Русия ангел, Торбалан и по-страшният Слендърмен

16790 | 25 окт. 2013 | 08:24

Кой ще проверява мургаво дете у бели родители?„Полицията в Хелзинки вече разследва няколко сигнала за подозрителни случаи на мургави дечица с черна коса в бели семейства“, написа на шега в Туитър потребителят Vermilion. Явно на човека му е дошло в повече, след като отнеха и от ромско семейство в Ирландия светлооко и светлокожо дете. И то насред разгара на истерията с Мария в Гърция.

Случката с 4-годишното момиченце ни показа какви расисти сме, колкото и хуманни и благоприлични да сме иначе на пръв поглед. Първопричината скандалът да се раздуха до такива размери са дълбоко вкоренени предразсъдъци. За тях понякога и не подозираме, докато не се усетим как ирационално се плашим от лошите цигани, които крадат бели деца. Съмнявам се, че целият този медиен интерес би се състоял, ако имахме мургаво дете, което живее при светли родители. Или мургаво дете при мургави родители. Кой би тръгнал тогава да проверява дали хлапето е тяхно собствено биологично отроче, или е крадено, купено, подарено? Пък и да прави ДНК тестове, да издирва с Интерпол истинските майка и баща?

Русия ангел, както наричат всички 4-годишната Мария, е на пръв поглед безобидно кичозно клише. Обаче представете си, че детето беше мургавичко? Тогава как да го нарекат? Черния ангел? Или направо черния демон? Така на подсъзнателно ниво всичко русо става херувимско и божествено, а всичко черно - дяволско, от Сатаната.

И неусетно чрез една безвкусна метафора се пренасяме директно към архетипния образ на Торбалан, грозното космато черно страшилище, което краде малки деца, ако не слушат. Всички култури имат такъв герой - в англоезичните страни е Бугимен, в Испания е Ел омбре дел сако, имат си Торбалан чак в Япония, Хаити, Иран и Конго. Повечето деца поне доскоро растяха със страх от него. Ето ти я подсъзнателната основа, на която бе изградена сензацията с Мария.

Само че новото време роди друга митологема - Слендърмен. Това е един от най-популярните измислени образи, създадени в интернет, който се появява от време на време в някой филм, комикс или книга. Всява у новото поколение по-голям ужас от този, който Торбалан е предизвиквал у техните родители. Слендърмен е облечен в костюм, с много бяла кожа и дълги ръце. Каква хубава метафора на административната машина и на благоприличния бюргерски свят, които си затварят очите, когато бели родители „крадат“ бели или черни деца чрез полулегални осиновявания и се възмущват и реват до бога само ако „рус ангел“ се отглежда от „черни чудовища“. Ами те може би се грижат по-добре за това дете от белите му родители. Да де, ама не са руси...

(в. Преса, печатно издание, брой 291 (642 от 25 октомври 2013)


 


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35