НО...

ТАЙНОТО ЗНАНИЕ

51097 | 11 ноем. 2013 | 11:56

Бойко имал тоалетна


Случващото се с Бисеров (в средата) е очевиден знак, че започва сблъсъкът с тайно знание - излишно е да го определяме като „мръсно“, понеже днес нищо вече не е достатъчно чисто.


Бисеров си наби главата на кол още през февруари.Този човек, който безукорно владееше мълчанието - едно от най-силните оръжия в политиката, особено в нашата, понеже по правило тя се практикува главно с крясъци, тогава направи невероятна грешка. Бойко си тръгваше от парламентарната зала, когато Бисеров му подметна нещо от мястото си. Бойко се върна и му отвърна: „Досега съм си мълчал, но минахте границите.“ Тогава тази реплика се прие като част от разправията около сигнала до Националната разузнавателна служба, който Б.Б. внезапно представи същия ден и в който се съдържат заплахи за живота му. Но сега може да бъде разчетена и по друг начин.

Случващото се с Бисеров е очевиден знак, че започва сблъсъкът с тайно знание - излишно е да го определяме като „мръсно“, понеже

днес нищо вече не е достатъчно чисто

милиарди хора сами си свалят гащите в Мрежата; няма предел в любопитството на най-могъщите световни служби за сигурност, а и те не крият това. Меркел до края на кариерата си може да не сваля маската на възмущение, която си надяна, след като се разбра, че е подслушвана. Обаче тя знае и още нещо - че всъщност не знае какво точно знаят американците за нея. Така че ще продължава да се възмущава, обаче умерено.
Какво притежават съперниците в нашите ловни полета?

От месец май насам медиите ни сервират толкова много и толкова начесто „бомби“, хвърляни главно по ГЕРБ, че те вече не правят особено впечатление; любопитството на публиката към сензациите е на път окончателно да претръпне. Впрочем и главният прокурор охлади някои ентусиасти преди броени дни, когато намекна, че потокът от сигнали към него е прекалено голям и той няма време за него. Останах с впечатлението, че и няма да има, което е добър знак.
Много от фрагментите от тайното знание, които се сервират на публиката, трябва да имат ефекта на бомби, но далеч не го постигат. Вече дори е размито самото разбиране за сензация - някои си въобразяват, че хвърлят над клетите ни глави бомби като онези над Хирошима и Нагасаки, а пък

всъщност пукат
с тапишници

И никой не им обръща внимание. Това се дължи и на факта, че отдавна вече не е сигурно кое е истински осъдително и кое - не. Например едва ли е осъдително, че Плевнелиев е имал офшорна фирма, преди да стане президент. Мнозина биха си казали, че е далеч по-осъдително, че изобщо е станал президент, но и това няма да е справедливо, защото милиони хора са гласували за него, макар и през индигото на Бойко. Също така със сигурност би било по-осъдително, ако той е креатура на хора като прокопиевци, отколкото, че е спестил някой и друг лев от данъци, вдъхновяван от данъчната изобретателност на „Кока-Кола“ например.

Една медийна сензация трябва да бъде внимателно отгледана - ако само изврякаш нещо, какъвто е нашият обичай, хората само ще си преместят вестника от единия в другия джоб, нищо повече. Но историята с Бисеров е добре отгледана, а е и въздействаща, защото се отнася до пределно въздържан човек и политик, който навремето се пребори и с Костов, дори го надживя политически. Да направя една важна уговорка: не коментирам изнесените досега данни за него, нито пък тяхната достоверност, това изобщо не ме интересува. Любопитно ми е друго, както вече вероятно е станало ясно.

Градинарят, който грижливо е поливал и подстригвал тази история, вероятно е от елита на ГЕРБ. И това трябва да направи пределно внимателни противниците му. А пък и ако се уплашат малко, съвсем няма да е излишно за самите тях. Ето каква е равносметката от февруари насам. Някакъв анонимник носи плик на Станишев; други плетат конспирация след конспирация - най-често това са бивши подлоги на Бойко, които сега искат да бъдат удостоени

със званието
„заслужил ренегат“

Някои от въпросните конспирации бяха накичени със специални брошки във вид на досъдебни производства, но изходът от тях съвсем не е ясен. Шумни истории, от които обаче става ясно, че Бойко имал тоалетна, нищо повече. Сега историята е от съвсем различен калибър. Защото Бойко вероятно ще продължава редовно да посещава тоалетната, ако е добре с простатата, докато съвсем скоро може да станем свидетели на доста любопитни развръзки след аферата с Бисеров („с“, а не „на“).

Между другото днешните бомби са с пределно кратък срок на годност, сякаш и техните автори не са убедени в трайността им. Например какво стана със „защитения свидетел Найденов“ (бившия земеделски министър) - и от кого впрочем го защитават, какво стана с неговата Калинка, какво стана с аферата на същия този възторжен изобличител - за подкуп от 200 хиляди лева? Струва ми се, че истината е ясна в много по-голяма степен на владетеля на тайното знание от ГЕРБ, отколкото на който и да е друг, и ако Найденов продължава да се перчи, в най-скоро време ще му хвърлят послание като това на Бисеров.

И онази история в Банкя бе накипрена медийно със ситно френско къдрене - като за провинциална домакиня, която иска да изглежда прилично за Великден. Като махнем талаша, какво остана от тази история?

Трима българи си говорят като българи

и специално особеностите на техния език ще ви изглеждат неприемливи само ако временно сте станали французи. Единият - бивш министър - моли за ходатайство и практически се опитва да корумпира градския прокурор; той от своя страна не обещава нищо, понеже не било в неговите компетентности; а Бойко си подпитва - главно за особеностите на този или онзи задник. Обаче казва и нещо важно на министъра си: „Твоят проблем е любовницата ти!“ Само заради тази реплика някои биха си помислили, че Бойко е организирал записа. Само че Найденов, който е възможно най-простодушният ренегат, вече си призна, че са използвали неговия телефон. Какво знае онази власт за Найденов - това е въпросът, както и кога ще се стовари това знание върху публиката.

Ами аферата с подслушванията? Все един ден информацията от тях ще започ­не да излиза на бял свят - и тогава никой няма да си спомня дали подслушванията са били законни или незаконни, обаче фактите ще бъдат доста забавни. Някои бизнесмени вече изгърмяха. Те казват, че са станали жертва на икономическия натиск на ГЕРБ, а всъщност са говорили като гламави по телефоните си, и то как да прекарат закона.

И защо аферата с Бисеров излиза точно сега? В объркването си хора от ДПС питат откога се е знаело за нея, което си е много тъп въпрос. Ами тайното знание

не е пакет чипс със срок на годност

- то се появява тогава, когато дава отговор на един ребус, то е като липсващата дума в една кръстословица, която трябва да се реши. От БСП подценяват аферата, понеже не знаят как да я коментират. Но там едва ли вече имат ясен отговор колко още ще се задържат на власт. Нелепо е да се правят, че случилото се не ги засяга.

Сега остава да научим дали Доган продължава да иска този кабинет или не. Неговият ход е пределно прост, но и пределно ефикасен: предлага етнически турчин за зам.-шеф на парламента, и готово. И по-рано ДПС са имали този пост, а пък Юнал Лютви сякаш бе роден за него - заради своята шармантност, галантност и заради протяжния, но пък толерантен ориенталски ритъм, който внасяше в залата.

Само че сега за избора на зам.-председателя кворумът трябва да бъде осигурен от могъщия - казано без сарказъм - пръст на Сидеров. При всичките му приказки именно този пръст ще избере „турчин“, вместо да го затисне - поне заради външното приличие пред патриотичната публика. Както казваше покойният патриарх Максим: „Да пием по една ракийка, за да затиснем турчина“ - той имаше предвид турското кафе, което пиели в момента. В случая една дребна парламентарна подробност може да затисне много от патетиката на АТАКА. По този начин

Доган ще ги подложи на нечовешко изпитание

- все едно че ще хвърли Сидеров в някой истанбулски зандан от средата на миналия век, ще го превърне в Били Хейс - героя на „Среднощен експрес“. Възможно ли е Волен този път да остави пръста си на мира? Напълно е възможно, но ако пък се случи, последиците ще са зашеметяващи: това ще сложи край на парламентарната агония; ще лиши АТАКА от ключовата й роля, обаче възходът й, който е очевиден през последните седмици, вероятно ще продължи; Реформаторският блок ще си остане една пихтия, каквато е в момента; и в крайна сметка това ще изкара от апатията всички политически играчи, които иначе в безумието си са готови да търпят сегашната агония до второ пришествие.

Дали носителят на знанието от ГЕРБ е предвиждал тези последици? Ако отговорът е „не“, значи вашият дописник си фантазира сладко-сладко. Ако обаче отговорът е „да“, излиза, че на някои хора там главите им вече са уврели и знаят къде да търсят съюзника си. Чок селям. Тъй или иначе не е излишно понякога и така да се опитваме да разчитаме някои медийни „бомби“.

Историята с бизнесмена Михов - не ми е приятно да наричам и аз един покойник с някакъв прякор - е много показателна в този смисъл. Тя беше въртяна един милион пъти. Но преди две седмици генерал Танов, главният участник в нея, спомена нещо във „Всяка неделя“, но то така и мина незабелязано. Когато Бойко се обажда на Танов с прословутото си ходатайство, за да направи услуга всъщност на тогавашния президент, още не знае - а и Танов не се сеща да му каже, - че Министерството на финансите преди часове е върнало лиценза на фабриката, в която митничарите са влезли заради уж незаконната й дейност. Схващате ли? Сегашната битка със средства на тайното знание изглежда с предизвестен край. От едната страна са хора, които са били 44 месеца на власт, от другата са онези, които от 4 месеца практикуват нещо, което трудно може да се нарече власт. 44:4.

Не искам да изглеждам като завършен наивник - и да кажа, че всъщност отдавна трябваше да приключат с подобни мачове.  

(в. Преса, печатно издание, брой 308 (659 от 11 ноември 2013)


 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36