Нива, земеделска земя, реколта, оране

Мораториумът за продажба на земя на чужденци

Страхове и реалност

3781 | 25 окт. 2013 | 11:42

Гласуваният от парламента набързо и без предварително обществено обсъждане мораториум върху продажбата на земя на чужденци от ЕС изненад

Автор:"Гласуваният от парламента набързо и без предварително обществено обсъждане мораториум върху продажбата на земя на чужденци от ЕС изненада всички – президента, външния министър, лидера на основната управляваща партия БСП, ЕС. Предизвикалата много емоции популистка инициатива на партия „Атака” се оказа буря в чаша вода, тъй като въпросният мораториум едва ли ще има практически последствия", пише БНР. "Защото противоречи на европейското законодателство и на българската конституция. За да бъде приложен, България би трябвало да получи съгласието за това на всяка от останалите страни в ЕС. Впрочем българският президент вече обяви, че ще сезира Конституционния съд по този въпрос и най-вероятно решението на парламента ще бъде обезсилено.

"Но ходът на „Атака”, изгубила след последните избори голяма част от привържениците си, даде очакваните чисто партийни дивиденти. Популистката риторика в стил „няма да позволим да бъде разграбена на безценица българската земя, извоювана с кръв от дедите ни” спечели симпатиите на част от българите, една трета от които са дребни собственици на земя с по средно 5-6 дка и с най-ниски доходи в ЕС. Посъбуден бе призракът на „ново завладяване на България от османците чрез закупуване на земи от нашите турски съседи”. Появи се и друго плашило – руските олигарси, без да говорим за китайския капитал, отдавна изкупуващ земя на всички континенти. Ще кажете: всички тези нации не са в ЕС и нямат общо със споменатия мораториум. За популистката риторика това са явно незначителни подробности... Въпросът въобще нямаше да влезе за разглеждане в НС, ако не бе малко неочаквано подкрепен от опозиционната партия ГЕРБ, която също поизлъска имиджа си с патриотичен патос. Получи се нещо като хеттрик, защото чувствителната тема за земята успя да внесе разцепление при вота в парламентарната група на управляващата БСП, а чрез това и да обтегне отношенията с основния й съюзник ДПС. По-сериозни са обаче външните негативи – посланието за правен нихилизъм, изпратено към ЕС, който вече обяви, че ще санкционира България за неспазване правилата на свободния пазар".

"Инициативата на „Атака” обаче има и много положителна страна – тя отвори дебата за това какво се случва с българската земя през последните две десетилетия. А за това време с нея се случваха по-скоро лоши неща. Неудачно извършеното връщане на земята „в реални граници” на многобройните наследници на някогашните фермери отпреди комунистическата колективизация раздроби земята до безкрай. Без собствен капитал и без държавни субсидии, много от новите собственици оставиха имотите си да пустеят. Държавата така и не рачи да се заеме с комасиране на терените и остави нещата да се развиват стихийно. Така се стигна до създаването в Добруджа, житницата на България, на имоти с невиждани за Европа, освен в Румъния, размери от по няколкостотин хиляди до 1 млн. дка. И 3-4 процента от собствениците на земя в България се облажиха с над 80 процента от европейските агросубсидии. Със задачата за окрупняване на останалите разпокъсани терени се заеха т. н. инвестиционни фондове със специално предназначение, създадени не случайно точно в навечерието на влизането на България в ЕС, когато се зададе възможност за получаване на субсидии за обработваема площ. Тези фондове обаче, често офшорни, са с непрозрачна собственост, зад която стои капиталът на руските олигарси", предупреди тези дни Меглена Кунева, бивш еврокомисар, днес начело на партия „България на гражданите”.

Влизането на България в ЕС и достъпът й най-сетне до субсидии в селското стопанство наистина посъживи земеделието и пазара на земя у нас. Цената на този най-ценен национален ресурс започна да расте с двуцифрени числа. По данни на НСИ през 2011 г. тя е скочила с 42,7 процента, а през 2012 – с още 37,2 процента. Но все още остава много ниска в европейски контекст. Ако средната цена на земята в България е днес 300 евро на дка, в Белгия тя е 3000 евро. Доходите у нас са също към десет пъти по-ниски от тези в ЕС. При това положение родната земя може много лесно да бъде изкупена от по-богатите европейци, които да вдигнат цените и тя да стане недостъпна за местните хора. Такава е логичната на пръв поглед риторика на застъпниците на мораториума. Още повече, че българските почви са изключително плодородни, а поради запустяването им отдавна са изчистени от химикалите, влагани при някогашното им интензивно ползване. Идеални са за така модното и перспективно биологично земеделие.

Да, ама не. Икономическите анализатори твърдят, че въпреки всичко земята ни не е атрактивна за чуждите инвеститори. И това е така по ред причини – все още е твърде разпокъсана, някогашната напоителна система е разрушена, няма добри пътища за достъп до нея, не е напълно изяснена собствеността й, не са добре регламентирани поземлените отношения. Затова и чуждите собственици, които и сега могат да наемат или дори да притежават земя, регистрирайки фирма у нас, са все още единици. Показателно е, че дори първата китайска фирма, наела земи в Северозападна България, бързо се отказа от плановете си да развива у нас земеделие.

С една дума, българската държава не си е „написала домашното” в тази област, създавайки подходяща регулация. Нещо, което именно трябваше да бъде извършено през договорения преходен период от 7 години забрана за продажба на земя на граждани от други държави в ЕС. Както и да бъдат междувременно вдигнати доходите на българите, за да станат те конкурентни при отварянето на пазара.

Един от първите резултати на предизвикания дебат за българската земя е решението на правителството да предложи промени в закона за собствеността на земята, които да възпират спекулативния капитал и да въведат ред и прозрачност на този пазар.


 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21