Пловдив, протест срещу Иван Тотев

Кметът на Пловдив върви по тънък лед

11104 | 6 ноем. 2013 | 07:59

Гафовете на Иван Тотев разклатиха мнозинството му в общинския съветАбе, я пълен игнор*! - тази популярна сред младите реплика се превърна в житейска теория и практика за кмета на Пловдив Иван Тотев в последните седмици. Облаците над главата му се трупат и сгъстяват, а неговата единствена реакция е да не обръща внимание на случващото се.

„Мисля, че няма нищо нередно, особено когато си говорим в такива тесни кръгове. Не е нещо, което е притеснително“, каза той, когато цялата държава го чу на запис да обяснява, че назначава в общината артисали откъде ли не герб-ери. В същия запис той признава, че готви

„брутално незаконни“ решения

в общинския съвет, за да принуждава областния управител да ги връща и така да излиза виновен за това, че Пловдив не напредва. След тази случка оставката му поискаха политици от всички страни, но Тотев пак се престори, че нищо не е станало. Дори пробва да не се появи пред общинските съветници на сесия, за да не му се налага да коментира прелюбопитните си аудиоизяви. А когато все пак влезе в залата, демонстрира чудесно настроение и обясни, че темата за неговата оставка въобще не трябва да се коментира.

Иван Тотев е млад човек, обича да демонстрира това и е нормално да заимства някои тийнейджърски практики. Леко хашлашкото му на моменти поведение е добър пример за това и до този момент може би му е донесло и дивиденти. Но моделът „пълен игнор“ е твърде смел за един градоначалник и колкото и да е модерен сред по-новите поколения, всъщност не е нов. Просто преди се казваше „да си заровиш главата в пясъка“. А това не е успешна стратегия, когато проблемите стават все повече и повече.

На първо място Тотев е в средата на един мандат, чиито леки и безгрижни периоди са в миналото. Докато беше на власт, правителството на Бойко Борисов щедро сипеше пари в Пловдив и в общината се работеше по утвърдената схема

първа копка пред камери и микрофони

поне две инспекционни посещения на всеки обект, докато трае строителството, за да се създаде работа на камерите и микрофоните, и така, докато се стигне до тържественото рязане на лентата и пак бъдат извикани камерите и микрофоните. От тези славни времена остана само спорадичното откриване на довършвани сега детски ясли и градини, иначе започнати пак с пари, отпуснати от кабинета на Борисов, а не заделени от общинската хазна.

И понеже новото правителство няма как да продължи да превежда транш след транш, рязането на ленти ще намалее в пъти. Това пък ще отдръпне от Тотев онези прагматично настроени пловдивчани, които гласуваха за него само да има Пловдив отново кмет, близък до централната власт, тоест да има пари за града. Ако на този фон Тотев не успее да придума правителството да му даде обещаните в предишния мандат 12 млн. лв. за довършването на голямата спортна зала, строежът й, в който са инвестирани досега 28 млн. лева, ще спре. Кметът неведнъж е заявявал, че няма как с резерви на общината да дострои обекта. И ако той не намери решение, дори вината да е в Министерския съвет, това ще се отчете като негатив за него.
Още по-реална е опасността Тотев

да се окаже с вързани ръце

и да не намира подкрепа и за най-елементарни свои предложения в общинския съвет. Досега ГЕРБ имаше 19 съветници в 51-членния общински съвет на Пловдив и кметът управляваше с мнозинство, в което са тримата съветници от ДПС, двама от „Кауза Пловдив“, трима от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и четирима независими, гравитиращи около някогашния кмет Спас Гърневски, сега по-горещ поддръжник на Тотев от самите герб-ери. Съветниците от ГЕРБ намаляха с един, след като ген. Димитър Цветков отиде при Николай Бареков. Говори се, че ще го последва още един, а местната организация на ДПС в лицето на своя лидер Петя Раева също поиска оставката на Тотев.
От началото на мандата досега

ДПС играеше сложната игра

в която Раева критикува кмета и управлението му, но партията има зам.-кметове в районните кметства и тримата й съветници гласуват по правило с мнозинството. Ако обаче след намесата на прокуратурата по случая със скандалните записи ДПС втвърди тона и нареди на своите съветници да минат в опозиция, мнозинството зад кмета става твърде крехко. В тази ситуация Тотев ще се окаже заложник на „Кауза Пловдив“ и Земеделския съюз „Александър Стамболийски“, а тяхната подкрепа зависи от всичко друго, но не и от принципи.

„Кауза Пловдив“ е партията на зам.-кмета по спорта Георги Титюков, който заемаше същия пост и при предишния кмет Славчо Атанасов и е класически пример за организация, която винаги е с властта. Тези хора ще се откажат от сътрудничеството си с ГЕРБ при първото по-сериозно сътресение. Не особено по-различно е положението на земеделците - партия, която иначе е в състава на Коалиция за България, но в Пловдив е заедно с ГЕРБ, защото един от съветниците е пряко свързан с фирмата, която държи почистването на Пловдив. Близо 30-те милиона лева, които от години се дават за чистотата на града, са

обект на чести критики

и в началото на мандата си Тотев се канеше да ревизира договора. След това замълча, а сега е толкова зависим от гласовете на съветниците земеделци, че няма как и да помисли да повдигне въпроса. Всичко това го изправя пред риска да обслужва все повече и повече откровено лобистки интереси и за всяка своя идея да се занимава със сложно напасване на гласове в общинския съвет.

„Има решения, които се приемат с пълно мнозинство и не трябва работата на съветниците да се принизява до това кой, как и с кого гласува“, заяви Тотев преди дни, давайки още един пример за способността си да игнорира очевидното. Той си тръгна от сесията и не успя да види колко лесно би могло да се обърне мнозинството. Едва 4 гласа не достигнаха, за да мине решение, предложено от бившия градоначалник Славчо Атанасов, а именно да бъдат намалени местните данъци и такси, които Тотев вдигна преди година. Ако следващия път гласове се намерят, кметът ще види как липсата на мнозинство може да прекрои и бюджета, на който особено разчита, след като централната власт вече не налива пари в управлението му.

На този етап партийният му лидер Бойко Борисов не е коментирал втората серия записи с откровения (защото Тотев беше увековечен и да дава указания да се произвеждат недействителни бюлетини на частичните избори преди 4 години). Самият Борисов също беше записван и разследван и вероятно Тотев разчита на известна солидарност от негова страна.
Обаче

ако прокуратурата даде и най-малкия знак

че признанията за умишлено подготвени незаконосъобразни решения са престъпление по служба, Тотев ще последва съдбата на всички, с които Борисов се раздели, за да спаси себе си и партията си. Стигне ли се дотам, никой няма да защити Тотев - не само защото партийната дисциплина не предполага нищо такова, а и защото кметът умее да дава пълен игнор и към своите съпартийци, които му посочат даден проблем в ГЕРБ или в града. А това само увеличава броя на недоволните от него в не особено стройните редици на ГЕРБ в Пловдив. 

------------------------------

*От англ. to ignore (пренебрегвам, не обръщам внимание, игнорирам), популярно заради компютърната команда ignore.

в. Преса, печатно издание, брой 303 (654 от 06 ноември 2013)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47