Балканите:

Икономическите ползи, ако всички сме в ЕС

10184 | 7 ноем. 2013 | 08:02

Българският бизнес стана изключително активен в инвестиционния процес в региона

Автор:"България, Румъния, Хърватия и Гърция са членки на ЕС. Ако и другите страни от региона влязат в общността, то Балканите ще станат доста привлекателен център за инвеститорите. Икономическите ползи са неоспорими – това е достъп до европейския свободен пазар, до еврофондовете, подпомагащи стопанското развитие на страните от региона, както и субсидирането на земеделската продукция. Единната валута от своя страна ще намали цената на кредитирането. За малките и средно големи държави на Балканите това е въпрос на оцеляване".

Диагнозата на балканските страни е обща

Всички имат проблеми с конкурентоспособността заради бюрокрацията, корупцията и образованието. Всички пострадаха от кризата и трудно се възстановяват. Страните от Балканите бяха силно засегнати от финансовите трусове заради отворените си икономики и основните си търговски партньори в Западна Европа. Проблемите в еврозоната свиха търсенето на експортна стока и това намали износа на балканските страни. Друг проблем в региона е високата безработица, с която трудно се справят. През последните години има отлив и на инвеститори. Големите чуждестранни банки, които изливаха огромни капитали в региона, насочват вече паричните си потоци там, където се очаква висок икономически растеж. Това даде възможност за главоломно нарастване на дела на сенчестото банкиране – в региона драстично расте броят на компаниите за отпускане на бързи кредити за текущо потребление с високи лихви. Единственият изход за растеж на икономиките е общ и това са реформите.

Балканите – един регион за инвеститорите

Докато балканските страни се конкурират помежду си за привличане на чужди инвестиции, стана ясно, че чуждите компании гледат на Балканите като на един регион. Освен в привличането на свеж капитал от Европа, САЩ или Азия, през последните години се забелязва нова тенденция. Все повече фирми от Балканите инвестират в съседните държави. Най-голям брутен вътрешен продукт произвеждат Гърция, Румъния и България, сочат данните на Международния валутен фонд. Това показва, че разликите в икономиките на региона са големи, както и на пазарите, бизнес средата и данъците. Въпреки това, може да се говори за единен инвестиционен пазар на Балканите. В очите на инвеститорите обаче, държавите не са еднакви. Данните показват, че през последните шест години най-много средства от чужди компании са привлекли Румъния, България и Хърватия.

Инвестициите на съседите в България

Най-много капитали у нас са дошли от Гърция – 3,5 млрд. евро за последните дванадесет години, като южната ни съседка се нарежда на второ място в класацията на инвеститорите по страни. Увеличава се интересът и на румънски компании към България.

Българските инвестиции в региона

Българският бизнес стана изключително активен в инвестиционния процес в региона. Предпочитани дестинации са Сърбия, Румъния, Македония. Над 1000 дружества с българско участие са регистрирани в Румъния, а българските инвестиции там надхвърлят 50 млн. евро. Български банки притежават дялове във финансови институции в Албания и Македония. Застрахователните ни дружества пък са навлезли на пазарите в Румъния, Сърбия и Македония. Фармацевтиката ни е инвестирала в производствени мощности в Сърбия, а българският петролен бизнес – в Румъния и Сърбия. В северната ни съседка и Албания български компании добиват индустриални материали, а в Албания работи българска фабрика за безалкохолни напитки. В Сърбия и Албания сериозно присъствие имат най-големите български строителни компании с опит в изграждането на пътища, а строителството на съдебната палата в столицата на Косово бе поверено на наша компания.

Търговията на Балканите е активна

Износът на България за региона, по точно за Румъния, Гърция, Сърбия, Македония, Хърватия, Албания, е за близо 4,2 млрд. евро. Търговският баланс на страната ни с всички съседни държави е положителен. Най-голям е външнотърговският обмен между България и Румъния. Следващият ни търговски партньор е Гърция. Много по-ниска е активността със Сърбия и Македония. Най-слаба е търговията ни с Хърватия и Албания.

За енергетиката няма регион „Балкани”

Енергийната инфраструктура се разглежда в по-широк мащаб – като Югоизточна Европа. България е един от най-големите износители на ток за региона, заедно със Сърбия и Румъния. Очаква се през 2020 г. страната ни да изнася годишно между 7 и 16 тераватчаса електроенергия и да се нареди на второ място след Унгария. Защото България прави ток от всичко – от ядрена енергетика до биомаса.


 


От категорията

The National Interest: Съгласието на САЩ за „Северен поток-2“ би било победа за Путин

-1614181083.jpg

Самозаблудата на онези европейци, които, макар Москва да ги е смущавала и ...

24 февр. 2021 | 17:31

Владимир Костов: Залогът на изборите - новият национализъм

-1469249999.jpg

На мястото на глобализма, или в конкуренция с глобализма, в съвременния свят се ...

23 февр. 2021 | 15:09

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген

Владислав Кръстев, РЕГО: Десет загубени години за присъединяване към Шенген-1614152104.jpg

За периода от 10 години, след първия ни официален отказ през месец септември ...

24 февр. 2021 | 09:34

Проф. Коста Костов: Националният план за ваксинация върви тромаво и на места - хаотично

Проф. Коста Костов Снимка: Агенция "Фокус"-1614176570.jpg

С ваксината на AstraZeneca трябва да се ваксинират по-млади хора, на възраст ...

24 февр. 2021 | 16:21