявам как такава измислена теза е залегнала в закона. Искам да поясня, че разузнаването в армията не е някаква обособена дейност. То е вид осигуряване на боя - както инженерното, химическото, свързочното, тиловото и т.н., които се извършват от командирите. Нали

за да победиш противника

трябва да унищожиш неговите цели и огневи средства. А за да ги поразиш, трябва да ги разузнаеш. Казвах на моите хора: „Не ме интересува кой и какви вицове разказва за Тодор Живков. Искам да знам дали някой готви война срещу нас.“ И на това съм държал стриктно. Бях забранил да се събира политическа информация. Горд съм, че българското военно разузнаване има голям принос в опазването на мира. Това не са пресилени думи. Третата световна война не избухна, защото нито един от двата противоборстващи блока нямаше такова предимство, че ако нападне другия, може да победи при приемливи загуби. Тоест трябва да имаш информация и да си убеден, че противникът е наясно с това, за да не извърши агресия срещу теб. А ние имахме много информация.
Военно превъзходство не се постига само чрез танкове и ракети, а и чрез изпреварващи разузнавателни данни.

Ето това беше нашият принос. Военното ни разузнаване работеше предимно по обекти в Южния фланг на НАТО. Ако нямахме превес в това отношение, винаги можеха да ни ударят или да предприемат частични действия срещу България, които след това лесно могат да прераснат в термоядрена война.

Ние никога не вербувахме българи. Те работеха за нас и ни сътрудничеха само по патриотични подбуди. Вербувахме предимно етнически турци, близки и роднини на изселници. Така създавахме впечатление в турското контраразузнаване, че имаме много агенти. А това не бе вярно. Турция е мъчна страна за разузнаване. За сметка на това пък нейното контраразуз­наване никога не успя да разбере какво ние знаем. А това бе

голямото ни предимство

 

Ние имахме и сега имаме много мощно и добро електронно разузнаване. Знаехме например кога Втора американска въздушна дивизия, която е в САЩ, се вдига във въздуха. Кой самолет излита и накъде отива. Знаехме дори имената на пилотите и слушахме какво си говорят. Разузнавахме ги от България. Тук искам да направя следната аналогия - СРС-тата, които е използвал Цветан Цветанов, не стават за разузнаване. С тях може да се подслушват само квартири и офиси, но не и военни обекти. Например центърът за управление на тактическата авиация в Измир не може да се слуша със СРС-та на Цветанов. Това може само  българското военно разузнаване. И го правеше, когато бяхме противници.

САЩ държаха ядрени заряди срещу нас в Гърция и Турция. Те се намираха в специални складове - за авиационни боеприпаси и за наземно оръжие като артилерийски снаряди и ракети. Това бе главната ни задача - да разберем къде са тези складове и да ги държим постоянно под око. За да не допуснем внезапност при използването на ядрено оръжие от страна на врага.

Но атомното оръжие не може просто ей така да го вземеш от склада, да го извадиш оттам и да го хвърлиш срещу противника. То се изнася скришом в даден район. Там се сглобява и се поставя в системата, която ще го пренесе до целта на наша територия. Това може да е самолет, ракета или оръдие. Има доста процедури и технически дейности, които изискват време, докато стане готово за изстрелване. Затова държахме постоянно под око складовете, знаехме движението, какво става в тях и извън тях. Наблюдавахме ги чрез обслужващия персонал, който бе от турци и гърци. Имахме постоянна информация и

веднага щяхме да засечем

евентуално скрито излизане на хора и техника от складовете и изнасянето им в определен район.

 

Ще отворя скоба, за да добавя, че не можехме да вербуваме американските военни, които работеха в ядрените бази и складове в Гърция и Турция, защото получаваха големи заплати и няма как да дойдат да сътрудничат на българското военно разузнаване. За тях бяхме евтини. Те можеха да отидат да сътрудничат на западногерманското разузнаване например, но никога при нас поради тази финансова причина. Въобще ние знаехме много за американ­ците, но ще призная, че и те знаеха много за нас. 

 
(в. Преса, печатно издание, брой 286 (637 от 20 октомври 2013)

 


От категорията

Валентин Вацев: Борисов е наказание за нашите грехове

-1484498737.jpg

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка ...

6 авг. 2020 | 17:56

Първан Симеонов: Борисов губи играта на нерви при един почти спечелен мач

Първан Симеонов-1543427061.jpg

Ако довчера протестът вървеше към маргинализация, по-скоро след вчера върви към ...

6 авг. 2020 | 13:16

„Взгляд“: Конкурентите хвърлиха организираната престъпност срещу Тръмп

-1591002908.jpg

В исторически план Демократическата партия на САЩ през целия XX век - особено в ...

9 авг. 2020 | 17:00

Разкриват тайните на "Света София" в Истанбул

Снимка: Анадолска агенция-1596973126.jpg

Триизмерно сканиране на подземните вентилационни тунели на храма разкрива как ...

9 авг. 2020 | 14:37