Протест, студенти

НО...

КОРИСТ И НАИВНОСТ

29274 | 4 ноем. 2013 | 08:25

Масовка за ползване


На снимката: Студентите са масовката, която пак ще бъде използвана умело, това е сигурно. През 1990 те гравитираха около СДС, но сега политическите реваншисти гравитират около тях - а това е колосална разлика. 


Умираме да принизяваме - всичко, до което се докопаме.
Обикновено го извършват новите комплексари - а те не си поплюват, готови са да принизят цели епохи, ни по-малко. Но ефектът на принизяването се получава и при безсмислените възхвали, особено когато делничното постижение се приема като нещо величаво, а обикновеното усилие се представя като нещо съдбоносно важно. Наясно сте с това, всеки ден от две десетилетия насам сърбате тази постна яхния.

Ето, онзи ден президентът Плевнелиев държал една от своите възторжени речи - след които обикновено на мнозина им призлява от неудобство - и казал, че днешните студенти са новите будители, понеже имали отношение към България; последното, изглежда, особено го е впечатлило, може би защото самият той се колебае по този въпрос, поне ако се съди по приказките му. Този човек често сякаш не е наясно със смисъла на някои думи, които използва лекомислено.

Така овъртолва и думата „будител“ -

и оставя впечатлението, че не знае, какво точно означава тя. А няма и кой да му обясни, че магията да пробуждаш не е нещо, което можеш да пазаруваш в „Лидл“. Българските будители - истинските - се броят на пръсти, ако имаме предвид същинския смисъл на думата, а днес вече са съвсем на изчерпване. Будител не е човек, който ругае или вряка гръмогласно - както си мисли президентът; това е личност, която, най-първо провижда напред в годините - десетилетия напред при това. Кажете ми колцина такива провидци виждате край себе си?
Ясно е, че

Плевнелиев има нужда да бъде харесан от протестиращите студенти

обаче да ги кръщава по този начин, е направо глупаво, никой няма полза от подобни празни комплименти. Накрая разбираме, че за него „будител“ е нещо като будилник „Слава“, който трещеше толкова шумно, че можеше да събуди и най-пияния руснак.

А една софиянка на години - и тя от школата на Плевнелиев - рече следното: „Ние сме със студентите, защото бъдещето е тяхно.“ Това пък е направо чудовищно нелепо; фактът, че някой е млад, съвсем не означава, че е прав и че бъдещето ще бъде негово; а пък и младостта в наши дни обикновено е съчетана с голяма доза неустойчивост и наивност. Но някои хора не се уморяват да правят подобни несмислени апологии. Питайте например студентите, които окупираха университета през 1990 г., как беше използван ентусиазмът им. И какво всъщност постигнаха, освен че някои от тях се опитаха да уредят себе си. Те поне бяха един от авангардните отряди на СДС и това не се криеше. И какво последва - Младенов си подаде оставката, по-късно и СДС се разпадна, понеже Желев беше избран за президент. А само той с неговата честност, умереност и търпеливост можеше да съхрани като организация онази безподобна хавра. Разказвал съм в спомените си за пресконференцията на стачкуващите студенти, която организирахме с Мирослав Севлиевски и Българското сдружение за честни избори. Тогава потресаващо впечатление ми направи бездушието, с което пратениците на БСП слушаха студентите и търпяха волностите им. Когато същия ден Младенов ме покани на среща, първото, което му казах, беше, че неговите бойни другари го свалят - най-вече те.
Обаче тогава студентите вееха байраците и се мислеха за победители.

Сега и на днешните студенти им внушават фалшиво самочувствие - правят го влъхвите, които сетне ще се опитат да капитализират ентусиазма им. Вярвате ли, че политическите мародери, които вече открито ги наобикалят, го правят безкористно? Един политик каза, че те просто стоели край тях -

сигурно за да се назобят с ентусиазма им

Но човек се пита - защо точно там се навъртат тия типове, а не на сто метра по-встрани. Тъкмо ще се види колко души са.
Студентите са масовката, която пак ще бъде използвана умело, това е сигурно. През 1990 г. те гравитираха около СДС, но сега политическите реваншисти гравитират около тях - а това е колосална разлика. Явно студентите трябва да изтеглят от политическото бунище някои отпадъци, за да им вдъхнат живот. Нещо, което едва ли ще случи, но мародерите нямат нищо против да опитат.

През 1990 човек не можеше да срещне студент, който се противопоставя на протестите на колегите си. Обаче сега, например в Медицинския университет, цели 65 процента от студентите са против окупацията.
Поначало

в годините на Прехода нищо не е зависело от хористите

колкото и гръмогласни и напористи да са били те. И през 1997 студентите се горещяха, докато Костов е хапвал сармички с Добрев на „Копитото“. И кой беше прееман тогава накрая? Протестиращите будители дори не са знаели за въпросните сармички. Е, може ли някой да е будител, когато не знае нещо, което се случва току под носа му.

Една друга софиянка каза нещо още по-знаменателно: „Нашите деца не са живели при комунизма, но сега разбраха какво е комунизъм!“ Това пък е абсолютно фалшиво, направо до гениалност. Подобни преувеличения са смъртоносни за всяка кауза.

Човек е в правото си да ръси всякакви глупости, обаче - неизвестно защо - телевизиите умират да ги разпространяват. Въпросното изречение е наистина магистрално - студентите не са живели при комунизма, обаче сега разбрали какво представляват комунистите? Как, бре, скъпа, по какъв начин и какво точно са разбрали? Това е унизително принизяване на общото ни познание за Миналото. Подобни глупости всъщност са реабилитация на комунизма. Шаржира се една дива система, като се принизява до смехотворни съпоставки с някакво текущо управление, което очевидно няма идейни, а съвсем други пристрастия.
Будителите би трябвало да са наясно поне с едно - че в политиката на Прехода, особено през последните години, се купува всичко. Всичко. Всичко. Всичко. Ако го знаят, тогава нека се огледат наоколо - и сами да преценят

дали не са се превърнали, без дори да го осъзнават, в поредната стока

дали не са приели ролята на жертвените агнета на поредната сделка. Не толкова отдавна един приятелски кръг, който е закърмен с агнешки главички - така го и наричаха, успя тарикатски да си нареди в правителството на ГЕРБ вицепремиер, министър на най-важното министерство, а накрая се уреди и с президент. А Бойко си остана с наградата да почуква Плевнелиев по главата, за да провери колко е узряла тя. И това се случи - нека да сме справедливи - при един човек, който е обсебен възможно най-силно от властовия инстинкт, а не му липсва и гъвкавост, но си остана с „чук-чук“ по президентската глава, която се оказа обаче отдавна присвоена от други.
При този тотален алъш-вериш в политиката

колко ли струва според мародерите студентският ентусиазъм?

Търсете цената към края на ценоразписа.
Будителите, ако поне донейде са съобразителни, би трябвало вече да са си отговорили на въпроса докъде провиждат - и какви точно ще са последиците от ентусиазма им. Не за тях - а за политическите посредници, които се крият във всяка масовка.

Те вече са в капана, в който паднаха и будителите от февруарските протести - в нищото. Ония не успяха да формулират ясни искания; сега студентите също не артикулират смислено, освен че искат комунистите да си ходят. Този елементарен антикомунизъм е пределно примитивен - обаче тарикатите от „дясно“ го приватизираха за себе си и го владеят до съвършенство; а сега го отдават под наем на студентите. Съзнателно ги вкарват в тази игра, за да ги объркат и по-лесно да ги използват.

Вече е ясно, че будителите няма да се сетят да разкарат гладните за власт политически посредници и сами да формулират реални и конкретни искания, за да капитализират разумно натиска си. Ако изобщо имат представа какво им е нужно - е, освен антикомунизма. Но той е най-достъпното и евтино нещо.
А накрая, щом кабинетът си отиде, посредниците веднага ще забравят за будителите - няма да имат време за тях, докато глозгат агнешки главички и търгуват постове. 

в. Преса, печатно издание, брой 301 (652 от 04 ноември 2013)


 


От категорията

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03

Как си отиде БГА „Балкан“ и (не) дойде АЕЦ „Белене“

-1638268337.png

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов и приятели са авторите

30 ноем. 2021 | 12:23