О.з. ген. Атанас Семерджиев:

Отказах да вдигна танковата бригада в София

17094 | 10 ноем. 2013 | 13:42

На 10 ноември 1989 г. армията не взе странаО.з. генерал-полковник Атанас Семерджиев е от легендарните командири в новата история на войската. Роден е на 21 май 1924 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград. Бил е началник на Генералния щаб (1962-1989) и първи заместник-министър на отбраната (1966-1989). Бил е член на ЦК на БКП и на ВС на БСП и министър на вътрешните работи (1989-1990). Той е първи и последен вицепрезидент (1990-1992), избиран от парламента. Избиран е и за депутат. 

Аз бях на пленума на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г. Когато отидох, обаче не знаех, че предстои смяна на партийното и държавното ръководство. От армията участва само Добри Джуров, но като член на Политбюро, а не като министър на отбраната. Питали са ме дали войската не е предприемала мерки, които да парират опити от страна на привържениците на Тодор Живков да се спре промяната и се запази статуквото. Тоест да се предотврати възможен реваншизъм. Такива мерки армията не е вземала. Още повече че това не можеше да стане без Генералния щаб, на който аз бях ръководител.

На 28 декември 1989 г. станах министър на вътрешните работи в правителството на Георги Атанасов. Като такъв останах и в първото правителство на Андрей Луканов. Това бяха може би най-бурните и драматични години, с които започна преходът в страната. Спомням си

митинга на 14 декември 1989 г.

на опозицията с искане да отпадне чл. 1 на конституцията за ръководната роля на БКП. Тогава бяха издигнати лозунги „БКП на съд“, „Мафия“ и т.н. Площадът пред Народното събрание бе пълен. Напрежението бе много голямо. Дори вътре в сградата се чуваха заканите и заклинанията. Тъй като емоциите отвън ескалираха, напуснах Народното събрание и отидох в Министерството на отбраната. Бях вече в Генералния щаб и Добри Джуров два пъти ми звъня по телефона. По това време той бе в сградата на парламента и ми нареди да приведа танковата бригада в Горна баня в повишена готовност.  Докато говорехме, чувах в слушалката как си разменяше реплики с други хора. Той ми заповяда да направя това. Искам изрично да отбележа - в повишена, а не в бойна готовност, защото разликата е голяма и се правят спекулации. Повишената готовност не означава, че бригадата тръгва да изпълни бойна задача. Тя само се подготвя в очакване на следваща заповед, без да знае каква е, ако, разбира се, постъпи такава. Ние и друг път сме привеждали войските, не само танковата бригада, в такава готовност. Обикновено преди Нова година винаги се повишава готовността на много части в страната. Това се правеше и при други поводи. Така че да изпълня командата на Добри Джуров, не означаваше, че танкистите от Горна баня незабавно трябваше да тръгнат към пл. „Народно събрание“.

Аз възразих на Джуров, че не бива да правим такава стъпка. Думите ми бяха следните: „Другарю министър, нека не предприемаме това действие.“ По време на Априлския пленум през 1956 г. командир на Първа дивизия в София е бил ген. Карастоянов.

Тогавашният министър

армейски генерал Петър Панчевски му заповядал да приведе дивизията в готовност. Дали това е било по нареждане на Вълко Червенков, не знам, но са възникнали доста политически усложнения. Припомних на Джуров случая с Априлския пленум. Обясних, че сега обстановката е още по-сложна. А и самото привеждане на танковата бригада в повишена готовност не е толкова лесно. Трябва да се задейства целият апарат за оповестяване на офицерите и сержантите по домовете им. Трябва да се извести и постоянният състав на бригадата и екипажите да заемат местата си в танковете. А става дума за почти 3000 души. А това не може да се скрие. Призовах Добри Джуров по телефона: „Нека сега не правим това, много ви моля“, а той ми затвори слушалката.
Вероятно първия път министър Джуров ми се е обадил, преди Петър Младенов да излезе пред тълпата на площада. Аз дори в Генералния щаб чувах крясъците. Някои твърдят, че е имало около 15 000 души, според други източници са били над 40 000. Джуров ми се обади и втори път. Мисля, че това е станало, след като заедно с Младенов, Станко Тодоров, Григор Стоичков, Светлин Русев, Нешка Робева и още няколко души са излезли от парламента, за да се опитат да водят диалог с хората отвън. Посрещнали са ги враждебно, не позволили на Младенов да говори. Ако някой не е бил пряк свидетел на хаоса, напрежението и истерията в онази късна вечер, умело дирижирани от заинтересовани наши и чужди „режисьори“, трудно би могъл да си представи ставащото. Пред официалния вход на Народното събрание е имало патрулна полицейска кола. Младенов взел микрофона, за да призове хората към разум и въздържане от агресия, но грубо бил освиркан. Той не е очаквал това. Когато вече се е връщал в парламента през централния вход, някой му подхвърлил, както той после сам споменаваше: „Да дойдат танковете.“ По-късно очакваха от мен като министър на вътрешните работи да докажа, че Петър Младенов не е изрекъл тези думи. Но това

се оказа невъзможно

Бях обвинен, че съм го предал. Но на пленум на ЦК Светлин Русев обяви: „Ние в кулоарите споменавахме, говореше се за това, но да не опровергаваме, защото е деликатна работата.“ Значи е говорено, не е измислица. След време Петър Младенов призна, че е имало такъв разговор. Той твърди, че когато се е връщал от площада, пред главния вход на парламента някой отстрани му подхвърлил фразата „да дойде танковата бригада“. А той отвърнал с въпрос: „Танковете да дойдат ли?“

 

Та когато Джуров ми позвъни втори път с нареждането: „Семерджиев, разбираш ли, че обстановката е много сериозна. Давай команда за привеждането на бригадата в повишена готовност“, аз отново му възразих и той пак тръшна телефонната слушалка. Тази вечер в кабинета ми в Генералния щаб присъстваха ген. Михо Братованов, началник на оперативното управление, и полк. Василев, началник на отдел в управлението. Те станаха свидетели на моя отказ на министъра. След години в свои интервюта Петър Младенов не отричаше, че е ставало дума за танковете.

(в. Преса, печатно издание, брой 307 (658 от 10 ноември 2013)


 


От категорията

Бойко Борисов: Излизам в отпуск, подготвям евроатлантически кабинет
(Видео)

Снимка Правителствена информационна служба-1618497953.png

Министър-председателят обърна внимание, че „новите лица“ в парламента в ...

15 апр. 2021 | 17:45

Ето новият председател на парламента - юристката Ива Митева Рупчева
(Видео)

Ива Рупчева-1618479066.png

Новият парламентарен шеф е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана ...

15 апр. 2021 | 12:24

Христо Иванов: ГЕРБ са абсолютно токсични, повече не могат да излъчат управление
(Видео)

-1618473995.png

Народът иска правосъдие, иска правова държава, иска страх от закона за всички, ...

15 апр. 2021 | 19:18

Националният оперативен щаб е разформирован, край на брифингите
(Видео)

Националният оперативен щаб е разформирован, край на брифингите-1618502605.jpg

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията ...

15 апр. 2021 | 19:02