Кредит-бюджет

Бисер Манолов за Бюджет 2014:

Това е бюджет на "демографската бомба"

7388 | 6 ноем. 2013 | 10:54

Според ДБГ в него са заложени три големи конфликта

Автор:"Бюджетът на НЗОК за 2014 г. е наместване на цифри, без наличие на всякакви реформи, а през следващата година проблемите в НЗОК ще станат още по-големи". Такова е мнението на Бисер Манолов от "Движение България на гражданите".

Според ДБГ това е бюджет на "демографската бомба" и в него са заложени три големи конфликта, които могат да го взривят и догодина да бъдат на лице същите проблеми като през тази. По думите на Миланов един от големите проблеми е продължаващото нарастване на броя на болниците, а броят на леглата в тях намалява. Болничните заведения продължават да са насочени към обслужването на големите градове и гражданите, поради което остават ощетявани хората, живеещи в периферните региони на страната.

Вторият проблем е, че държавата не е равнопоставена по отношение на задълженията си за здравноосигурителните вноски на лицата, които осигурява. За групите, които държавата осигурява, заплаща по 231 лв. годишно, докато бизнесът осигурява работниците си срещу 720 лв. От ДБГ предлагат разходите за осигуряване на държавните служители да се прехвърлят към съответните ведомства, за да се разреши част от проблема.

"Това е бюджет, в който липсват всякакви финансови стимулиза хора, които дълги години си плащат редовно осигуровките и живеят здравословно. От ДБГ предлагат да се разчупи монополът на НЗОК, като 2 %, които ще бъдат като втори стълб, да бъдат връщани на осигуреното лице като негов личен спестовен влог или здравноосигуреният да може да използва по-скъпи и качествени медицински услуги срещу парите си. Бисер Манолов подчерта, че от движението не са за увеличаване на размера на здравната вноска, а за разчупване на монопола на НЗОК.

По отношение на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) Красимир Гълъбов добави, че в проектобюджета за 2014 г. са заложени приходи в размер на 9.376 млрд. лв. В това число е включен трансферът от държавния бюджет в размер на 4.936 млрд. лв., а от осигуровки ще бъдат събрани 4.440 млрд. лв. Според макро рамката осигурените лица ще намалят с 50000. Междувременно се наблюдава разминаване между прогнозите за безработицата на ДОО и МФ и не става ясно дали безработните ще се увеличат или ще намалея, тъй като от ДОО допускат увеличаване, а от МФ – намаляване на броя им. 

 

Георги Кадиев с притеснения за приходите в бюджета догодина

Депутатът от левицата и бивш заместник финансов министър Георги Кадиев призна, че има основателни притеснения за приходната част на бюджета за следващата година. В интервю за "Дарик" той поясни, че ще бъде много трудна задача да се повиши събираемостта догодина на фона на икономическата ситуация в страната.

Кадиев изрази и резерви към работата на НАП и Агенция „Митници". Депутатът подчерта, че приемането на бюджета е силен политически акт, като той не очаква проблеми с осигуряването на подкрепа при гласуването в Народното събрание.

Сумата, която се очаква да се събере през 2014 година спрямо планираното за 2013 година, е около 1,4 млрд. лв. повече, като имате предвид, че за 2013 година вероятно няма да бъде изпълнен планът за приходите, а ще има между 300 и 400 млн. неизпълнение, каза депутатът от Коалиция за България. По думите му това означава, че изпълнението за 2014-а ще бъде не 1,4 млрд., а 1,8 млрд. над 2013-а, което по неговото мнение е много трудна задача. „Не невъзможна, но означава вземане на много сериозни мерки в приходната част, най-вече по отношение на затягане на дисциплината. Тъй като няма нови източници, нови данъци, единственото, което можете да правите, за да вдигнете събираемостта, са две неща: ако има по-висока инфлация, събирате по-високо ДДС, но тъй като няма да има висока инфлация, ви остава затягане на дисциплината", каза Кадиев.

Той очаква много по-сериозни действия и от НАП, и от Агенция „Митници". Бившият зам. финансов министър изрази притеснението си, че все още няма пълни кадрови назначения в Агенция „Митници", а има директор на митниците без заместници.

Според Кадиев в НАП е трябвало да има сериозни кадрови смени. „Там на практика остана ръководството от предния мандат при всички критики, които имахме към него", каза Кадиев, като допълни, че в същото време не се предприемат и смени, което за него е неразбираемо.

Той пресметна, че има 1-1,1 млрд. лв. по справки-декларации по ДДС, които не са събрани. Проблемът е, че много от фирмите, които трябва да ги платят, нямат ликвидността да го направят. Събираемостта е пряко свързана веднъж с общото състояние на икономиката и втори път с качеството на работа на приходните агенции, подчерта депутатът.

Той припомни, че през последните месеци управляващите „са се заровили" основно в социалната сфера и са направили много неща. Народният представител обаче иска да види и силни мерки в помощ на бизнеса.

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47