Проф. Александър Янков: Чест е, че правният елит на света дойде у нас

15686 | 3 септ. 2012 | 13:32

Япония ни отстъпи домакинството на международен конгресЧл.-кор. проф. Александър Янков оглави най-старата професионална организация на юристите в света, основана през 1873 г. - Световната асоциация по международно право. Това стана на 75-ата конференция на организацията, която се проведе в София от 26 до 30 август. На форума бе отбелязана и 50-ата годишнина от присъединяването на България към нея. От 193 държави, членки на ООН, едва в 47 има национални клонове на асоциацията, като българският е 27-и по време на възникване. При предаването на председателството на проф. Янков предишният шеф на световната организация, холандецът Николас Шрайвър, направи впечатляващо сравнение. „Идваме от родината на Хуго Гроциус (холандски юрист, историк, философ, смятан на основател на международното право) в родината на Александър Янков“, обяви той.


Форумът в София приключи своята работа, а проф. Янков бе любезен да отговори на въпросите на в. „Преса”.


- За първи път във ваше лице българин стана президент на Световната асоциация по международно право. Какво означава това за вас, проф. Янков?  

- Чувствам се горд, защото това е едно сериозно признание преди всичко за страната ни. Две години след нас този пост ще бъде зает от представител на САЩ, след това от ЮАР, Австралия, а през 2020 г. от Япония. През целия си съзнателен професионален живот полагах усилия да направя нещо добро за България. Сега се чувствам щастлив, че една бедна държава успя да организира такъв авторитетен форум като 75-ата конференция на Световната организация по международно право, като изпревари значителен брой морски държави.
България създаде своята организация по международно право на 21 март 1962 г. Аз бях най-младият член на състава й и помня добре това. Това бе и първата организация на юристи у нас, която стана 27-ият член на  Асоциацията по международно право. Знаменателно е, че през 1962 г. световната организация честваше своята 50-годишнина, а днес, когато БАМП чества своя половин век, България пое домакинството на най-старата професионална организация на юристите в света.
- Какво бихте отличили като най-съществено от проведената конференция на най-старата организация на юристите в света?
- В течение на 139 г. не е имало такава проява в източната част на Европа - нито от едната, нито от другата страна на черноморската зона. Такава конференция не е провеждана нито в Турция, нито в Гърция, нито в Румъния. Домакини не са били и държави като Русия, Украйна и т.н. от отсрещната страна на Черно море. След София домакини на конференцията през 2014 г. ще бъдат САЩ. За мен най-същественото е, че доведохме тази организация близко до Черно море, Дунав и до източната част на Средиземно море.
За първи път в дългогодишната история на Асоциацията по международно право ние се срещаме с България и с Дунав, втората по големина река в Европа, която обединява 27 държави. Това е най-интернационалната река в света. Географски най-голямата река е Волга, но тя не е международна. Даже в руските песни се пее: „Волга, Волга мать родная, Волга русская река.“
Неслучайно на тази конференция за първи път бе поставен въпросът за взаимодействието между река Дунав, Черно море, Балтийско море, Северно море. По такъв начин се създава една широка система за морско и речно корабоплаване. Това води до разширяване на търговията и условията за защита на интересите на всички държави, взети заедно, както и за международна безопасност в световен мащаб. Освен това никога не е било на подобен форум да се съберат над 400 участници от 53 държави.
- Любопитно е как България изпревари с домакинство на този авторитетен форум държави от черноморската зона като Русия, Турция, Гърция и пр.?
- Това бе моя отдавнашна мечта. През периода 1972-1976 г. като български посланик в Обединеното кралство ми се случи да съм съсед с тогавашния председател на Световната организация по международно право. В разговорите, които водехме веднъж, той ми каза: „Защо вие като държава на Черно море и в края на европейската зона не привлечете международната асоциация по международно право във вашата зона?”
Написах тогава на акад. Евгени Каменов, който беше председател на нашата организация, за предложението да станем домакини на такава конференция. Той незабавно ми отговори, че това е много интересна възможност и по нея трябва да се работи. За съжаление неочакваната му кончина осуети намеренията. Но аз не престанах да се интересувам от реализацията на тази възможност. През 2002 г. министърът на правосъдието Антон Станков и неговият зам.-министър Маргарит Ганев, както и други членове на българската асоциация, проявиха сериозен интерес по този въпрос. По онова време обаче вече бе взето решение Япония да е домакин на конференцията през 2012 г. Но аз разговарях с японските колеги, на които съобщих, че много държим на това домакинство заради 50-годишнината на нашата асоциация. Чест им прави - те проявиха изключително разбиране и се оттеглиха. Сега са  тук с 45 души делегация. Изключително съм им признателен за този жест.
- Вие сте дългогодишен съдия в Международния морски трибунал. За какви нарушения държавите застават пред този съд?
- Това е специализирана организация, създадена от ООН, която се занимава с правилата на морското право. До създаването на конвенцията на ООН по морско право през 1982 г. (към която България се е присъединила) всяка държава сама определяше своите граници на териториално море. Едни ги определяха на три морски мили, други на 230, трети на 300. Тази конвенция създаде правила на морските пространства. Например териториалното море не може да бъде повече от 12 морски мили. Една морска миля е 1562 метра. Границите може да се увеличат на 14 мили, ако това се налага от изключителни хуманитарни съображения. Определена бе и т.нар. изключителна икономическа зона за експлоатация на морското пространство - нейните максимални предели са 200 морски мили. Но в случаи, когато някои държави имат особени предимства, е възможно да ги увеличат. Конвенция възприе и един принцип, който за първи път се определи в космоса, а именно морските пространства отвъд посочените граници принадлежат на цялото човечество.
- Колко страни са се присъединили към конвенцията?
- В нея членуват 159 държави, скоро ще станат 160. Като започнете от Канада към конвенцията са се присъединили всички държави в Европа и  Азия. От Африка само Либия и още две държави не са членки.  Единствената голяма морска държава, която не е страна по конвенцията, са  САЩ. Израел и Венецуела - също.
- САЩ не признават юрисдикцията и на Международния наказателен съд. Какво въздържа тази държава от присъединяване към общовалидни правила?
- Чувството за американско господство. То не им позволява някой друг да решава вместо американци. Но ще се присъединят. Убеден съм.


Визитка

Проф. Александър Янков е авторитетен български юрист, корифей по морско право, дипломат. Роден е на 22 юни 1924 г.
От 1996 г. е съдия в Международния трибунал по морско право в Хамбург и президент на неговата Камара по споровете относно опазването на морската среда. Професорът участва в ред международни организации като Комисията по международно право на ООН в Женева (1977-1996 г.), чийто председател е бил. Той е един от учредителите на Международната асоциация по морско право.
Проф. Янков е бил посланик в Обединеното кралство (1972-1976 г.), а след това постоянен представител на България при ООН с ранг на заместник-министър на външните работи (1976-1980 г.). Народен представител в 34-тото и 35-ото народно събрание и в 7-ото великото народно събрание (1990-1991 г.).


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15