Рано е на армията за пенсия

8961 | 22 окт. 2013 | 07:33

България е на ветровит кръстопът и това го знаем не само ние, но и чуждите спецслужби



Заседанието на парламентарната комисия по отбрана, която пусна внесения от депутати от левицата законопроект, предвиждащ да отпадне изискването за възраст за пенсиониране в армията, е добър знак за консенсус по въпросите на отбраната. Тогава и депутат от ГЕРБ обяви открито, че ще подкрепи идеята. Но предстои битка в пленарната зала и още е рано военният министър Ангел Найденов, като най-голям радетел да отпадне това изискване, да мисли за шампанското.

Когато бе на власт, кабинетът на Бойко Борисов направи голяма глупост, като въведе възраст за пенсиониране само за военните. Дотогава всеки униформен можеше да избира: да излезе в заслужен отдих след 27 г. служба или да остане в строя до пределната възраст за съответното звание. През 2012 г., след като ГЕРБ промени социалния кодекс, само за два месеца близо 800 офицери хвърлиха рапорти за уволнение. Толкова командири за толкова кратко време войската ни не е губила и в най-лютите войни.

Правителството на Борисов водеше антисоциална политика във войската и хората масово напускаха. В момента има 4000 вакантни места за войници, сержанти и офицери. Цели звена в армията са оголени, защото няма кадри. Поради разбираеми причини не мога да съобщя точно кои, но положението е тревожно.

В НАТО няма изискване за възраст

Затова не ми е ясна отрицателната позиция на социалния министър Хасан Адемов, който е твърдо възрастта да се запази и да не се връща старото положение. Мотивите му, че ще се натовари бюджетът на НОИ, защото ще се увеличи бройката на ранните пенсионери, издишат. Военният рядко слага мека шапка след 27 г. работа. По силата на елементарната логика, че най-добрата пенсия е заплатата. Ако сега върнат старото положение, 1185 офицери ще могат да се пенсионират. Но проучванията сочат, че от това право ще се възползват не повече от 50 души. А какво лошо има в това да си осигуриш пенсия, след като навъртиш службата в строя и близо три десетилетия живееш с ограничени граждански права и разчиташ на една гола заплата? Във всички армии на НАТО и на ЕС е така. Само тези на Македония и на Босна и Херцеговина са изключение. Подобна възможност прави военната професия по-привлекателна. Особено за войниците, защото те са най-ощетени. Никой вече не влиза в казармата само заради гол патриотизъм. Да не забравяме, че войската ни е наемна. Ако икономиката, дори пазарът на труда се оживят, ще останем съвсем без редници.

Затова си мисля, че е рано армията да излиза преждевременно в пенсия. Не сме нито Монако, нито Лихтенщайн, за да се лишим от нея. България е на ветровит кръстопът. Това си го знаем. Но го знаят и чуждите спецслужби. Ами ако се сбъднат някои техни прогнози, че след две години сирийските бежанци у нас може да станат и 100 000 души? 

(в. Преса, печатно издание, брой 288 (639 от 22 октомври 2013)


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29

Валерия Велева: За шарана в политиката и котарака Леополд

-1495117440.jpg

Слави Трифонов реагира на политическо послание в неговия чалгарски стил. Не ...

19 ян. 2021 | 23:45