Полк. Борислав Сертов, директор на служба „Военна полиция“:

От две години в армията няма кражби на оръжие

11118 | 5 ноем. 2013 | 11:23

Засега само отнемаме след подаден сигнал незаконни оръжия


 

Полк. Борислав Сертов е роден на 9 ноември 1966 г. в Пловдив. Завършил е военното училище във В. Търново и Военната академия „Г. С. Раковски“. Има магистърска степен по право. Магистър е и по стратегическа сигурност и контратероризъм в Националния университет по отбрана във Вашингтон. Служил е в бойните части в Харманли и Чирпан. В системата на Военната полиция е от 1993 г. Пет години е бил неин заместник-шеф., а на 1 октомври 2013 г. я оглавява.

 

- Г-н полковник, вероятно всеки ден получавате сигнали за нарушения, по които реагирате. Днес (вчера - б.а.) имахте ли?

- Да, и то тази сутрин. Сигналът бе от ВМА за открадната немалка сума пари от болнична стая. Не очаквахме, че ще ни предстои толкова работа. В процеса на разследването открихме хероин в една от болните, гражданско лице. Случаят е деликатен, по него работи и МВР и не ми се иска да го коментирам повече.

- Да ви върна на последния скандал в МО, когато военният министър уволни шефа на търговското дружество„Снабдяване и търговия“ заради занижени цени на части от германски танкове „Майбах“, предложени на търг. Вероятно сте в течение на  обстоятелствата?

- Ръководството на МО реши, че трябва да се преоценят тези части, тъй като дружеството ги е включило в лот за продажба като ръждясало желязо за скрап. А те може да имат и колекционерска стойност. След като получат нова, вече реална  цена, ще бъдат пуснати отново на търг.

- Хитлеристкото знаме, което бе откраднато от военния музей в София, мистериозно бе подхвърлено пред една информационна агенция. Случайно ли бе това? Да не би крадците да са го ударили на съвест?

- Подхвърлянето на знамето не бе случайно. Приемам го като акт на уплашени хора,

около които
се затяга обръчът

Сигурен съм, че затова бе оставено пред агенция „Фокус“. Около месец и половина работихме по случая. Чул съм много противоречиви оценки каква е цената му - от 3000 лв. до няколкостотин хиляди евро. Водещата версия, по която действахме, е, че знамето е трябвало да се изнесе в чужбина. В такава кражба има поръчител и извършител. Знамето е налице, но работим по случая и ще стигнем до престъпниците.

- Каква е числеността на военната полиция, предстоят ли съкращения?

- В момента сме малко под 1000 души. Съкращения няма да има, защото на 1 юли 2012 г., когато влязоха в сила новите щатове,  редуцирахме личния състав с 15%. Имаме дори вакантни места, но няма да назначаваме нови хора.

- А защо?

- Бюджетът на МО през 2014 г., а оттам и нашият се намалява. Тази година ни е около 26 млн. лв. Следващата вероятно ще получа с близо 1 млн. лв. по-малко за заплати и възнаграждения. Може би ще се наложи да приемем само нови хора за полигона „Ново село“, където е българо-американското съвместно съоръжение, за да подсилим охраната му.

- Г-н полковник, ще ви припомня един деликатен момент. На 20 февруари т.г. премиерът Бойко Борисов подаде оставка. Предишната вечер той беше при паметника на Левски за официалното честване на смъртта на Апостола. На протестите тогава имаше ексцесии. Военната полиция прати към паметника бронирани джипове „Пустинна котка“ , което ескалира излишно напрежението. Защо трябваше машините да отиват там?

- Те отидоха не за да охраняват управляващите, това е работа на Националната полиция, а за да гарантират сигурността на гвардейците, участващи в ритуала. Но изпращането им бе грешка. А ние си признаваме грешките и се учим от тях. Бронираните джипове „Пустинна котка“ са невероятни машини с много висок клас на защита. Те са предназначени за война и са абсолютно непригодни за протести и манифестации. Представете си, че демонстрант хвърли камък по такъв джип. Стъклото му ще се напука и тогава не  може да спира куршумите. А смяната му е изключително скъпа процедура. Най-логично бе военните полицаи да бъдат транспортирани с автобус до паметника на Левски. 

- По какви нови проекти работи службата?

- Единият проект е за придобиване на способности за работа с биометрични данни. Искам да отбележа, че това е по искане  на НАТО.

Първоначално България не беше съгласна

да приеме такава цел. Но през април 2013 г. след прегледа на становищата на нациите пактът пак настоя и служебният министър на отбраната Тодор Тагарев е приел. Така с негова заповед цел на способностите „Биометрия“ е възложена за изпълнение на служба „Военна полиция“. Но мисля, че по-интересен е проектът „Работни кучета“, който се въвежда за първи път във Военната полиция. Става дума за кучета, откриващи взривни вещества, и отделно такива, които откриват наркотици. Той се финансира основно от САЩ. Те ще ни помогнат за построяването на питомника. Бройката на животните още не е уточнена. Сега търсим подходящо място, където да построим сградата. Кучетата можем да доставим от партньори от региона с опит в тази дейност, например от Хърватия и Словения.

- Как ще ги използвате?

- За нас по-важни са тези, които откриват взривни вещества. С тях ще подсилим сигурността на стратегическите обекти като двете сгради на МО в София, полигона „Ново село“ и др. в антитерористично отношение. Това не означава, че около МО ще обикалят постови с кучета. Ще ги пускаме само когато има сигнали или съмнения за поставени взривни устройства. 

- Във войската употребяват ли се наркотици?

- Армията е продукт на обществото. Тя не е изолирана от него със стъклен похлупак. Но недъзите в нея са в пъти по-малко от тези в гражданския живот. Хващаме военнослужещи, които не само притежават, но и разпространяват наркотици. Това са предимно войници, единични са случаите със сержанти. Офицери почти няма. Миналата година имахме 33 инцидента. Това е нищо за близо 30 000 униформени в отбраната. Всички разкрити случаи са след работно време, извън казармата. В Асеновград например иззехме амфетамини. Хванахме сержант от Сливен по време на мисия да взема хероин. В Бургас задържахме боец с амфетамини и марихуана, който се оказа част от престъпна група, и т.н.

- Ако войникът пуши марихуана извън работно време, с какво е опасен?

- Остатъчното действие на различните наркотици варира между 8 и 10 часа. Дори и да е в почивка, военният е денонощно на разположение на службата. Не се знае кога ще го извикат. Той борави с оръжие. Ако надрусан боец се качи на танка или хване картечницата, знаете ли каква кървава баня може да стане.

- Крадат ли се оръжия и патрони от армейските складове?

- Слава богу, през последните две години няма нито един случай. Засега само отнемаме след подаден сигнал незаконни оръжия. От военен в Карлово конфискувахме две ловни пушки и патрони за тях, за които нямаше разрешение.

- Има ли завист между военната полиция и МВР?

- Никаква. Напротив, без тяхната помощ и съдействие трудно ще се справим с някои престъпления в армията, като употребата и разпространението на наркотици. Защото в такива случаи военният действа заедно с цивилни и без колегите от МВР няма как да пресечем канала за доставка. Нашите криминални отдели имат пълен достъп до всички информационни масиви на МВР и до националната база данни на Шенгенската информационна система. Благодарни сме на МВР за помощта. Ние сме готови да се отзовем също, когато можем. Бяхме първи на взривовете в Ловни дол, Петолъчката и реагирахме при атентата в Бургас.

- Службата е подчинена на военния министър, който е политическо лице. Той може ли да заповяда да не разследвате престъпление или нарушение, извършено от член на ръководството на МО или от генерал?

- Уверявам ви, че това не може да стане. Независимостта на нашите разследващи органи е гарантирана от закона. Нямаме ограничения кого да разследваме. Законът е ясен. Ръководството при разследването е на военната прокуратура. 

в. Преса, печатно издание, брой 302 (653 от 05 ноември 2013)


 


От категорията

Валерия Велева: Първият ден на 45-тия парламент - ГЕРБ в изолация, ИТН с шансове за кабинет

-1448546816.jpg

Увеличава се тежестта на президента Радев, който се ползва с подкрепата на ...

15 апр. 2021 | 16:25

Андрей Райчев: Властта се търкаля по улицата. Въпросът е: може ли някой да я вземе или не

-1614416167.jpg

Тези избори завършиха по много особен начин. Бойко Борисов хем ги спечели, хем ...

15 апр. 2021 | 14:13

Хамелеон! Даниел Митов през 2007 г.: ГЕРБ не е дясна партия. Аз не съм масажирал ушите на Живков!

-1614840919.png

"Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да ...

15 апр. 2021 | 14:15

Благотворители пуснаха 1 тон риба в езерото на Лесопарк “Липник”

-1618487923.jpg

Рибата е с тегло между 200 и 600 грама и разполага с необходимите ...

15 апр. 2021 | 14:57