Гл. комисар Николай Николов

Гл. комисар Николай Николов: Надяваме се дъжд да угаси пожарите

8367 | 4 септ. 2012 | 14:13

Престъпление е да палиш, въпреки че знаеш че е опасно, заяви , директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“

Автор:


 


- Г- н Николов, кой пали пожарите ?
- За радост процентът на умишлените пожари е много малък. Те са преди всичко в селскостопански сгради - обори, сеновали. За горски пожар до тоя момент аз нямам информация да има умишлен, дано да е така, което не значи обаче, че полицията не работи и по тази версия. Вероятно разследват по всички възможни версии, така че да се хванат повече злосторници, така да го наречем. За мен това е престъпна небрежност. Да си предупреден, да знаеш колко е опасно и въпреки това да запалиш огън. За съжаление онзи ден пострада един възрастен гражданин, който решил да почисти двора, запалил тревата и огънят тръгнал първо в двора, след това към гората. Той се притеснил, опитвал се да го потуши и в момента е със 70% изгаряния и с опасност за живота.
Благодарен съм на всички момчета огнеборци за тоя труд, който влагат, за това, което правят, за това, че не мрънкат, че не се оплакват. Знаят, че това е техен дълг, това е професията и те работят. Хората са нашето богатство.

- Кога очаквате да стихне огнената стихия ?
- Да си призная честно, трябва обилен, силен дъжд, за да се подобри пожарната обстановка. Защо така го казвам? Защото въпреки нашите усилия, въпреки ежедневните, многократните призиви на медиите, продължават палежите. Защо?

- С каква техника гасите в момента?
- Има и такава на моя възраст, и техника, която е само на един ден. Преди дни в Смолян колегите получиха 5 нови пожарни автомобила по трансграничния проект България-Гърция. Активната работа даде резултат много бързо.

- Щяхте да купувате нови 42 пожарни. Автомобилите в Смолян от тях ли са?
- Не, не, това е съвсем различен проект. Този за 42-те пожарни премина през доста перипетии, включително два пъти бе отменяна обществената поръчка за тях. Всяко зло за добро, както се казва. Вместо 42 сега ще доставим 52. При последните договорки успяхме да постигнем цена, доста по-ниска от първоначалната, а с икономиите реализирахме още един конкурс и ще доставим нови 10 автомобила до края на годината. Тоест вместо 42 автомобила, стават 52. В момента сме в процедура на подписване на договори, които до края на годината ще донесат още 19 специализирани пожарникарски автомобила. Всичко е по европейски програми. Спечелихме два проекта с Турция и на границата с южната ни съседка ще доставим техника. До края на годината ще дойдат още 19 специализирани пожарникарски автомобила. Всичкото е по европейски програми. Така че тези три години, които вложихме в обучението на нашите хора и в усилената работа по разработването на проектите, започват да дават плодове.

- Кога ще имате и самолет за гасене на пожари?
- Това е материя, по която трябва да си призная, че не съм специалист. Има експерти, които в момента подготвят техническа спецификация. Не мога точно да кажа за колко време трябва да е, но до лятото на 2013 г. се надявам да имаме такъв самолет. С него и заедно с двата хеликоптера, с които разполагаме, нещата ще бъдат много, много по-различни от това, което е сега. Помощта от въздуха е много ефектна. Тя предотвратява големи щети, след това допълнителни разходи като хора, ресурс.

- Къде има най-сериозна нужда от техника?
- Преди пет години завършихме проект по програма ФАР, който бе „България-Гърция“ и службите, които са в 30-километровата гранична зона между двете държави получиха техника. Тези 52 автомобила, които сега ще раздадем, ще повишат капацитета на 7 по-големи областни града и прилежащите им районни служби. Допълнително работим по други проекти, за които надявам се до четири седмици да имам конкретна информация.
Много активно работим по тези проекти „България-Румъния“, там 7 автомобила ще доставим за Русе, допълнително още 4 за Никопол, Свищов и крайдунавските общини.

- А защитни средства за огнеборците?
- Пожарникарите имат нужда на първо място от предпазни средства. Смятам, че този въпрос следващата година ще бъде решен сто процента. Огромна крачка направихме преди три години - тези 42 автомобила, които идват сега, да са с 10 комплекта лични предпазни средства - пожарозащитни дрехи. Така че на първо място се стремим да решим въпроса с безопасността на хората, на второ място - да се въоръжават с противопожарни годни автомобили, съвременни автомобили и на трето място, следващия програмен период съм убеден, че ще договорим повечето противопожарни служби да бъдат основно ремонтирани. Всъщност започваме строежа на няколко нови сгради. В София ще строим, септември месец ще направим първа копка, в Перник вече я направихме, сградата в Казанлък бе основно ремонтирана, във Варна ще строим служба, в Бургас ще строим втора служба. Работим изключително активно и аз благодаря на колегите, които ме подкрепят. А за да излезем до първа копка, това е поне две години усилена работа. Не се оплакваме.

- Доброволците, които гасят с вас, обаче недоволстват от организацията.
- Аз имах среща с доброволците на Рила, които бяха и на Бистришко бранище (пожара на Витоша), разговаряхме и дори отчетохме подобрено взаимодействие. Вижте, всеки може да дойде, да гледа отстрани и да търси кусури. Ама дали това е най-градивното, въпреки че ние се стараем всяка една критика спокойно да я обмислим, да обсъдим и ако наистина е така, разбира се, че трябва да вземем решение. Полемиката, която възникна около Бистришко бранище, много внимателно я анализирахме, разговаряли сме надълго и нашироко с хората. Оказа се, че при такива ситуации по-добре доброволците да дойдат в по-късния момент, тъй като трябва да има човек пожарникар, който да се грижи и за тях, и ние губехме ресурс по този начин. Нали разбирате, че е добре доброволецът да пристигне обучен, да знае какво да прави, да му се постави задачата, да отиде и да я изпълни. А не да дойде и ние да му обясняваме какво да прави. Смея да твърдя, че с темпото, с което работим, и стратегията, която се приема от Министерския съвет, през 2013 г. ще поставим едно сериозно начало по възстановяване на доброволното движение в България.

- Това е стратегията за доброволците, нали така?
- Да, вече знаете, че работи една наредба. Но е необходима и стратегия, в която да се предложат законодателни промени. Така че трябва да има солидна база да заработи добре.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Боян Чуков: Очаквам нова вълна атаки на радикализирани ислямисти в Западна Европа

Боян Чуков-1523087293.png

Светът няма да бъде еднополярен, двуполярен, триполярен, а многополярен, и той ...

28 септ. 2020 | 11:38

Кирил Вълчев: Властимащи, свалете маските в училищата и театрите! (ВИДЕО)

Кирил Вълчев Снимка: Дарик радио-1601321881.jpg

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми ...

28 септ. 2020 | 22:36

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците заради средствата си и липсата на ясна перспектива

-1533654244.jpg

Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да ...

27 септ. 2020 | 15:15