Неджми Али, заместник-министър на отбраната:

За 2014 г. ще получим 59 млн. лв. по-малко

7397 | 16 ноем. 2013 | 09:37

Военното издателство е приключило миналата година на загуба в размер на 700 000 лв. А за тази година до ноември те възлизат на 157 000 лв. То е некоЗам.-министърът на отбраната Неджми Али е роден през 1972 г. Завършва магистратура по икономика в УНСС. Бил е депутат в 40-ото и 41-вото народно събрание. Заемал е ръководни постове в няколко парламентарни комисии. Бил е зам. военен министър в периода 2003-2005 г. Членувал е в Парламентарната асамблея на НАТО, както и в надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Владее английски, руски и турски език.

 

- Държавният бюджет мина на първо четене. Какъв процент от брутния вътрешен продукт (БВП) е военният бюджет за тази и следващата година, г-н Али? В публичното пространство се лансират различни данни и няма яснота.

- За 2013 г. военният бюджет е 1,38% от БВП. Но в него влизат разходите на МО и трансферите за висшите военни училища, които се отпускат от републиканския бюджет. Тези средства не могат да се изразходват по други направления, те са строго целеви. За 2014 г. военният бюджет, който е внесен в парламента, е 1,28% от БВП. Той е точно 1 046 559 000 лв. Парите са структурирани в три основни направления: за персонал - около 765 млн. лв. (74,9%), за текуща издръжка - около 203 млн. лв. (20%) и капиталови разходи - 52 млн. лв. (5,1%).

- Не са ли доста разходите за персонал?

- От тези 765 млн. лв. близо 450 млн. лв. са за заплати. Остатъкът е за застраховки, осигуровки и данъци. Докато в текущата издръжка влизат разходите за ток, вода, електрическа енергия, за поддръжка на летателната техника, която не e част от модернизационните проекти, и за бойна подготовка.

- Хората казват, ето армията получава 1 млрд. лв., значи не е малко. А в сметката влизат ли и борчовете на ВМА? Ако ги приспаднем, ще се види колко реално ще получи войската.

- В бюджета на МО е включен и този на ВМА, който възлиза на около 75 млн. лв. Всеки месец здравната каса не финансира докрай клинични пътеки за 2 млн. лв., като за една година това са 24 млн. лв. Такива са загубите за ВМА.

Най-голямата реанимация

в държавата се намира там. ВМА изразходва много сериозен ресурс. Тя е един от основните стълбове на реанимацията в здравната система на страната и почти не се финансира от касата. Разходите са за сметка на бюджета на академията, респективно - МО. От средствата за чернодробни трансплантации едва 10% се поемат от касата. Всичко останало за съжаление е за сметка на МО и ВМА, а от лекуващите се в болницата само 18% работят в отбраната.

- С колко се намаляват парите за отбрана през 2014 г.?

- С близо 59 млн. лв. Но тук трябва да се добави и една друга особеност на бюджет 2014. Статутът, който има министър Ангел Найденов, и високият пост, който заема в политическата партия, подкрепяща правителството, са причини да се променят подходът и отношението към МО. Имам предвид, че ако погледнем в процентно отношение военните бюджети от 2009 г. досега, се вижда едно „неглижиране“ на средствата за отбрана. Най-фрапиращите случаи са за 2010 и 2011 г. Бюджетът за 2009 г. е бил 1,86% от БВП. После следва рязък спад. За 4 години средствата за отбрана са редуцирани с около 40%. За следващата година средното намаление на бюджетите на останалите ведомства е около 12%, а за МО е 3,6%. Така стои и проблемът със средствата за издръжка на контингентите зад граница.

- Какво имате предвид?

- За 2009 г. парите за мисии са 134 млн. лв. и са извън военния бюджет. Но от 2010 до 2013 г. са част от разходния таван на МО. За последните три години средствата за контингентите са 213 млн. лв. и са били за сметка на министерството. Така стои въпросът и с членския внос, който България плаща в НАТО. Той е около 18 млн. лв. годишно. До 2009 г. тези финансови пера са били покривани от републиканския бюджет. В крайна сметка всички тези разходи за мисии и за членството ни в алианса са международни ангажименти на държавата, а не на МО. Имаме уверението на финансовия министър, че може да получим допълнително още до 40 млн. лв., които ще са за бойна подготовка, за членски внос в пакта и за възстановяване и поддръжка на летателна техника.

- Колко пари се предвиждат за издръжка на контингентите ни догодина? Не следва ли да намаляват, след като предстои да се изтеглим от Афганистан до края на 2014 г.?

- Със завръщането на контингентите средствата за мисии ще се намалят. Предвиждат се около 40 млн. лв., но в тях не влизат разходите по изтеглянето. За него трябва да се направи цялостен план, разчитаме на американците да ни помогнат, затова водим преговори с тях. Но всичко зависи от това къде ще бъде разположен логистичният център за изтегляне на контингентите.

- За какво няма да стигне бюджетът на армията за 2014 г., от какво ще се принуди да се лиши?

- Основно няма да стигне за финансиране на дейности, свързани с ангажименти, които сме поели пред НАТО. Например да постигнем договорените цели за способности, както няма да можем да стартираме и Плана за развитие на Въоръжените сили и дългосрочния инвестиционен план програма. Поели сме ангажимент към алианса да сертифицираме батальонна бойна група към Сухопътните войски, но

този проект го прехвърляме в годините

заради недостиг на средства. Правителството обаче поставя началото на едно ново отношение на разбиране към проблемите в отбраната. Бе сформирана междуведомствена работна група за освобождаването на честотите заради цифровизацията на националния ефир. За тази цел през 2013 г. получихме 30 млн. лв. А в доклада на работната група, в която участват представители на три министерства, са заложени още 87,5 млн. лв. целеви средства за следващата година.

- Колко средства трябват, за да се вдигне във въздуха и поддържа летателната техника?

- Около 60 млн. лв. за 2014 г. Те ще стигнат за 80% от неизправната техника. Половината от тях, около 31 млн. лв., са за изтребителите МиГ-29. Парите са ни нужни и за възстановяване на вертолетите „Кугар“, Ми-24, Ми-17, учебните самолети Л-39 и „Пилатус“, транспортните Ан-30 и т.н. Но това са допълнително необходими пари. Ние вече сме осигурили и заложили 25 млн. лв. за капитално-възстановителен ремонт на двигателите на МиГ по договор с производителя РСК-МиГ. Освен това осигурихме и 2,1 млн. лв. за удължаване на ресурса на двигателите на МиГ-29. За адаптацията на авиониката на МиГ-29 заради цифровизацията ще са ни необходими 45 млн. лв., свързани с изграждането на мобилни комуникации на железопътния транспорт.

- Пари не стигат, в такъв случай ще се откажем ли от проекта за нов изтребител, г-н заместник-министър?

- Не бива да се отказваме. Защото, дори сега да започнем процедура за придобиване на нов многоцелеви изтребител, най-ранният период, в който

първите нови изтребители

могат да влязат на въоръжение, е след 5-6 години. А поддържането на старата техника не е по-евтино от купуването на нова, дори е по-скъпо. Затова трябва да се мисли отсега.

- Ще се продава ли военното издателство? Питам, защото то е в една от най-култовите сгради на столицата, която е паметник на културата?

- Военното издателство е включено в списъка за продажба на Агенцията за приватизация. Процедурата е спряна, но най-вероятно ще бъде възобновена. Доколкото знам, има определена стойност, но тази информация е в агенцията, която извършва оценката. Тя ще го продава - чрез конкурс или чрез търг, като парите ще отидат в републиканския бюджет, а не във военния. Издателството е приключило миналата година на загуба в размер на 700 000 лв. А за тази година до ноември те възлизат на 157 000 лв. То е неконкурентоспособно.

- Вярно ли е, че шефовете на „Интендантско обслужване“ АД, което шие униформите на войската, са се разхождали до Париж на модни ревюта?

- Абсолютно вярно е, като пътуването до Париж е било за сметка на Интендантското обслужване. Това е грубо нарушение, защото заповедта за командировка е била на председателя на съвета на директорите. Право да командирова има само принципалът - министърът на отбраната. Има и други нарушения, като например това, че минималната работна заплата на работниците е била 240 лв. за пълно работно време.  

(в. Преса, печатно издание, брой 313 (664 от 16 ноември 2013)


 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази -1609685021.jpg

Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите

22 ян. 2021 | 08:54

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29