Русият ангел, Мария

Световни издания:

Аферата "Русият ангел“ подклажда дискриминация срещу ромите

5704 | 25 окт. 2013 | 09:08

Разрешаването на мистерията около откритото у ромско семейство русокосо момиченце е сред водещите теми за чуждите издания

Автор:


 


Българка призна, че малката Мария може би е нейна дъщеря. Подозренията в тази насока се затвърждават и от факта, че няколко от останалите деца на ромката приличат на откритото в Гърция дете. Те са със светла кожа, сини очи и светла косата, отбелязва британският в. "Дейли телеграф". 

В друга статия обаче изданието посочва, че ромски правозащитни организации изразяват безпокойство, че случаят ще засили предубежденията, че щом у ромско семейство бъде открито русокосо дете, то обезателно не е на това семейство, а е било предмет на трафик на хора. Подобно притеснение изрази изпълнителният директор на Европейския център за правата на ромите Дезидериу Гергели. Той съобщава за четири случая на прибрани от ромските им родители русокоси деца. В Ирландия по-специално случаите са два, като ДНК анализи показаха,
че децата все пак са на ромите. 

Британският в. "Гардиън" отново се връща към темата за трафика на деца, който излиза наяве с аферата с малката Мария. Подозрения в тази насока има заради факта, че жената в Гърция, която твърдеше, че е майка на Мария, имала две самоличности и твърдяла, че е родила шест от тринайсетте си деца само за 10 месеца.

"Индипендънт" подобно на "Дейли телеграф" се спира върху стереотипите за ромите, довели до погрешното отнемане на двете руси деца от техните ромски родители в Ирландия, само защото не приличали на тях. В единия случай дори ставало дума за румънски роми, настанили се в Ирландия преди 11-12 години. 

Като цяло историята с малката Мария обаче насочи вниманието върху проблемите на ромите след падането на комунизма.
Тласкани от безработицата те се превръщат в бреме за социалните грижи или разчитат на дребната престъпност. В някои европейски страни това възвърна ненавистта към ромите и доведе до създаването на антиромски патрули, например в Унгария. С отварянето на европейските граници проблемът от източна Европа се премести в Западна Европа, отбелязва "Индипендънт". Като пример се посочва Франция, където на 11 октомври в Нанси 26 роми от Хърватия бяха осъдени за това, че са заставяли децата си да крадат суми, възлизащи на стотици хиляди евро. Мащабите на престъпленията потресоха французите. Разследването стигна и до Хърватия, където членовете на ромския клан, извършвал обирите във Франция, живеели в разкошни мраморни вили. В статията си вестникът посочва обаче, че в редица европейски страни ромите все пак са успели да се интегрират. В Испания например ромските деца посещават училищата, а в Унгария има доста роми в държавните служби. 

Италианският в. "Кориере дела сера" се пита дали малката Мария е била предмет на тънки сметки от страна на биологичните си родители, които са я продали на гръцките роми или е станала жертва на мизерията, принудила майка й и баща й да я подарят на по-богати хора.

Предполагаемата биологична майка на Мария е казала на съседка, че е оставила детето в Гърция срещу 250 евро, защото не можела да се грижи за него, но предполагаемият баща на момиченцето казва, че семейството не е изтъргувало детето си, пише италианският в. "Република".

За вестниците "Ню Йорк таймс", "Фигаро" и "Монд" по- интересни са последиците от случая с Мария върху ромите из цяла Европа. Рисковете ромите да стана обект на расова дискриминация нарастват. Първи в подобно нещо беше обвинен Дъблин, заради краткото отнемане на двете руси деца от истинските им родители, посочва "Фигаро". "Ню Йорк таймс" допълва, че ирландските власти са обещали пълно разследване на неправомерното отнемане на двете деца. Случаят с двете отнети погрешка деца предизвика истинска вълна от възмущение в Ирландия, допълва в. "Монд". Организации за защита на правата на ромите критикуват за случилото се в Ирландия истерията на таблоидите, насадили стереотипа, че русите деца не са ромски, посочва още вестникът. 


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47