Социологът Андрей Райчев: 500 000 гласа ще решат изборите

19145 | 3 септ. 2012 | 11:40

Интервю за призраците и за прогнозата как ще се казва българският премиер след година и какво не прощават родните избиратели- Г-н Райчев, бива ли партия със столетна история да се занимава с... вицове? Ако думите на Антон Кутев са анекдот, както бяха определени от Сергей Станишев.

- Това наистина е стар и според мен - много остроумен анекдот. Разказан от социалист, показва вътрешна свобода и нищо друго. Кутев иронизира самия себе се и това е признак за висока култура и свободна природа. Поздравявам го. 
Опитът да се превърне тази шега в мнение ми се вижда трагикомичен. БСП, която се пребори да скъса с миналото си, не бива да се връща към практики отпреди 20 години. Смешно е. И няма да се върне. Между другото поздравления заслужава и Станишев за категоричната си реакция.
- Казвате, стар виц. Извинявайте, не съм го чувала.
- Вицът е от времето на социализма. Аз го помня, но се разказваше не за СПИН, а за друга полова болест. Друго е важното - как левите се шегуват сами със себе си.
Лявото винаги трябва да е по-предизвикателно, по-свободно, по-скандално. Понеже сме хора, посочени с пръст и обвинени през прехода, се забравя, че левият човек е свободен. В Англия има известен лаф - да си ляв в Лондон, значи да не ти пука за Кентърбърийския епископ (б. р. - епископът, който има първенство в чест в Англиканската църква). На нас не ни пука за Кентърбърийския епископ! Ако разбирате тази шега и ако не стане още един скандал...


На левите не ни пука за Кентърбърийския епископ!


- Независимо дали е тръгнал от шега, скандалът е факт. Може ли да се отрази на избора на Станишев за лидер на ПЕС?
- Изключено. Ако го изберат или не го изберат, ще бъде по други причини. На тези от левите редици, които се надяват да не бъде избран, мога да им кажа, че гладна кокошка просо сънува.
- Ясно - и на левите в Европа не им пука за Кентърбърийския епископ.
- Да, и за какъвто и да било епископ. Да напомня на БСП, че има други места, където могат да се разправят помежду си. Има партийни форуми, където могат да поставят въпроса за махането на Станишев от поста му. Само че никой не се сби с него на самия конгрес. Това е опит сега за реванш за несъстоялата се битка. 
- От БСП се очаква да бъде най-острата опозиционна сила в последната година преди изборите. Ще бъде ли, като гледате как си вкарва автоголове?
- Тя е най-острата. Нещо повече - тя е единствената остра опозиционна сила. Критиката към ГЕРБ отдясно е ту критика, ту апологетика. В дясната опозиция ту се държаха като коалиционни партньори, ту като сърдити моми, ту като резки опоненти. Разбирам, че различното им отношение е по различни политически въпроси, но хората не могат да гледат нюансирано. БСП монополизира опозицията, което е в нейна полза.
А скандалът около Кутев е дреболия, дупка в сравнение с Хималаите. Вижте какви корупционни и политически скандали стават.
Вижте също, че Станишев току-що събра над 750 хиляди подписа за национален референдум, докато и най-големите му привърженици не се надяваха да набере повече от 300 000. Това е огромен политически факт, внушителна легитимност и още една победа за Станишев след конгреса.

- Какво доказват тези подписи - че когато иска, БСП може?
- Това не е доказателство толкова за мобилизацията на БСП, колкото за това, че българите искат да има АЕЦ. Впрочем повечето привърженици на ГЕРБ искат да има АЕЦ, ГЕРБ искаше да има АЕЦ, Борисов искаше да има АЕЦ. Те не му дадоха.
Опасността на допитването е, че хората не са свикнали да гласуват на референдуми и може да не отидат до урните. Но ако парламентарните избори съвпаднат с референдума, България ще има АЕЦ. Това ще защити всеки български министър-председател от нови геополитически посегателства и агресии. Тези, които спират АЕЦ „Белене“ действат като във вица: „Иди да видиш какво правят децата в съседната стая и им кажи да престанат.“ В случая една сила казва: „Иди да видиш какво правят руснаците и им кажи да престанат.“
Волята на българския народ за АЕЦ не е просто желание за някаква атомна централа.

- А какво е?
- Нашата представа за това кои сме и каква нация сме. Ние сме индустриална нация. Ние не сме селскостопанска нация, не сме туристическа дестинация, не сме кърлежи, които смучат европейски фондове. Ние искаме да произвеждаме хай-тек. Така мислим за себе си след 45 години социализъм. Хубав или лош, но ние станахме страна, която не желае да бъде някакъв Кипър.

- Желанието да бъдем индустриална нация не го заявяваме напоследък.
- Но в сърцата на хората, както виждаме, живее. Те казват: ние искаме индустрия. Така реагираха и след фалита на БГА „Балкан“. Не размишляваха дали печели или губи. БГА „Балкан“ бе губеща фирма, която трябваше да се закрие. Но закриването й каза на българина: ти вече си второ качество нация. И като премиер Симеон Сакскобургготски се реши да направи друго предприятие, за да удовлетвори категоричното настояване на българите да имаме авиокомпания.
Ние не сме разносвачи на кафета. Индустрията за българина е важна идентичност и въпросът за АЕЦ е вписан в този контекс. С „да“ в подписката ние казваме на противниците й: „Не приемаме вашето мнение, че имаме красиви курорти, да идвате тук, да карате ски и да ви продаваме лимонада.“
Който не разбира това за народа си, просто не разбира народа си.

- Защо БСП не може да привлече към себе си интернет поколението, готово да протестира? Пример са и младежите, които на Орлов мост бяха срещу лобистката поправка и вероятно срещу опита да станем обикновена туристическа дестинация. Защо се превръща в най-застаряващата партия?

- Слуховете за старостта на БСП са преувеличени. Погребват я от 22 години. Опитите са абсурдни. Дълго време тя ще бъде решаващ фактор в страната - понякога първа, понякога втора политическа сила.
Друг е въпросът за новото ляво в света. Социалдемокрацията в Германия не обира цялата левица, появяват се необичайни, нечувани левици - пиратски партии, зелените са в разцвет и т.н. Това е ново явление - не пролетариат, а когнитариат. Понятието е свързано с думата „познание“. Пролетариатът продава физическия си труд, когнитариатът - интелектуалния. Това са компютърните умения, чуждите езици. Когнитариатът е естествен съюзник на лявото.
В България обаче не бива да се забравя, че за мнозина БСП е свързана с минало, което младите не познават, отричат или ненавиждат.
- Виждате ли паралел между скандала с мястото на Ботев и Левски в учебниците и СПИН историята в БСП? Малка причина, голяма шумотевица?
- Вие го казахте. Общото е в преувеличението. Няма човек, който иска да махне Ботев и Левски от учебниците. Не е възможно да разкажеш за България, без да споменеш имената им. Експертите си бяха свършили работата коректно, като се опитваха да намалят потенциалното напрежение между българи и турци.
Но ние си създаваме призрак, после показваме как десет пъти го пронизваме в сърцето, сядаме и със самодоволна усмивка казваме: „Ех, как го убих.“

- Около премиера Борисов пък се завъртя скандалът с използването на Авиоотряд 28 за превоз на футболисти. Като гледате реакциите на общественото мнение, снизходителен ли е избирателят към ГЕРБ и неговия лидер?
- Борисов има уникалното постижение 1/4 от нацията, която го е издигнала на власт, да го държи на власт на третата година от мандата. Ако запази тези 25%, той ще запази властта си. Ако падне до 15%, няма да може да управлява. Битката на изборите догодина ще бъде за тези 10% от нацията, или за 500 000 гласа, които или ще се откажат от него, или ще останат с него.
500-600 хил. души ще решат изборите.
В началото Борисов почти нямаше противници. Сега чувствително е нараснал броят на хората, които не го искат повече. Ако отново вземе властта, ще го направи със симпатизанти, но и с активни противници. Не говорим само за нормално изхабяване. Има хора, които не го понасят поради честото му присъствие в телевизиите, поради самохвалство и т.н. Той е издразнил голяма част от нацията и рейтингът му за първи път вече е отрицателен.
- След една година изборите ще са минали и може да говорим за друг премиер?
- Рано е да се каже. Фактът, че противниците му са повече от симпатизантите, не означава, че ще загуби. Сред тях има и леви, и десни, и центристи. Ако прескочи зимата с 20-25% подкрепа, по-вероятно е да нямаме нов премиер.
- Може ли една драматична зима да доведе до драматична промяна в електоралните нагласи?
- Може. „Златният дъжд“ - така наричам периода между 2005-а и 2008-а, когато в България влизаха инвестиции по 5-6-7 милиарда лева годишно - превърна българина от оцеляващ в консуматор. Малък, но консуматор. Оцеляващият избира от какво да се лиши - да прати ли детето на английски, или да отиде на почивка. Консуматорът избира къде да употреби горницата. Той има стотина лева над задължителните функции - детето да учи, да ходи на почивка и т.н. Той обсъжда каква нова идентичност да добие - да излезе в чужбина, да си купи модерна техника и т.н. Кризата върна българина в кухнята да умува с жена си от какво да се лиши. Германецът също получава по-малко заради кризата, ръмжи, но не сменя идентичността си. Българинът се връща към познатото му и ненавижданото от него оцеляване. Това страшно гневи. България е виждала много по-лоши времена, но много рядко се е чувствала по-зле.

- Имате опит от кампании и избори, г-н Райчев. Какво не прощава българският избирател?
- Неискреността. Българският избирател иска да види реална битка, а не мяукане. Спомнете си Жорж Ганчев. През 90-те той бе странна птица за вкуса ни, будеше усмивки. Но той играеше искрено и спечели електорат, взе 20% на президентски избори и няколко пъти влезе в парламента.


Ние сме индиструална нация, не искаме да разнасяме лимонади


- Пропуснаха ли управляващите своя шанс за реформи?
- Напълно. Реформите са болезнено нещо и ще замръзнат покрай изборите. Сега ще се раздават шоколадчета, бонбончета, все неща, които много пъти сме виждали.
- Социалните желания се увеличават, протестите - също. Превръща ли се правителството в пожарна команда?
- Борисов разви удивителна техника - да дава заден страшно бързо, да  дава лакомство и да успокоява протестиращите. Честно казано, мислех си, че това ще го доведе до бърз провал. Но се оказа, че моята интуиция е неправилна, а неговото политическо чувство не го лъже. Малка отстъпка, отлагане на въпроса са достатъчни на нашите протестиращи. Десет човека да се съберат пред МС, и работата се замотава.
Следващата власт, ако се реши, ще направи здравната реформа, жп реформата, ВУЗ реформата, БАН реформата и т.н.

- Коалиционна власт?
- При сегашното разделение на българите коалициите са неизбежна тяхна съдба. Случайност ще е да се избегне коалицията. Надявам се да не се появи нов чудотворец.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15