Градският прокурор на София Николай Кокинов: Старите динозаври са минало, сега ловим „белите якички“

9812 | 1 юни 2012 | 16:22

Дубай може да не ни върне Таки 

Прокурор Кокинов, какви точно материали ви предоставиха от МВР за разследването около „къртицата“, която издала на Евелин Банев-Брендо подробности от операцията срещу трафик на кокаин?

От МВР ни предоставиха информация, че през 2008 г. се състояла среща с представители на четири държави, които най-общо са обсъждали престъпната дейност на Банев и са си разменяли съответните документи с благородното намерение да я прекратят. От информацията е видно, че той в много кратки срокове се е сдобил с информацията и с документацията, която е била разглеждана на тази среща. Това е много тревожно, недопустимо и говори за много сериозен теч на информация. Логично, заподозрени са всички участници в тази среща, не мога да кажа, че само българските представители са виновни до доказване на противното. Да, логично е и най-вероятно е български представители да са подали информацията, но може и да са представители на друга държава.

Имате ли механизми да проверите дали са замесени хора от чужди служби?

Да, имаме. Затова сме поискали от италианските си колеги повече информация кой точно е бил на срещата, макар че тя е официална, не е била тайно в някоя кръчма. Проведена е в бюрото на Евроджъст в Хага. Така ще можем да стесним кръга от лица. Намереният документ в колата на Банев е част от нещо по-голямо. В тази връзка не е важен самият документ, а фактът, че е изтекла информация за всичко около срещата. Затова и образувахме дело за лично укривателство. Така виновникът е заплашен с до 8 години затвор. Този текст визира по-тежко наказание, защото извършителят очевидно е или магистрат, или полицай. Възложили сме разследването на следствения отдел. Днес (вчера - бел. ред.) организирахме и разпита на Банев, който най-добре би могъл да каже, ако желае, разбира се, откъде и как е придобил информация. И защо толкова време си държи този документ в автомобила.

Брендо се оказа доста интересна личност. Кога той влиза в полезрението на прокуратурата?

Някъде през 2007 г. получихме информация, че той пере пари, като инвестира в скъпи имоти. Така се стигна и до делото срещу него, по което преди две седмици беше изменена мярката му за неотклонение и той бе задържан. Апелативният съд трябва да се произнесе по мярката му за неотклонение. В понеделник вечерта пък пристигна европейска заповед за неговия арест. Там колегите го издирват за трафик на дрога. Съдът ще прецени дали и кога той ще бъде даден на Италия.

Трябва ли първо да завърши делото му за пране на пари у нас?

Не е задължително, има опция той да им бъде предоставен временно, да си свършат работата с него и да ни го върнат.
Името на Банев се завъртя в публичното пространство и около делото за пране на пари, което се водеше срещу Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргини. Твърдеше се, че им е помагал да перат пари, като им е купувал апартаменти.
Да, водеше се такова дело срещу Маринови, но то бе прекратено, защото не се събраха достатъчно доказателства за това. Не помня Брендо да е бил разследван по него.
Реши ли се генерално проблемът с големите босове у нас? В последно време все по-често се налага да си ги изписваме от чужбина обратно - Тихомир Георгиев-Боксьора, Христофорос Аманатидис-Таки...
Не бих казал, че Георгиев е някакъв бос, още повече пък голям. Той се издирва, за да си изтърпи наказанието за убийство. Чакаме произнасяне на Лондонския съд. За Таки, знаете, пуснали сме искане за екстрадиция до Обединените арабски емирства, чакаме техните власти да се произнесат. Кога ще стане това, можем само да гадаем, не знам скоростта и темповете на правосъдието там. Дано да е два-три месеца. Ако уважат искането ни и ни го предадат, сме готови да му повдигнем обвинения за трафик на дрога.

Казахте „ако“. Има ли шанс да не ни върнат Таки?

Там или печелим, или губим. Шансовете ни са 50 на 50. Това е едно състезателно производство, а във всяко състезание има риск да загубиш. Неговата защита ще твърди, че той е невинен, ние сме предоставили доказателства за вината му, но тамошният съд ще прецени кой крив, кой прав.
Явно е бил достатъчно умен и умело е лавирал измежду сивите пространства. Нека не забравяме, че голяма част от членовете на неговата организация са с обвинителни актове, а делата им са в съдебна фаза. Смятам, че организацията му е разбита.

Останаха ли у нас мощни подземни босове?

Категорично, не. Знаете, че беше осъдена и групата на Златомир Иванов-Златко Баретата. Братя Галеви се издирват... Това са старите легенди, старите авторитети, динозаврите от миналото. Малкия Маргин се издирва, а Големия е обвиняем по дело за наркоразпространение.

В този ред на мисли какво стана с разследването на убийството на радиоводещия Боби Цанков?

Не е спирано и не е прекратявано, продължаваме да работим по казуса, но за съжаление не сме стигнали до извършител. Маргините бяха привлечени като поръчители още от самото начало, но Николай Маринов избяга, преди да си получи обвиненията.

Какво ви даде основание да ги заподозрете за убийството?

Това, че Боби Цанков трябваше да дойде в Софийската градска прокуратура и да доведе със себе си свидетели срещу тях.

В последно време се създава чувството, че полицията закъснява със сигналите си до Интерпол за издирване на опасни престъпници. Защо е така?

Може би всички погрешно смятат, че официалната страница на Интерпол е единствената страница на Интерпол. Той има и друга страница, до която имат достъп само службите. Така че всички хора, които са били обявени за издирване от нас с европейска заповед за арест, веднага са влезли във вътрешната страница на Интерпол. Те се прехвърлят на тази със свободен достъп по-късно.

За пореден, трети  път ви върнаха делото срещу Сергей Станишев за издаване на държавна тайна. Как си обяснявате тази изключителна пунктуалност от страна на съда?

Организирахме съвещание, на което смятам, че сме решили проблема и няма да има следващо връщане. Част от новите указания бяха да се конкретизират точно местата, където са загубени въпросните документи.

Казахте, че времето на големите динозаври е свършило. Дойде ли време за лов на „бели якички“?

Този лов върви отдавна. Конвенционалната престъпност в ония й вид - с бухалките и с анцузите, с големите организации от рода на „Фирмата“ - отшумя. Винаги ще има по-малки групи, които се занимават с такъв тип дейност. Те обаче нямат време да се окопаят, да съберат мощ и финансов ресурс. Те лесно могат да бъдат разбити. Престъпността се измести към финансовия сектор. Там за по-кратко време се изкарват повече пари, без особено напрежение и без срещи с други хора. Седейки си на компютъра, човек може да фалшифицира кредитни карти, да прави трансакции, да точи ДДС. Този вид престъпност е следващият бич Божий за нас и ние от години се стремим да сме готови да му се противопоставим.

Увеличили ли са се този вид престъпления през последните години?

Да, има рязък ръст, с около 30 процента. Прегрупираме се в тази насока, за да можем да се справим с този вид престъпления.


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Животът според Мира

-1461834919.jpg

Мира Добрева, която отлично познавате от екрана, се бори за правото на словото ...

24 февр. 2021 | 23:50

Първан Симеонов: Борисов наложи специфичния си политически стил, но вече е нужен друг, по-модерен!

-1603345383.png

Борисов не е диктатор, той е боязлив. Въпросът е, че когато дойде един сериозен ...

26 февр. 2021 | 10:25

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Нови архиви доказват, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи -1614409067.jpg

Първият министър на правосъдието на НФР Македония Павел Шатев и ...

27 февр. 2021 | 08:55

Владимир Перев: Нашата цел трябва да бъде борбата за демокрация в Македония и в България

-1607077358.jpg

В Македония скоро няма да спре процесът, който осъжда хората, които показват ...

25 февр. 2021 | 11:12