Ердоган

Ердоган:

Турция не подкрепя "Ал Кайда" в Сирия

4839 | 7 ноем. 2013 | 15:57

Ние сме в контакт със Свободната сирийска армия и с опозиционната Сирийска национална коалиция, каза Ердоган

Автор:"Турция не осигурява убежище или подкрепа за групировки, свързани с "Ал Каида" в Сирия, и ще продължи да ги разграничава от сирийската опозиция, на която оказва голяма подкрепа", заяви днес турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от агенция "Ройтерс". "Изключено е групировки като "Ан Нусра" и "Ал Каида" да може да получават убежище в нашата страна", каза Ердоган на пресконференция в Стокхолм, където е на официално посещение.

"Напротив, всякакви подобни структури ще бъдат обект на същата борба, която водим срещу сепаратистките терористични групировки. Предприели сме необходимите стъпки срещу тях и ще продължим да го правим", каза Ердоган. Свързани с Ал Каида групировки, като Фронта "Ан Нусра" и "Ислямска държава в Ирак и Леванта", завзеха през последните месеци територии в части от северна Сирия близо до границата, предизвиквайки тревога в западните държави, които подкрепят сирийската опозиция. Турция води политика на отворени врати по време на конфликта, който продължава вече две години и половина.

"Кого признаваме сред сирийските бунтовници е известен факт. Ние сме в контакт със Свободната сирийска армия и с опозиционната Сирийска национална коалиция", каза Ердоган на пресконференцията. "Ние осигуряваме нашата пълна подкрепа и помощ чрез тях", допълни той.

Ердоган обвини Русия за неуспеха от тази седмица да се определи дата за международната мирна конференция за Сирия, т.нар. "Женева-2". САЩ и Русия не успяха да се договорят за дата на среща, председателствана във вторник от специалния пратеник на ООН и на Арабската лига Лахдар Брахими.

"Процесът отново бе отложен. Защо? Защото (Москва) казва на опозицията да приеме преходно правителство с участието на Асад", каза турският премиер. "Елате и седнете на масата и оставете всички предварителни условия", призова Ердоган. Турция се превърна в един от най-яростните критици на режима на сирийския президент Башар ал-Асад и настоява, че той не може да бъде част от преходното правителство. Анкара отрича, че въоръжава бунтовниците или че улеснява преминаването на чуждестранни бойци на сирийска територия, включително за групировки като Фронта "Ан Нусра" и "Ислямска държава в Ирак и Леванта".

Деветстотин километровата граница между Турция и Сирия е трудна за охраняване и бежанци, контрабандисти и бунтовници имат възможност да преминават безпроблемно в отдалечени райони, като заобикалят основните гранични пунктове, отбелязва "Ройтерс". Валията на Адана съобщи днес, че камион, натоварен с 1200 ракетни бойни глави, базуки, експлозиви и оръжия е бил заловен близо до границата и са задържани девет души. Според първоначална информация бойните глави са произведени в Турция", каза валията пред държавната телевизия ТРТ. "Остава неясно кой е получателят на оръжието". 


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Георги Марков: Марешки ще влезе в Парламента – Мангъра ще го вкара!

-1610910808.jpg

Меркел и Курц са в непрекъснат контакт с Путин. И нещо любопитно - външният ...

28 февр. 2021 | 18:20

Ковачев: Противниците на дружбата между София и Скопие организират хайка срещу Георгиевски в РСМ

Андрей Ковачев-1556616460.jpg

"Да, престъпленията на комунистическия режим на Тито срещу македонските ...

28 февр. 2021 | 15:47