Протестът на животновъдите

Цялата енергия в свирката

8735 | 5 ноем. 2013 | 11:12

Нито фермерите ще цъфнат, ако вземат субсидията накуп, нито държавата ще фалира, ако я даде


Миналата седмица фермери протестираха мирно край пловдивското село Труд.


 

Къде отиде приоритетът

Още в първите дни, след като пое управлението на аграрния сектор, проф. Греков беше категоричен, че започва целенасочена подкрепа на уязвимите сектори, които ще бъдат приоритет - животни, плодове, зеленчуци. Пет месеца по-късно е точното време браншовите лидери, които стягат протести, да попитат няколко неща:

✔ Колко малки ферми са получили финансиране от Програмата за развитие на селските райони, успели са да подобрят условията си на работа и са станали по-конкурентни?
✔ Колко от тях са ползвали услугите на Гаранционния фонд за свои проекти?
✔ Какво се случи с наредбата за директни продажби и колко животновъди са се възползвали от нея, за да имат пряк достъп до потребителя?
✔ Какви мерки предприе аграрното ведомство, за да се отвори турският пазар за българските агнета?
✔ Докъде стигна проектът „Български агнета за Катар“ и кой управлява депозираните 50 млн. долара?
✔ След като администрацията се похвали, че 13% от европейските субсидии ще отиват за слабите сектори, какво направи, за да влезе промяната в сила още от 1 януари догодина?

     

Протестът на животновъдите не избухва, но продължава да тлее. От две седмици лидерите на няколко браншови организации заливат с обвинения земеделския министър и плашат, че ще затворят магистрала „Тракия“.

Миналия четвъртък край плов­дивското село Труд се събраха едва петдесетина фермери и блокадата не можа да се състои. Следваща среща е насрочена за тази седмица. Да видим колко могат да се ядосат фермерите. Ако не друго, поне ще се разбере кой кой е в бранша.

В сектор „Животновъдство“ са регистрирани над 30 неправителствени организации. Всички имат претенции, че представляват хората, че говорят от тяхно име и в тяхна полза. И тъй като няма закон за браншовите организации, всяко управление е длъжно да сяда на една маса с всеки, който го пожелае. (И без значение дали цялата асоциация няма да се побере точно в една каруца.) Това положение носи позитиви и за властта. Тя може да си отглежда браншовици, които да осигуряват спокойствие в тила. Но в края на краищата цялата неразбория ще изиграе лоша шега на всички, защото в голямото стълпотворение съвсем се изгубва следата кой откъде идва и за какво се бори.

Говори ми бързо
и в числа

Разговорите в последните две седмици са главно и единствено за пари. Недоволството избухна на 18 октомври, ден след като земеделският министър проф. Димитър Греков обяви, че започва изплащането на бюджетните субсидии за мляко. От предвидените 100 млн. лв. близо половината ще бъдат по сметките тази есен, а останалите - през февруари и март, обеща Греков. До края на 2013 г. ще има и 41 млн. лева европейски помощи.

„Министърът ни излъга“, контрира Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, и припомни, че по време на консултативния съвет на 9 юли Греков обещал парите и тази година да се отпускат като през миналата - тогава фермерите получиха 70% от субсидиите през есента, а 30% - след Нова година.

Рамо до рамо със Синапов застана Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите, която беше съветник на бившия министър Мирослав Найденов и кандидат за зам.-министър на Греков. Тези две организации предприеха последните протести край Пловдив. Към тях обаче вече са готови да се присъединят и други от бранша.

Оказва се, че ябълката на раздора са едни двадесетина милиона лева. По няколко лева на крава или на овца. Нито фермерите ще цъфнат с тези пари, нито държавата ще фалира без тях. Тогава защо е цялата олелия? Кой и на кого показва мускули?
Миналата седмица - след продължилата няколко часа среща в аграрното ведомство между министъра и представители на бранша, шефът на фонд „Земеделие“ Васил Грудев и заместникът му Иван Капитанов заплашиха, че подават оставки. Ден по-късно официално беше оповестено, че оставки няма и във фонда всичко е спокойно.

Но съвсем не е, твърдят осведомени и подхвърлят, че неслучайно се забавя назначението на новите заместник-директори.  Има два варианта - или липсва консенсус около кандидатите, или няма желаещи да се хванат на хорото, защото се страхуват, че ще танцуват твърде кратко време?

Близо 60 млн. лева кредити дължат  животновъдите

„Преса“ разполага с информация, че животновъди, птицевъди и свиневъди дължат общо 59 633 940 лева на Държавен фонд „Земеделие“. Главницата е точно 57 019 865 лв. Точно 2911 нисколихвени заема са взети за покупка на фуражи през 2008, 2009 и 2010 г. По-голямата част от кредитите са разсрочени до 29 ноември 2013 г., защото получателите са изплатили лихвите. Има обаче и доста неразсрочени задължения.

 

А млякото върви към свършване

През 2012 г. в страната са произведени 1 093 034 тона мляко, което е с 3,4% по-малко спрямо 2011 г. Причината - намален брой животни. През първите месеци на 2013 г. се забелязва същата тенденция, а последната прогноза сочи, че количеството ще е по-малко от миналогодишното.

До момента 33 145 ферми продължават да работят извън европейските стандарти. А там се  отглеждат 181 679 крави. За сравнение в началото на тази година са регистрирани 329 000  млечни крави, но според официалните очаквания на агроведомството до края на декември ще останат 280 000, най-много 285 000.

Въпреки че в страната се отчитат повече от 1 млн. тона произведено мляко, само 532 487 тона отговарят на стандартите и са преработени в мандрите през 2012 г. Тези количества са с 5,4% по-малко, отколкото през 2011 г. В същото време с 31,8% е нараснало производството на топени и пушени сирена, с 21,6% са увеличени пресните сирена, с 6,7% са повече ароматизираните кисели млека. Всички те се правят с вносни добавки. 

     

Запознати твърдят, че именно това е в основата на спора между животновъдите и шефа на фонд „Земеделие“, който настоявал да се връщат парите. Загиваме и разпродаваме фермите, вайкали се фермерите и настоявали държавата да опрости борчовете, взети, за да запазят животните си. Оправдавали се, че бившият министър Мирослав Найденов разбирал тегобите им и докато управлявал, никой не ги е натискал за парите.

Не може да се отрече на Найденов, че успяваше да се спогоди с животновъдите. Казват дори, че самият той е кръстник на някои от новопоявилите се браншови организации. Паметливи припомнят колко задушевно ексминистърът отпразнува 44-тия си рожден ден на 14 декември миналата година. Тогава същите тези животновъди и животновъдки, които днес са острието на протеста, пристигнаха в министерството с печено агне и торта с форма на крава. Бронежилетка, за да ходи на лов, и две кутрета от породата българско овчарско куче допълваха арсенала с армаганите. Проблеми ексминистърът имаше главно с финансово стабилните и независими зърнопроизводители, които по негово време бяха нарочени за „зърнарите с бентлитата“.

Затова пък Греков първо успя да се договори с едрите фермери. Те се отказаха да извиват ръцете на кабинета и склониха да изчакат три месеца своя европейски 1 млрд. лева.

в. Преса, печатно издание, брой 302 (653 от 05 ноември 2013)


 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21