Комисари на подмяната

17862 | 8 ноем. 2013 | 12:20

„Преса“ публикува коментарите на трима от включените в списъка, откъс от интервюто на д-р Николай Михайлов по Би Ти Ви по въпроса и част от

Автор:


 

Миналата седмица на анонимния сайт bulgariandemocracy2014.com бе пуснат списък на 46 души, които бяха обявени за „гаулайтери“ и „комисари на подмяната“, които според авторите играят сериозна вредна роля за ситуа­цията в България и задълбочаващата се диктатура.

Сред тях са имената на журналистите Александър Симов, Велислава Дърева, Любослава Русева, Ангел Зафиров, Петър Волгин, Явор Дачков, социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Кольо Колев, политолога Мария Пиргова, бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков, някогашния политзатворник по времето на комунизма, студентски лидер от 90-те и основател на СДС Емил Кошлуков, бившия депутат от ДСБ д-р Николай Михайлов и др. Добавени са също така и Тошо Тошев, Петьо Блъсков, Елена Кодинова и др. Списъкът бе препечатан и от сайта, който твърди, че говори от името на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски - noresharski.com.

„Преса“ публикува коментарите на трима от включените в списъка, откъс от интервюто на д-р Николай Михайлов по Би Ти Ви по въпроса и част от текста на социолога Цветозар Томов в mediapool.bg.

 

Кольо Колев:

Долавям марша на щурмоваците

Според мен този списък е важен симптом, рецидив от едно друго време, ехо от тоталитаризма. В него се долавя маршът на подкованите ботуши на щурмоваците: „Всеки, който не е с нас, е против нас.“ Ако ме питат как се чувствам в компанията на Бисер Петното и Мишо Шамара, бих могъл да обърна въпроса. Защо да се чувствам зле в компанията на д-р Михайлов, на Емил Кошлуков, който е обвинен в близост с тоталитарните структури, но който излежа в затвора своите убеждения. Този безумен списък съчетава различни личности, при които обединителното е, че имат различно мнение от това на „истинските хора“ и съответно това ги прави „подхора“, подлежащи на изхвърляне, а защо не и по-нататък на въдворяването им на места за „подхора“.

Най-ужасяващото е, че така наречените демократични сили мълчат. Ако това е новият морал, който изискват в политиката, аз плюя на този морал. Този стил на мислене до голяма степен е продукт на възхода и царството на г-н Борисов. И очевидно това продължава да импонира на много хора. 

 

Д-р Николай Михайлов:

Това е упадък на демократичните сетива

Ако българската демокрация се поддаде на рис­ка да подгизне в такъв тип омраза, в такъв тип агресия, да падне жертва на нещо много, само по себе си зло, непродуктивно, ще носи отговорност за състоянието на страната по начин, който в началото на тази протестна акция не е предвиден.

Ще носи отговорност за, първо, че деградира етиката на българския демократичен процес, етиката на този протест.

И второ, че създава контекст на вражда, който ще деградира българската обществена действителност по един начин с непредвидими последствия.

Това (този списък - б.р.) обаче не може да бъде допуснато по никакъв начин да се роди и да се официализира картинно в сайт, официоз на протестното движение. Защото това навява огромна тъга - на много голям упадък на сетивата, на демократичните сетива, на демократичната съвест.

Ако се разходите из Фейсбук, ще видите хора, ентусиазирани привърженици на протестното движение, барикадирали се в собствената си ниша, които водят позиционна война с всички средства. Само че за демократите целта не оправдава средствата. Списъкът трябва да бъд преодолян зряло, един път завинаги, с поука. И оттук нататък грижата ще трябва да бъдат тези дълбоки ровове на разцепление в българското общество. Тази страшна омраза, която се развихря и е на път да излезе извън контрол на фона на етнически напрежения, свързани с бежанците, може да доведе до драматичен регрес. 

 

Борислав Цеков:

Опит на хора с фашистки манталитет

Този списък е смешен опит на хора с болшевишки и фашизоиден манталитет, анонимни калинки и иветки да провокират още по-голямо съмнение в чистите помисли на тези, които налазиха студентската окупация - групировката около олигарха Иво Прокопиев и неговите обръчи от публични говорители, неправителствени организации и медии; и малките десни партии от т.нар. Реформаторски блок. Но нормалните хора, които мислят демократично, се възмущават от тази проява, защото това е един комичен римейк на милиционерщината и методите на ДС. Ако има демократични партии, които не споделят тази тотална арогантност и омраза и направо болшевизация на това, което остана от протестите, би трябвало без излишно да се пререагира - защото това е много дребен факт - да излязат с едно негативно отношение. Даже се изненадвам, че се отдава подобно значение на този пасквил. Това е дребен факт, който обрисува новия морал, за който говорят. 

 

Мария Пиргова:

Реформаторите трябва да осъдят този акт

Не съм очаквала такава интелектуална, морална и човешка омраза. И то от хора, които над 20 години живеят в общество, в което твърдим, че основите на демокрацията са различните мнения. Аз не знам защо не излязоха списъци на олигарсите или на фирмите, получавали единствени държавни поръчки по времето на предишното правителство. А списък с хора, които изказват някакви мнения, но не са лидери на действия. Репресията е чисто интелектуална. А Бисер Петното и Джамбазки са за цвят, за сол, за дискредитация на всички около тях. От написаното за мен, освен че съм майка на дъщеря си, няма нищо вярно. Кого да съдя за тази клевета?

Аз много разчитам на приятелите си от Реформаторския блок, че сред тях има хора, които биха могли да повлияят от другата страна. Защото, ако сам се оправдаваш, ти си стигматизиран. Тука трябва намесата на демократите от другата страна. Не само да се разграничат, а да осъдят този акт. 

 

Цветозар Томов:

Кой мръсник написа анонимката?

Кой пошъл анонимник си присвои правото да решава кои са манипулаторите, с които си служи сегашната власт? Тази мръсотия излезе най-напред в сайта „Българска демокрация“, самодоволно нарекъл себе си „Последна крепост за демократичните ценности в България“. Опазил Бог там да е последната й крепост.

Да, според мен в този списък има немалко хора, чиято публична дейност, меко казано, не им прави чест. Но и най-големият мръсник в този списък е излизал публично с името си. Следователно, не може да се конкурира с мръсника, съставил списъка.
Не е трудно да забележим също, че единственият критерий, по който са подбирани имената, е дали са имали неблагоразумието да отправят публично някаква критика спрямо гражданските протести.

За доносниците не е било от значение дали авторите на критиката имат някакви основания да изразяват своя, по-различна гражданска позиция, или наистина се стараят да промиват мозъци. Така в списъка са се появили хора, години наред защитавали тези ценности, заради които хората излязоха на улицата.

Мисля си, че истинските гаулайтери в тази история са защитниците на „последната крепост на демокрацията“. Може би не би си струвало заниманието с тях, но те се канят да подкарат и нататък „враговете на народа“. Следват университетските преподаватели. После, както са писали, „и други“. Гражданските протести не просто нямат нужда от такива „защитници“, а имат нужда да се изчистят от тях като от леке на ревера. За да могат да сложат въпроса „Кой?“ на чисто място. 

(в. Преса, печатно издание, брой 305 (656 от 08 ноември 2013)


 


От категорията

Валерия Велева: Трифонов е в капан - или прави кабинет с условията на БСП и ДПС, или хвърля кърпа

-1448546816.jpg

По Великден или най-късно до Гергьовден парламентарнтата рулетка ще спре, а ...

20 апр. 2021 | 01:25

Богомил Бонев: Скъпи ДБ, жалки наивници! Искате лустрация? Изгонете тогава Гнома!

-1617890006.jpg

Само искам да спомена, че след Киро Добрев, когото прокуратурата би трябвало да ...

20 апр. 2021 | 11:20

Кеворк Кеворкян: Ние все още създаваме политически елит от цървули, от хора, които нямат предистория

-1462343945.jpg

Чакалите си прегризват гърлата – унижението е за всички ни. Що за хора са ни ...

20 апр. 2021 | 17:49

Star (Турция): Какво целят САЩ чрез Украйна

-1582052980.jpg

ЕС упорито не иска война по своите граници

20 апр. 2021 | 17:26