Рано е на армията за пенсия

8731 | 22 окт. 2013 | 07:33

България е на ветровит кръстопът и това го знаем не само ние, но и чуждите спецслужбиЗаседанието на парламентарната комисия по отбрана, която пусна внесения от депутати от левицата законопроект, предвиждащ да отпадне изискването за възраст за пенсиониране в армията, е добър знак за консенсус по въпросите на отбраната. Тогава и депутат от ГЕРБ обяви открито, че ще подкрепи идеята. Но предстои битка в пленарната зала и още е рано военният министър Ангел Найденов, като най-голям радетел да отпадне това изискване, да мисли за шампанското.

Когато бе на власт, кабинетът на Бойко Борисов направи голяма глупост, като въведе възраст за пенсиониране само за военните. Дотогава всеки униформен можеше да избира: да излезе в заслужен отдих след 27 г. служба или да остане в строя до пределната възраст за съответното звание. През 2012 г., след като ГЕРБ промени социалния кодекс, само за два месеца близо 800 офицери хвърлиха рапорти за уволнение. Толкова командири за толкова кратко време войската ни не е губила и в най-лютите войни.

Правителството на Борисов водеше антисоциална политика във войската и хората масово напускаха. В момента има 4000 вакантни места за войници, сержанти и офицери. Цели звена в армията са оголени, защото няма кадри. Поради разбираеми причини не мога да съобщя точно кои, но положението е тревожно.

В НАТО няма изискване за възраст

Затова не ми е ясна отрицателната позиция на социалния министър Хасан Адемов, който е твърдо възрастта да се запази и да не се връща старото положение. Мотивите му, че ще се натовари бюджетът на НОИ, защото ще се увеличи бройката на ранните пенсионери, издишат. Военният рядко слага мека шапка след 27 г. работа. По силата на елементарната логика, че най-добрата пенсия е заплатата. Ако сега върнат старото положение, 1185 офицери ще могат да се пенсионират. Но проучванията сочат, че от това право ще се възползват не повече от 50 души. А какво лошо има в това да си осигуриш пенсия, след като навъртиш службата в строя и близо три десетилетия живееш с ограничени граждански права и разчиташ на една гола заплата? Във всички армии на НАТО и на ЕС е така. Само тези на Македония и на Босна и Херцеговина са изключение. Подобна възможност прави военната професия по-привлекателна. Особено за войниците, защото те са най-ощетени. Никой вече не влиза в казармата само заради гол патриотизъм. Да не забравяме, че войската ни е наемна. Ако икономиката, дори пазарът на труда се оживят, ще останем съвсем без редници.

Затова си мисля, че е рано армията да излиза преждевременно в пенсия. Не сме нито Монако, нито Лихтенщайн, за да се лишим от нея. България е на ветровит кръстопът. Това си го знаем. Но го знаят и чуждите спецслужби. Ами ако се сбъднат някои техни прогнози, че след две години сирийските бежанци у нас може да станат и 100 000 души? 

(в. Преса, печатно издание, брой 288 (639 от 22 октомври 2013)


 


От категорията

Вацев: ГЕРБ е приключило политическо мероприятие. Борисов е жертва на собствената си автохипноза!

-1483006672.jpg

Политическият разум на ГЕРБ се отдели от действителността. Те не живеят в ...

5 авг. 2020 | 14:25

Владимир Костов: Имаме ли ръст и сили да понесем отговорностите ни?

-1469249999.jpg

Личност, семейство, национална общност, държава! Стабилността на тази вертикала ...

5 авг. 2020 | 11:34

Преди две години Младежи ГЕРБ се бяха запътили на събитие на БСП

-1596707045.png

За мен е изключително учудващо как представители на партия ГЕРБ за десет години ...

6 авг. 2020 | 12:23

Тодор Живков – Човекът от народа, си отиде на днешния ден преди 22 години

-1510298944.jpg

Човекът, който 33 години управлява страната и провежда ударна индустриализация, ...

5 авг. 2020 | 18:27